Хронологія Другої карабаської війни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Друга карабаська війна
Карабаський конфлікт

Дата: 27 вересня 2020 — 10 листопада 2020
Місце: Нагірний Карабах
Результат: Перемога Азербайджану
Територіальні зміни: північ: МО АР звільнила ряд стратегічних висот і населених пунктів
південь: МО АР звільнила територію, прилеглу до кордону з Іраном
Сторони
Азербайджан Азербайджан
Постачальники зброї:
Вірменія Вірменія
Нагірно-Карабаська Республіка Нагірно-Карабаська Республіка
Союзники:
  • Вірменські добровольці
Постачальники зброї:
Командувачі
Азербайджан Ільхам Алієв
(Президент Азербайджану)
Азербайджан Закір Гасанов (Міністр оборони Азербайджану)
Вірменія Нікол Пашинян
(Прем'єр-міністр Вірменії)
Нагірно-Карабаська Республіка Араїк Арутюнян (Президент Арцаху)
Вірменія Давід Тороян (міністр оборони Вірменії)
Нагірно-Карабаська Республіка Джалал Арутюнян (міністр оборони Арцаху)
Втрати
За даними Азербайджану:
  • Не публікувалося
  • 1 гелікоптер збитий

За даними Вірменії:[4]

  • 7 510 загиблих
  • 16 гелікоптерів
  • 25 літаків
За даними Вірменії:
  • 2425 загиблих солдат, сотні зниклих безвісти
  • 21 полонених

За даними Азербайджану:[5]

  • 5 000+ вбитих
  • 2 літака су-25
93 азербайджанських та 50 вірменських цивільних вбито[6]; 404 азербайджанських[7] та 144 вірменських цивільних поранено[8]

Друга карабаська війна — військовий конфлікт між Вірменією та Азербайджаном за контроль над Нагірним Карабахом (Арцахом), який є міжнародно визнаною територією Азербайджану, але фактично контролюється Вірменією та невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою (Республікою Арцах).

Хронологія бойових дій у першу чергу базується на офіційних повідомленнях сторін конфлікту. Бойові дії характеризуються використанням важкої артилерії, бронетехніки, у тому числі танків, та безпілотників, а також, за повідомленнями, з використанням касетних боєприпасів, заборонених більшістю держав світу, але не Вірменією чи Азербайджаном[9]. Конфлікт перекинувся за межі міжнародних кордонів: у Східному Азербайджані в Ірані падали снаряди та ракети, які не заподіяли шкоди[10][11][12], а Іран збив кілька безпілотних літальних апаратів (БПЛА)[13][14][15].

Вересень[ред. | ред. код]

27 вересня[ред. | ред. код]

За словами прес-секретаря «президента» Республіки Арцах Вахрама Погосяна бойові дії почалися о 08:03, коли Азербайджан завдав ракетно-повітряних ударів по території мирних населених пунктів, включаючи Степанакерт. Влада закликала населення ховатися у бомбосховищах[16]. У Степанокерті оголошена протиповітряна тривога. Азербайджанська сторона заявила, що 27 вересня, близько 06:00 за місцевим часом, збройні сили Вірменії розпочали інтенсивний обстріл по позиціям азербайджанської армії вздовж усієї лінії фронту та азербайджанським населеним пунктам у прифронтовій зоні[17]. Азербайджан заявив, що атакувала вірменська сторона, і що Азербайджан розпочав контрнаступ[18]. Хікмет Гаджиєв, старший радник президента Азербайджану Ільхама Алієва, звинуватив вірменські сили у здійсненні «навмисних та цілеспрямованих» атак уздовж лінії фронту[19].

