Хрест «За службу на Кавказі» (1864)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрест «За службу на Кавказі»
Крест «За службу на Кавказе»
Країна Росія Російська імперія
Тип медаль
Вручається: Особи, які брали участь у Кавказькій війні
Статус не вручається
Нагородження
Засновано: 12 липня 1864
Нагороджені:
Черговість

Хрест «За службу на Кавказі» (Кавказький хрест[1], Хрест кавказький[2]) — нагрудний знак, для носіння на лівому боці грудей усіма особами, які «служили колись у лавах хороброї Кавказької армії і брали участь у військових діях проти непокірних горців Кавказу», заснований 12 липня 1864 року.

Кавказький хрест носився без стрічки і зведенням військових постанов віднесений до розряду медалей, якими відзначаються особи за участь у війнах[1].

Історія[ред. | ред. код]

Знак представляє чотирикінцевий хрест із розширеними кінцями, подібний до Кульмського[1], в центрі якого знаходиться круглий щит із зображенням державного герба Російської імперії (двоголового орла). Щит перетинають два схрещені руків'ями вниз меча. На кінцях хреста зроблено написи: на лівому — «ЗА СЛУЖБУ», на правому, як продовження напису, — «НА КАВОКАЗІ». На верхньому кінці хреста вміщено вензель імператора Олександра II, на нижньому вказана дата — «1864», що означає рік завершення бойових дій на Кавказі. Зворотний бік хреста містить гладку поверхню, на якій є лише шпилька для кріплення до одягу.

Усього було викарбувано чотири різновиди хреста «За службу на Кавказі», три з яких (золотий, срібний та зі світлої бронзи) — однакового розміру (48х48 мм), а четвертий різновид — зменшений хрест із світлої бронзи (34х34 мм). Відрізняються всі чотири хрести один від одного лише якістю виконання. Наприклад, золотий та срібний хрести виготовлені з накладними мечами, розеткою та написами, на зворотному боці яких є штифти для кріплення до одягу. А бронзовий хрест карбувався з цільної заготовки і на звороті мав просту шпильку.

Хрестами «За службу на Кавказі», яких носили на лівій стороні грудей, нижче за всі ордени, нагороджувалися всі чини Російської армії ЗС Росії, які брали активну участь у війні з горцями з 1859 по 1864 роки. Нагородження тим чи іншим видом хреста проводилося залежно від чину та заслуг перед країною.

Срібним, з чорню та позолотою, хрестом нагороджувалися офіцери (офіцерський знак).

Бронзовим, з чернью, хрестом (солдатський знак) нагороджувалися всі нижні військові чини (зокрема і кавказької міліції) і численні волонтери, що брали участь у різних сутичках і боях, навіть державні чиновники, священики і медики, які виконували свої функціональні обов'язки бойові операції.

Згодом форма хреста «За службу на Кавказі» перекочувала в полкові знаки кількох військових підрозділів царської армії, які свого часу відзначилися у битвах з горцями на Кавказі, і їх фоном, а деяких випадках навіть складовою накладних елементів. Кавказький хрест зображувався в гербі Кубанської області. Також за зразком та подобою хреста «За службу на Кавказі» було створено пам'ятний Хрест «За Порт-Артур».

Зображення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Кавказский крест // Военная энциклопедия : [в 18 т.] : [рос.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. — СПб. ; [М.] : Тип. т-ва И. В. Сытина[ru], 1911—1915. (рос.)
  2. Кавказский крест // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)

Література[ред. | ред. код]

  • Свод военных постановлений (С. В. П.), 1869 год, книга VIII, издание 2, страница 84.
  • II полное собрание законов, 1864 год, № 41051.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Крест «За службу на Кавказе. 1864».
  • Полное собраніе законовъ Россійской Имперіи, собрание 2. — СПб. — Т. 39/1. — С. 585586., № 41 051
  • Доманк А. С. Знаки воинской доблести // М., издательство ДОСААФ СССР, 1990.