Гори Кісо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хребет Кісо)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японські Альпи.
Кісо-Кома — найвища вершина гір Кісо

Го́ри Кісо́ (яп. 木曽山脈, きそさんみゃく, МФА[kʲiso sam̚.mʲaku̥]) — гірський хребет в Центральній Японії, на острові Хонсю. Простягається від південного заходу префектури Наґано до кордону префектур Ґіфу й Айті. Один з хребтів Японських Альп. Займає проміжну частину між горами Акаїсі на сході та горами Хіда на заході. Інша назва — Центра́льні А́льпи[1].

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Протяжність гір Кісо з півночі на південь становить 100 км; з заходу на схід — 20 км. Хребет обмежений западиною Іна та долиною Кісо і затиснутий між двома великими річками — Тенрю на сході та Кісо на заході[2].

Гори Кісо належать до гір горстового типу. Основна геологічна порода — граніт. Хребет має 25 вершин, висота яких перевищує 2500 м. Гори північної частини вищі за південні. Найвища точка — гора Кісо-Кома (2956 м). Серед інших головних вершин — Уцуґі (2864 м), Мінамі-Кома (2841 м), Ена (2191 м)[2].

Схили хребта дуже круті, скелясті. Сходження на гори в районі підніжжя порівняно легке. Від залізничної станції міста Комаґане до вершини Кісо-Кома можна піднятися за один день пішки, або за 2 години, використовуючи канатну дорогу[2].

Гори Кісо покриті хвойними лісами. На висоті вище 2500 м ростуть кам'яні берези та кедрові сланники. Подекуди, у високогірних районах, зустрічаються філлодоце, шизокодони, герані й рябчики[2].

Неподалік від Кісо-Коми, в районі вершини гори Хокен, розташований льодовиковий кар. Через крутість схилів хребта, води річок, що стікають на схід і захід, утворюють у підніжжя гір конуси виносу. Ці конуси особливо розвинені на сході в хребта, в районі западини Іна[2].

В ранньому новому часі остання сполучалася з долиною Кісо дорогою, що проходила через перевали Ґонбей, Одайра та Сейнайдзі. 1984 року через перевали Ґонбей та Сейнайдзі проклали автошлях, а під горою Ена прорили тунель, яким проходить Центральна автострада[2].

Вершини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. яп. 中央アルプス, ちゅうおうあるぷす, МФА[t͡ɕuo aɾupu̥su].
  2. а б в г д е Гори Кісо // Енциклопедія Ніппоніка: в 26 т. 2-е видання. — Токіо: Сьоґаккан, 1994—1997.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Гори Кісо // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]