Храйме

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Храйме

Храйме (араб. حرايمي‎, haraime, chraime; івр. חריימה‎) — популярне в країнах Магрибу та Ізраїлі пряне рибне стью. Соус до страви нагадує старіший арабський соус під назвою шармола (араб. شرمولة‎). Назва страви походить від арабського слова «гарячий»[1].

Особливість цієї страви - густий пікантний соус, який їдять зі свіжим хлібом. Хліб прийнято вмочати в соус, чим нейтралізується його гострота[2]. Для гарніру найкраще підходить кускус [3]. Рецептів храйме багато, єдиного рецепта цієї страви не існує. Риба по-марокканські робиться з великою кількістю перців - солодких та гострих, і її соус містить багато олії (риба просто потопає в олії) і помідор для прикраси. Храйме в єврейському класичному Триполітанському рецепті - це риба в томатному густому соусі, де відчутно менше олії і трохи солодких перців, і зовсім немає пекучого перцю, тому більше підходить для Рош ха Шана [4]. У рецепті не має значення вид риби, крім того, що вона повинна бути білою. Найпопулярніша риба для святкового храйме - це нільський окунь, але підійде філе з будь-якої іншої риби: баса, морського окуня або тріски.

Храйме стало популярно в Ізраїлі після алії з Тунісу та Лівії. Його традиційно їдять в Шаббат, а також на Рош га-Шана і Песах для седера[5][6][7]. Також існує думка, що в кухні сефардських євреїв ця страва з'явилася завдяки марранам (насильно хрещеним євреям Іспанії та Португалії), які брали участь в експедиціях Колумба і привезли до Старого Світу помідори. Храйме часто готують перед суботою, так як страву можна їсти як холодною, так і гарячою[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. This Passover, Swap Your Gefilte Fish for This Spicy North African Stew. Edible Brooklyn. Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 2 травня 2021.
  2. Учимся готовить храйме: главный секрет в соусе. Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 2 травня 2021.
  3. Храйме (риба, тушкована в гострому соусі). Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 2 травня 2021.
  4. Храйме на Рош а-Шана
  5. Recipe: Chraime (Spicy Sephardi Fish fillets). The Jewish Chronicle. Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 1 жовтня 2019.
  6. Shabbat Dinner, Libyan Style. Tablet Magazine. Архів оригіналу за 1 жовтня 2019. Процитовано 1 жовтня 2019.
  7. The Sephardic Answer to Gefilte Fish. The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 1 жовтня 2019.
  8. Храйме. Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 2 травня 2021.