Ходін Андрій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ходін Андрій Васильович
Народився 1847
Новочеркаськ, Російська імперія
Помер 1905
Країна  Російська імперія
Діяльність науковець, лікар, офтальмолог, викладач університету
Alma mater Імператорська медико-хірургічна академіяd
Галузь офтальмологія[1] і медицина[1]
Заклад Імператорський університет Святого Володимира
Науковий ступінь доктор медицини
Науковий керівник Eduard Junged
Відомі учні Шимановський Олександр Федорович
Аспіранти, докторанти Шимановський Олександр Федорович
Нагороди
орден Святого Володимира III ступеня Орден Святого Володимира IV ступеня

Андрій Васильович Ходін (18471905) — офтальмолог родом з м. Новочеркаська.

Біографія[ред. | ред. код]

Після закінчення гімназії спочатку навчався в Харківському університеті, згодом — у Петербурзькій медико-хірургічній академії. Учень Е. А. Юнге[ru]- засновника першої в Російській імперії школи офтальмологів.

У 1873 захистив докторську дисертацію «Про точку обертання в очах з різною рефракцією». Два з половиною роки стажувався за кордоном, після чого у 1877 призначений асистентом очної клініки Михайлівської лікарні баронета Вільє.

З 1878 — приват-доцент офтальмології при академії. Від 1881 екстраординарний професор Київського Університету і завідувач очної клініки до 1903, у 1885 призначений ординарним професором. Із 1881 до 1903 р. очолював кафедру офтальмології Київського університету, провівши значну реорганізацію навчального процесу. Зокрема офтальмологію почали викладати на IV і V курсах, студенти слухали 70 двогодинних лекцій, а також були кураторами хворих із обов'язковим подальшим захистом історій хвороб.

У 1904 Ходін захворів, помер у 1905.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Праці Ходіна присвячені питанням рефракції ока, світловідчування, фізіології очних м'язів, клініки очних хвороб.

Автор посібників із офтальмології: «Практична офтальмологія» (який з 1879 до 1899 витримав 5 видань), «Курс очних операцій» (Санкт-Петербург, 1881), «Офтальмоскопія та її застосування в офтальмології і загальній медицині» (Санкт-Петербург, 1880), «Про визначення симуляції сліпоти і слабкості зору». Ряд робіт Ходіна надруковано у «Военно-медицинском журнале», «Медицинском вестнике», «Враче». У 1884 році в Києві почав видавати приватний журнал «Вестник офтальмологии» (1884—1917). А. Ходін редагував журнал до 1904 р. Також А. Ходін редагував «Дневник Шестого съезда Общества русских врачей в память Н. И. Пирогова». З'їзд працював у Києві 21–28 квітня 1896 р.

Професор А. В. Ходін вважається засновником Київської офтальмологічної школи, з якої вийшли професори та доценти А. Васютинський, О. Шимановський, М. Левитський, А. Румянцева, А. Холіна, Ю. Шевчук, І. Кореневич та ін.

Література[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database