У МО ВР заявили, що о 08:10 почався наступ азербайджанців, спрямований у тому числі на Степанакерт[20]. У наступ Азербайджан розгорнув живу силу, танкові та ракетні артилерійські підрозділи, авіацію та БПЛА[21]. Самопроголошена Республіка Арцах запровадила воєнний стан та повну мобілізацію чоловічого населення[22]. Того ж дня президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації із заявою про зіткнення[23]. У другій половині дня в Азербайджані також було введено воєнний стан та комендантську годину. Воєнний стан в Азербайджані діє з півночі 28 вересня, комендантська година діє в Баку, великих містах та деяких регіонах з 21:00 до 06:00 за місцевим часом. Під час наступу азербайджанські військові розмістили танки, артилерію, ракетні комплекси та літаки поблизу лінії фронту і глибоко зайшли на окуповану вірменами територію[24]. Цивільне населення в Нагірному Карабасі закликали ховатися у сховища[24]. За словами МО Вірменії вранці азербайджанські збройні сили також атакували в напрямку Варденіса на території Вірменії[25].

Вдень 27 вересня Міністерство оборони Азербайджану повідомило про звільнення семи сіл у Нагірному Карабасі: Ґараханбейлі, Ґервенд, Горадіз, Юхари Абдуррахманли, Ашаги Абдуррахманли, Боюк-Мерджанли і Нузґер[26][27]. Міністерство оборони НКР заперечило, звинувативши азербайджанську армію в пропаганді[28]. О 16:29 міністерство оголосило, що Військове командування Азербайджану запропонувало вірменському командуванню в цьому напрямку здатися, щоб уникнути нападу на гарнізон в Агдере і жертв, зазначивши, що звернення з військовополоненими та цивільними особами здійснюватиметься відповідно до вимог Женевської конвенції та міжнародного гуманітарного права, і що в разі опору відреагують силою[29]. Також у другій половині дня Міністерство оборони Азербайджану повідомило про взяття гірської вершини в хребті Муровдаг[30]. У міністерстві також повідомили, що азербайджанські війська встановили контроль над автомагістраллю Варденіс-Мартакерт/Агдере, що з'єднує Нагірний Карабах та Вірменію[31]; МО Вірменії заперечило ці заяви[32]. Тоді МО Азербайджану заявив, що азербайджанський безпілотник знищив вірменський склад зброї та боєприпасів[33].

28 вересня[ред. | ред. код]

Вершина Муровдагу (вгорі) та магістраль М11 ВарденісМартакерт/Агдере (знизу), які перейшли під контроль Азербайджану за інформацією Міноборони.

О 1:00 МО АР опублікувало відео, на якому зображено 3 вірменські військові машини, що зазнають атак підрозділів азербайджанської армії на лінії зіткнення[34]. Міністерство спростувало будь-які заяви Вірменії, в тому числі щодо втрат азербайджанської армії, і висунуло звинувачення в спробі пропаганди на фоні успіхів азербайджанської армії[35]. Потім, близько 6:45, міністерство оприлюднило нові кадри, на яких зображено ліквідацію вірменської військової техніки та транспортних засобів[36]. Близько 08:00 Міністерство оборони Азербайджану повідомило, що збройні сили Вірменії рано вранці обстрілювали місто Тертер й висунуло попередження[37], в той час як МЗС додало, що вірменські сили завдали цілеспрямованого удару по цивільним об'єктам і по самим цивільним[38]. Міністерство оборони Азербайджану також опублікувало відео, на якому зображено «знищення ще двох танків, що належать збройним силам Вірменії»[39]. Президент Арцаху повідомив, що під час сутичок вранці вірменська сторона відновила контроль над низкою раніше переданих позицій[40]. Після цього, близько 10:00, міністерство повідомило, що азербайджанські війська очистили висоти довколо Талиша, тоді як вірмени зазнали значних втрат[41]. Крім того, Міністерство оборони Азербайджану стверджувало, що серед вірменських жертв були найманці вірменського походження з Сирії та з різних країн Близького Сходу[42].

