Хромова Лариса Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хромова Лариса Миколаївна
Народилася 16 червня 1940(1940-06-16)
Саратов, РРФСР, СРСР
Померла 29 серпня 2020(2020-08-29) (80 років)
Країна  Росія
 СРСР
Діяльність акторка
Знання мов російська
Заклад Бря́нський обласний театр драми імені Олексія Толсто́го,
Державний драматичний театр імені А. П. Чехова
Нагороди
Зовнішні відеофайли
Актриса Лариса Хромова с ученицами театральной студии в библиотеке им. М. В. Ломоносова во время проведения "Пушкинского марафона" 4 июня 2010 г.

Лариса Миколаївна Хромова (16 червня 1940, Саратов, Російська РФСР — 29 серпня 2020) — радянська театральна актриса. Заслужена артистка Молдавської РСР (1975).

Походження та навчання[ред. | ред. код]

Лариса Хромова народилася 1940 року у Саратові. Після закінчення середньої школи в грудні 1957 року Лариса Миколаївна вступила до драматичної студії при Саратовському Державному драматичному театрі імені Карла Маркса. Керівником студії був головний режисер цього театру, Заслужений діяч мистецтв Російської РФСР Микола Бондарєв.

Творчість[ред. | ред. код]

Після закінчення драматичної студії в червні 1961 року першим місцем роботи актриси став Брянський театр драми імені Олексія Толстого. У ньому вона пропрацювала з 1961 по 1964 роки.

Поворот у долі Лариси Хромової стався у 1964 році під час гастролей Брянського театру у Кишиневі — столиці Молдавської РСР. Вона була запрошена до Кишинівського російського драматичного театру імені Антона Чехова. Актриса працювала в ньому до грудня 1995 року.

У 1975 році Лариса Миколаївна була удостоєна звання Заслуженої артистки Молдавської РСР.

«Будучи вже Заслуженою артисткою республіки Молдови, успішною актрисою, в репертуарі якої були такі вистави як

"Барабанщиця", "Кішка на розпеченому даху", "Кам'яний гість" тощо, я поїхала до Москви і вступила до ГІТІСу імені А. В. Луначарського на заочне відділення театрознавчого факультету. Потрапила на курс відомого театрального критика, професора Микооли Ельяша. Пам'ятаю, на співбесіді, він задав мені тільки одне питання: "Навіщо вам це треба, адже ви — граюча актриса?" А у мене був період якоїсь недостатності, я шукала себе.», згадувала саратовська письменниця Р. Д. Кравцової у книзі «Живе серце».

У 1985 році Лариса Миколаївна успішно закінчила ГІТІС за спеціальністю театрознавця історії театрального мистецтва. Після уходу з театру вона весь вільний час присвятила педагогічній діяльності. Вона організувала дитячий Театр-студію у кишинівському ліцеї імені В. Лупу[1].

«Ларису Миколаївну воістину можна назвати однією з культових особистостей республіки, людиною, що присвятила своє життя російському театру. Ось вже багато років вона робить все можливе, щоб російське слово продовжувало жити на молдавській землі»[2].

Багато років Лариса Хромова була однією з режисерів заходів, присвячених Дню слов'янської писемності і культури в Молдові. Вона одна із засновниць Слов'янського фонду Молдови[3].

Нагороди та визнання[ред. | ред. код]

  • Заслужена артистка Молдавської РСР (1975)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лариса Николаевна Хромова. Архів оригіналу за 20 лютого 2020. Процитовано 20 лютого 2020.
  2. Кравцова Р.Д. Живое сердце
  3. В Кишиневе отметили юбилей актрисы Ларисы Хромовой. Архів оригіналу за 20 лютого 2020. Процитовано 20 лютого 2020.

Посилання[ред. | ред. код]