Хрест (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрест
Деталі
Використання геральдична фігура

Хре́ст (англ. cross, ісп. cruz, нім. Kreuz, пол. krzyż, порт. cruz, рос. крест, фр. croix) — у геральдиці, блазонуванні поєднання стовпа і балки у вигляді хреста на щиті. Почесна або головна геральдична фігура.

Типологія хрестів за Павлом Вінклером (опис)

У геральдиці хрест належить до почесних геральдичних фігур і займає 2/7 ширини гербового щита. Всього існує близько 200 різних видів хрестів[1]. Досить поширеним є приписування тієї чи іншої форми хреста до певної організації, території або державного утворення[2].

У разі, якщо хрест не торкається хоча б двох сторін геральдичного щита, він називається укороченим і належить не до почесних, а до простих (другорядних) геральдичних, або до негеральдичних фігур.

Геральдичні хрести[ред. | ред. код]

У геральдиці найбільш поширеними є три види хрестів: прямий, косий і вилоподібний.

прямий хрест Прямим хрестом називають хрест, поперечини якого розташовані паралельно і перпендикулярно краях герба. У геральдичному сенсі прямий хрест, відомий також як грецький або геральдичний, являє собою з'єднання стовпа з поясом, що перетинаються під прямим кутом. У разі, якщо в блазону форма хреста не вказана, мова йде саме про прямому хресті.
прямий хрест прямий хрест прямий хрест
Скорочений прямий хрест Скорочений прямий хрест Скорочений прямий хрест
прямий хрест прямий хрест прямий хрест
косий хрест Косий хрест складений з двох перев'язів (правої і лівої) і називається також скошеним або X -подібним. Згідно з християнським переказом, саме на такому по формі хресті був розп'ятий апостол Андрій, в зв'язку з чим хрест отримав назву Андріївського.
косий хрест косий хрест косий хрест
Скорочений косий хрест Скорочений косий хрест Скорочений косий хрест
косий хрест косий хрест косий хрест
вилоподібний хрест Вилоподібний хрест виникає шляхом з'єднання половини стовпа з половинами двох перев'язів: однієї справа, а інший ліворуч, сходяться в середині щита. Виходить фігура у вигляді латинської літери Y, за що хрест подібної форми часто називають Y-подібним. Вилоподібний хрест зустрічається і в перевернутому вигляді — в цьому випадку він описується як перекинутий вилоподібний хрест. Існує і так званий повний вилоподібний хрест (який має альтернативну назву «стояк»), що являє собою варіант вилоподібного хреста, у якого простір між верхніми раменами зафарбовано тим же кольором, що і сам хрест.
вилоподібний хрест вилоподібний хрест вилоподібний хрест
вилоподібний хрест вилоподібний хрест вилоподібний хрест
Хвилястий вилоподібний хрест Скорочений вилоподібний хрест Скорочений вилоподібний хрест
Перекинутий вилоподібний хрест Перекинутий вилоподібний хрест Повний перекинутий вилоподібний хрест

Гербові хрести[ред. | ред. код]

Інші форми хрестів є менш поширеними і зазвичай зустрічаються які прості (другорядні) геральдичні або негеральдичні фігури.

Зображення Назва Приклад Геральдичний опис прикладу
тамплієрський
кавалерійський
кавалерський

Герб міста Кричев в Білорусі: у червоному полі золотий кавалерський хрест, ліворуч від якого срібний меч вістрям вгору.

козацький
лицарський
клинчатий
уширений

Герб округу Гомс у Швейцарії: у пересіченому на червоне і срібне полі два змінно забарвлені лицарські хрести.

миличний

Герб комуни Беттон у Франції: у золотому полі чорний миличний хрест, що супроводжується з кутів чотирма біличними хвостиками того ж кольору.

уширений на кінцях

Герб комуни Фоєртален у Швейцарії: у блакитному полі срібний хрест під лезом коси того ж металу.

перехрещений

Герб муніципалітету Беранго в Іспанії: у розсіченому щиті срібний перехрещений хрест, що супроводжується з кутів чотирма золотими ліліями, у блакиті та чотири чорні з червленими язиками та озброєнням собаки у стовп у сріблі.

якірний

Герб комуни Фаллерон у Франції: у зеленому полі зі срібною хвилястою головою золотий якірний хрест.

млиновий

Герб комуни Ле-Карбаньяль у Франції: у блакитному полі срібний млиновий хрест, що супроводжується по кутах чотирма ромбами того ж кольору.

лілієподібний

Герб комуни Буансс-санс-Авуар у Франції: у червоному полі срібний лілієподібний хрест, що супроводжується кутами чотирма золотими трилисниками.

конюшиноподібний
трилисний
боттони

Герб коммуни Агількур у Франції: у розсіченому на червоне і золото щиті конюшиноподібнийхрест у чероному полі та блакитний повсталий лев у золотому.

загострений

Герб комуни Пайзац у Франції: у червоному полі срібний загострений хрест, що супроводжується в кутах чотирма золотими ліліями.

