Христофор (архієпископ Празький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Христофор (архієпископ Празький)
5-й Блаженніший Архієпископ Празький, митрополит Чеських земель і Словаччини, предстоятель Православної церкви Чеських земель і Словаччини
28 травня 2006 — 12 квітня 2013
Обрання: 2 травня 2006
Інтронізація: 28 травня 2006
Церква: Православна Церква Чеських земель і Словаччини
Попередник: Миколай (Коцвар)
Наступник: Ростислав (Гонт)
5-й Архієпископ Празький
11 березня 2000 — 28 травня 2006
Церква: Православна Церква Чеських земель і Словаччини
Попередник: Дорофей (Филип)
Наступник: —————
4-й Єпископ Оломоуцько-Брненський
17 квітня 1988 — 11 березня 2000
Церква: Православна Церква Чеських земель і Словаччини
Попередник: Никанор (Юхимюк)
Наступник: Симеон (Яковлевич)
 
Альма-матер: Московська духовна академія, Богословський факультет Афінського університету
Науковий ступінь: доктор теології, доктор філософії
Діяльність: священник
Національність: Чех
Народження: 29 червня 1953
м. Прага
Священство: 1974
Чернецтво: 1985
Єп. хіротонія: 17 квітня 1988

Нагороди:

CMNS: Христофор у Вікісховищі

Христофор (в миру Радім Пулець) (чеськ. Metropolita Kryštof (občanským jménem Radim Pulec); нар. 29 червня 1953, Прага) — архієпископ Празький, митрополит Чеських земель і Словаччини, предстоятель Православної церкви Чеських земель і Словаччини. Хіротонізований у єпископа 1988 року на Оломоуцько-Брненську кафедру, з 2000 року очолював Празьку єпархію вже як архієпископ, а у 2006 році обраний Предстоятелем.

Біографія[ред. | ред. код]

Юність[ред. | ред. код]

Радім Пулець (чеськ. Radim Pulec) народився 29 червня 1953 року у Празі.

Працівник Служби Державної безпеки Чехословаччини[ред. | ред. код]

У списках Архіву Служби Безпеки Чехії Радім Пулець є записаний три рази, як стукач - агент StB (чеськ. Agent), номер 7674 під прикриттям на ім'я Даліміл (чеськ. Dalimil), далі як активний збирач інформації (чеськ. Důvěrník), кличка Радим (чеськ. Radim) і як секретний співпрацівник (чеськ. Tajný spolupracovník) - кличка Даліміл.[4]

Початок служіння[ред. | ред. код]

У 1974 році висвячений у сан диякона і, згодом, священика. Богословську освіту отримав на Православному богословському факультеті у Пряшеві (1979), у Московській духовній академії (1984), а також на Богословському факультеті Афінського університету (1987).

У 1985 році прийняв чернечий постриг у Троїце-Сергієвій Лаврі з ім'ям Христофор. У 1987 році митрополитом Дорофеєм (Филипом) був возведений у сан архімандрита. Парафіяльне служіння проходив у Кафедральному соборі святих Кирила і Мефодія у Празі.

Архієрейське служіння[ред. | ред. код]

17 квітня 1988 митрополитом Дорофеєм хіротонізований у єпископа Оломоуцько-Брненського.

11 березня 2000 був обраний архієпископом Празьким. 25 березня того ж року у кафедральному соборі святих Кирила і Мефодія у Празі він був возведений у сан архієпископа.

Предстоятель[ред. | ред. код]

2 травня 2006 на соборі духівництва і мирян Православної Церкви Чеських земель і Словаччини обраний її новим Предстоятелем.

Собор проходив у моравському місті Вілем. Кандидатами на обрання були архієпископ Христофор і архієпископ Пряшівський Йоан (Голоніч). На стороні останнього була відносна більшість голосів. При проведенні двох турів голосування жоден з кандидатів не одержав необхідної для обрання більшості у дві третини голосів членів собору. Тому, відповідно до статуту Церкви, обрання було здійснено за допомогою жеребу.

28 травня 2006, в празькому кафедральному соборі в ім'я святих рівноапостольних Кирила і Мефодія відбулася інтронізація блаженнійшого Христофора, архієпископа Празького, митрополита Чеських земель і Словаччини. Перед початком Божественної літургії ієрархи Православної Церкви Чеських земель і Словаччини піднесли новообраному митрополиту блакитну мантію, білий клобук, другу панагію та митрополичий жезл. За Божественною літургією, при співі Трисвятого, митрополит Христофор був урочисто зведений на горнє місце.

Митрополит Христофор — п'ятий Предстоятель Православної церкви Чеських земель і Словаччини з часу надання їй автокефалії Московським патріархатом у 1951 році.

12 квітня 2013 на засіданні Священного Синоду Православної Церкви в Чеських землях і Словаччині добровільно відрікся престолу. За словами секретаря Оломоуцько-Брненської єпархії Романа Юриги, своє рішення митрополит обґрунтував необхідністю зберегти єдність Церкви. Останнім часом Христофор був звинувачений в порушенні монаших обітниць . Він заперечував усі звинувачення і казав, що готує певні юридичні кроки для очищення свого імені [5].

Погляди і праці[ред. | ред. код]

Митрополит Христофор постійним учасником численних богословських конференцій, займається науковою і викладацькою діяльністю. Має вчені ступені доктора теології та філософії. Володіє російською, грецькою, німецькою та англійською мовами.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. State Security records
  3. Evidence zájmových osob StB
  4. STB On-Line - detail osoby (Списки чеських КДБістів та стукачів). petr.cibulka.com (чеська) . Архів оригіналу за 7 травня 2018. Процитовано 2 січня 2018.
  5. Митрополит Чеських земель і Словаччини Христофор зрікся престолу. Архів оригіналу за 16 травня 2013. Процитовано 9 липня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]

Сайти[ред. | ред. код]