Хлопін Григорій Віталійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хлопін Григорій Віталійович
Народився 16 (28) січня 1863
Добрянка, Добрянський район[1]
Помер 30 липня 1929(1929-07-30)[1] (66 років)
Аджарська Автономна Радянська Соціалістична Республіка, Грузинська РСР, Закавказька РФСР, СРСР
Поховання Смоленське православне кладовище
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність лікар
Alma mater МДУ
Галузь медицина
Заклад Тартуський університет
Військово-медична академія імені С. М. Кірова
ОНУ ім. І. І. Мечникова
Науковий ступінь доктор медицини
Вчителі Ерісман Федір Федорович
Діти Віталій, Микола
Нагороди
Орден Святого Володимира IV ступеня орден Святого Станіслава II ступеня
Заслужений діяч науки РРФСР

Хлопін Григорій Віталійович (1863(1863) — 1929) — російський гігієніст, педагог.

Закінчив у 1886 фізико-математичний факультет Санкт-Петербурзького університету, а в 1893 — медичний факультет Московського університету (1893).

Працював лаборантом в санітарній лабораторії Пермського губернського земства та редагував «Сборник Пермского Земства». Після закінчення медичного факультету — лаборант Гігієнічного інституту Московського університету під керівництвом професора Ф. Ф. Ерісмана. Після захисту дисертації на звання доктора медицини у 1896, був призначений на посаду нештатного екстраординарного професора гігієни в Юр'євського університету, а з 1899 — ординарного професора. Редагував «Сборник работ гигиенической лаборатории Юрьевского университета». Згодом працював на посаді професора Новоросійського університету (1903). З 1904 став викладати на кафедрі гігієни Санкт-Петербурзького жіночого медичного інституту. Професор в Клінічному інституті Санкт-Петербургу (з 1906). Викладав в Воєнно-медичній академії (з 1918). Створив і очолив у 1925 Інститут профілактичних наук імені З. П. Соловйова.

Основні праці присвячені проблемам водозабезпечення та каналізації, шкільної та професійної гігієни, воєнно-санітарної справи, гігієни розумової праці. Розробив оригінальні методи гігієнічних досліджень (методи хімічного аналізу харчових продуктів, підрахунку вмісту озону в повітрі, кисню у воді та повітрі та ін.).

Див. також[ред. | ред. код]

  • Володимир Іванович Вернадський і Україна. Т. 1, кн. 2: Володимир Іванович Вернадський. Вибрані праці — K., 2011. — 584 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Хлопин Григорий Витальевич // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.