кулеподібний

Герб муніципалітету Ліс-Авельянес-і-Санта-Лінья в Іспанії: у пересіченому на срібло та зелень щиті зелене оливкове дерево у сріблі та срібний кулястий хрест у зелені.

філфот
свастика

Польський шляхетський герб Борейко: у срібному полі червона свастика.

стрілохрест

Герб міста Путаендо в Чилі: щит перетятий і напіврозсічений; у першій частині в зеленому полі три золоті колоси з одного кореня під срібною п'ятикутною зіркою між двох срібних шабель; друга частина шестикратно скошена на червень та золото; у третій частині в блакитному полі срібний стрілохрест, що супроводжується з кутів чотирма листками того ж металу.

Види хрестів, асоційовані з певними територіями чи лицарськими орденами
мальтійський
іоанітський

Герб комуни Ронталон у Франції: у червоному щиті із золотою главою, обтяженою трьома зеленими яблуками з двома зеленими листками кожного, срібний мальтійський хрест.

єрусалимський

Герб комуни Оліве у Франції: у зеленому полі два срібні вузькі хвилясті пояси, поверх яких вістря того ж металу, обтяжене червленим єрусалимським хрестом.

кельтський

Герб князівства-єпископства Священної Римської імперії Вюрцбург: у срібному щиті із червленим зубчастим розділом чорний кельтський хрест.

яківський
ордена Сантьяго

Герб муніципалітету Улеа в Іспанії: у срібному полі з червоною облямівкою, обтяженою сімома срібними п'ятилистими квітками, червоний яківський хрест.

тулузький
окситанський
катарський

Герб комуни Жемій у Франції: у червоному щиті золотий окситанський хрест.

сербський

Герб Сербії: у червоному щиті срібний хрест, що супроводжується з кутів чотирма кресами того ж металу.

бургундський

Герб муніципалітету Сан-Андреу-Салоу в Іспанії: у блакитному щиті срібний укорочений бургундський хрест.

єгипетський
анкх

Герб Террі Пратчетта: у чорному щиті анх між чотирма кулями, покладеними в косий хрест; всі фігури срібні.

Християнські хрести
латинський

Герб комуни Емарг у Франції: у пересіченому на блакить і срібло щиті поверх усього золотий латинський хрест у перев'яз.

святого Петра

Герб села Кучеров[en] в Чехії: в розсіченому на золото і блакить щиті блакитний хрест святого Петра в золоті і срібний сошник вістрям вгору в блакиті.

святого Антонія
Тау-крест
укорочений костиль

Герб парафії Рьоньо[sv] в Швеції: у срібному полі обтяжений меншим срібним тау-хрестом хрест святого Антонія між червоними алхімічним символом міді та полум'ям.

папський

Герб муніципалітету Ал-Суларас в Іспанії: в лазуровому полі срібний папський хрест між двомя сонцями.

патріарший
архієпископський
лотаринзький

Герб комуни Дегерсгайм у Швейцарії: у розсіченому на чорне та золото щиті золоте вирване оливкове дерево у черні та чорний архієпископський хрест у золоті.

православний

Герб Херсона до жовтневого перевороту: у блакитному щиті срібний православний хрест, що супроводжується з боків і знизу золотими імператорськими коронами.

голгофський

Герб муніципалітету Фульєда в Іспанії: у срібному полі чорний голгофський хрест.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Крест [Архівовано 2 січня 2022 у Wayback Machine.] // Словарь нумизмата. / Пер. с нем. Х. Фенглер, Г. Гироу, В. Унгер — 2-е изд., перераб. и доп. — Москва: Радио и связь, 1993.
  2. Пастор В. Е. Рижский герб (к 800-летию Риги) [Архівовано 1 грудня 2017 у Wayback Machine.]. (Перевірено 22 березня 2011)

Література[ред. | ред. код]

  • Арсеньев Ю. В. Геральдика. Лекции, читанные в Московском Археологическом институте в 1907—1908 году. — Москва : Терра — Книжный клуб, 2001. — С. 260—263. — ISBN 5-275-00257-2.
  • Іщенко, Я. О. Геральдична мова й термінологія, основні приписи та наукові поняття [Архівовано 12 жовтня 2018 у Wayback Machine.] // Український історичний журнал, № 3, 2008, C. 162—176.
  • Похлебкин В. В. Словарь международной символики и эмблематики. — 3-е изд. — Москва : Международный отношения, 2001. — С. 218—222. — ISBN 5-7133-0869-3.
  • Слейтер С. Геральдика. Иллюстрированная энциклопедия / Пер. с англ. И. Жилинской. — 2-е изд. — Москва : ЭКСМО, 2005. — С. 74—75. — ISBN 5-699-13484-0.
  • Фрайер С., Фергюсон Дж. Геральдика. Гербы — Символы — Фигуры / Пер. с англ. М. Б. Борисова. — Москва : АСТ — Астрель, 2009. — С. 190—192. — ISBN 978-5-17-061418-9.
  • Щелоков А. А. Увлекательная геральдика / Пер. с англ. М. Б. Борисова. — Москва : ЭКСМО, 2006. — С. 27—32. — ISBN 5-699-18634 4.

Посилання[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Хрест (геральдика)