Хойсін (соус)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хойсін
Походження  КНР
Необхідні компоненти Соєва паста

Соус хойсін — густий ароматний соус, який зазвичай використовують в китайській кухні як приправу до м'яса, інгредієнт смаження з перемішуванням, або як соус для дипінгу. Він темного кольору на вигляд і солодко-солоний на смак. Хоча залежно від регіону склад соусу може змінюватися, зазвичай хойсін включає в себе соєві боби, фенхель, червоний перець і часник. Також зазвичай додають оцет, суміш п'яти спецій і цукор.

Назва[ред. | ред. код]

Соус хойсін
  Китайською мовою Китайська мова
Написання Путунхуа (мандаринське)
Традиційне: 海鮮
Новітнє: 海鲜
Транслітерація
Транскрипція: хай
Картка:Китайською мовою

Слово хойсін (海鮮, Кантонською: hoi2 sin1 Мандаринською: кит. hǎixiān) у китайській мові характерне для морепродуктів, хоча в соусі немає інгредієнтів з морського походження — причиною назви соусу «хойсін» було те, що його зазвичай додавали до страв з морепродуктів.[1]

Інгредієнти[ред. | ред. код]

Ключовим інгредієнтом соусу хойсін є ферментована соєва паста.[2]

Інгредієнти пекінської варіації[en] соусу включають крохмаль, наприклад, із солодкої картоплі, пшениці та рису, а також воду, цукор, сою, кунжут, білий дистильований оцет, сіль, часник, червоний перець та іноді консерванти чи харчові барвники. Традиційно соус хойсін готують з використанням підсмаженого пюре з сої. Незважаючи на буквальне значення, соус не містить морепродуктів, а також його зазвичай не використовують з ними.

Використання у регіональній кухні[ред. | ред. код]

Китайська кухня[ред. | ред. код]

У китайській кухні соус хойсін використовується в кантонській кухні як соус для маринування м'яса або як соус для дипування морепродуктів.

Соус хойсін можна використовуватися як соус для маринування м'яса, наприклад, свинини барбекю.

Соус хойсін може використовуватися як соус для дипування пекінської качки, салату, а також парових або смажених рулетів із рисової локшини[en].[3]

Соус хойсін може використовуватися як соус для дипування в інших стравах некантонської кухні, таких як свинина мо-шу[en].[4][5]

В'єтнамська кухня[ред. | ред. код]

У В'єтнамі соусі хойсін називають «чорний соус» (в'єт. tương đen). Він є популярною смаковою добавкою до в'єтнамського супу з локшиною фо, що популярний на півдні В'єтнаму. Соус можна безпосередньо додати в миску з фо за столом, або використовувати його для дипування м'яса, що входить у фо. У супі соус хойсін зазвичай поєднують із соусом срірача або «tương đỏ» (укр. червоний соус). Соус з хойсін також використовується для приготування соусу для в’єтнамського спрінг-роллу[en] та інших подібних страв. У кулінарії його можна використовувати для глазурування смаженої на вогні курки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сара Озімек (29 серпня 2018). Hoisin Sauce. curiouscuisiniere.com. Процитовано 28 січня 2019. (англ.)
  2. Hoisin Sauce. lkk.com. Процитовано 28 січня 2019. (англ.)
  3. Crispy Cheung Fan (Rice Noodle Rolls) + Spicy Hoisin & Maple Sesame Sauce. pupswithchopsticks.com. 13 листопада 2017. Процитовано 28 січня 2019. (англ.)
  4. Кріс Марокко (24 березня 2017). This is Our Favorite Brand of Hoisin, a Superb Sauce. bonappetit.com. Процитовано 28 січня 2019. (англ.)
  5. Moo Shu Pork. foodnetwork.com. Процитовано 28 січня 2019. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]