Хосроу Шахані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хосроу Шахані
перс. خسرو شاهانی
Народився 31 грудня 1929(1929-12-31)
Нішапур, Хорасан-Резаві, Іран
Помер 10 травня 2002(2002-05-10) (72 роки)
Тегеран, Іран
·рак шлунка
Поховання Бехеште-Захра
Країна  Пехлеві
 Іран
Діяльність сатирик, журналіст, новеліст
Знання мов перська

Хосро́у Шахані́ (перс. خسرو شاهانی‎, також Хосров; *31 грудня 1929(19291231), Нішапур, Іран — 10 травня 2002, Тегеран, Іран) — іранський письменник-сатирик і журналіст; співпрацював з численними часописами (Tawfiq, Fakahion, Gol Agha тощо).

З життєпису[ред. | ред. код]

Хосроу Шахані народився 31 грудня 1929 року в Нішапурі в родині держслужбовця. У дитинстві втратив батька, в дорослому віці — маму.

Здобув початкову і середню освіту. Вступив на держслужбу в Захедані.

Офіційну роботу в ЗМІ розпочав 1955 року в газеті Mashhad Khorasan (Мешхед), де працював протягом 3 років: у цій щоденній ранковій газеті, яка виходила 6 разів на тиждень, крім написання гумористичних оповідань (фейлетонів), також вів 2 колонки під назвою «Жарт і сміх».[1]

У 1957 році Шахані на запрошення редактора газети «Джахан» Садега Бехдада переїхав до Тегерана, де започаткував у ній злободенну колонку «Ez Har Dari Sokhni». Також працював парламентським репортером газети Tehran Post. Згодом від 1959 року співпрацював з Тегеранським радіо, був багаторічним парламентським репортером газети Кіхан. Дописував у різні іранські часописи: Targhee, Sepid Siah, Roshanfekr, Young Asia, Omid Iran, Tawfiq тощо.

Після революції (1979) співпрацював з періодичним виданням Gadaval, ставши одним зі стовпів іранської преси.

Після кількох місяців хвороби на рак Шахані помер у 72-річному віці 10 травня 2002 року.

З доробку[ред. | ред. код]

Хосроу Шахані є одним із найвідоміших іранських авторів актуальної соціальної та публіцистичної сатири, який написав добірку найкращих сатиричних оповідань у власному стилі й з використанням неповторної техніки оповідання (за даними Іранського фонду поезії та художньої літератури). Твори письменника зазвичай мають гостру соціальну спрямованість, оповідання в них найчастіше від імені першої особи.

У Шахані вийшло близько 20 оригінальних сатиричних збірок. Він співпрацював з більшістю іранських часописів.

Оповідання Хосроу Шахані неодноразово публікувалися в колишньому Радянському Союзі та країнах соцтабору. Справжнім популяризатором його творчості на теренах СРСР став Джахангір Даррі, професор перської літератури Московського університету, відтак твори письменника російською виходили багатотисячними тиражами.

Примітки[ред. | ред. код]