О 13:10 МО Азербайджану опублікувало кадри знищення двох вірменських танків азербайджанськими БПЛА[43]. Близько 14:00 вірменські ЗМІ повідомили, що поблизу Варденіса був збитий азербайджанський БПЛА[44]. Одночасно президент Республіки Арцах повідомив, що азербайджанські сили зіштовхнулися з опором вірмен на всіх напрямах[45]. Близько 15:30 Дарґахлі заявив, що Збройні сили Вірменії «зіштовхнулися з нестачею продуктів харчування та ліків»[46]. Півтори години потому міністерство оборони Азербайджану повідомило, що азербайджанські війська обстріляли артилерійські підрозділи збройних сил Вірменії в напрямку Агдере, які націлювалися на населені пункти, контрольовані Азербайджаном. За даними міністерства, вірменські підрозділи, які зазнали значних втрат від артилерійського вогню, були змушені відступити[47].

О 17:00 міністерство опублікувало кадри знищеної вірменської військової техніки і заявило, що ще кілька бойових машин ЗС Вірменії були знищені на фронті[48]. Близько 19:00 Дарґахлі повідомив, що збройні сили Вірменії обстріляли Юхарі Агджакенд і Карамусалі Геранбойського району[49]. Близько 19:30 у своїй заяві ВАТ «Азеркосмос» повідомив, що через супутник Azersky в Нагірному Карабасі, включаючи трасу Варденіс — Мартакерт/Агдере здійснюється постійне спостереження[50]. Близько 20:00 заступник командувача армії оборони Арцаха Артур Саргсян повідомив, що вірменські війська відвоювали деякі позиції, раніше втрачені, в азербайджанців[51]. Також голова Національних зборів Республіки Арцах Артур Товмасян заявив, що вірменські сили зупинили атаки з азербайджанського боку і просунулися на їх територію[52]. Потім, близько 21:00, начальник командно-кадрового факультету Військового університету імені Вазгена Саргсяна Міністерства оборони Республіки Вірменія Арцрун Ованнісян написав, що азербайджанські війська розпочали "нову широкомасштабну наступальну операцію у долині річки Аракс і у напрямку МадахісТалиш[53]. Приблизно через годину Погосян повідомив про збитий азербайджанський літак поблизу Ходжавенда[54], про що пізніше заперечив Азербайджан[55]. Окрім цього, Дарґахлі спростував твердження про те, що Азербайджан використовував F-16 під час конфлікту, оскільки ВПС Азербайджану не володіють ними[56].

29 вересня[ред. | ред. код]

29 вересня розгорнулися бої поблизу Варденіса (вгорі) та Дашкесану (знизу) на кордоні Вірменії та Азербайджану.

Близько 08:00 Міністерство оборони Азербайджану повідомило, що в ніч з 28 на 29 вересня по всій довжині фронту тривали інтенсивні зіткнення, і що, хоча вірменські сили неодноразово намагалися здійснити контратаку, азербайджанські підрозділи, розташовані в цьому районі змогли їх успішно відбити. Тим часом азербайджанські повітряні та наземні війська знищили змішану колону вірменських «бронемашин та іншої техніки, що рухалися з Мадахіса у напрямку Агдере» разом з артилерійською батарею, що забезпечувала вогневу підтримку[57]. Крім того, близько 09:00 міністерство повідомило, що починаючи з 07:30 територія Дашкесанського району Азербайджану зазнала артилерійського вогню з боку Варденіса[58]. Але Вірменія це заперечила, стверджуючи, що це вигадка, яка мала на меті виправдати розширення театру воєнних дій, в тому числі проведення агресії проти Вірменії[59], а Хікмет Гаджиєв, старший радник президента Азербайджану Ільхама Алієва, заявив, що це було частиною «триваючого акту вірменської агресії проти Азербайджану, де наступний акт нападу на Азербайджан був здійснений з території суверенної держави — Вірменії»[60]. Тоді Міноборони Азербайджану повідомило, що наступ азербайджанських військ на місто Фюзули тривав зі самого ранку, а приблизно о 07:00–08:00 ранку азербайджанські війська «знищили ще чотири танки вірменських військ на фюзули-джебраїльському напрямку фронту»[61]. Приблизно через півгодини Дарґахлі спростував інформацію, яку розповсюджують вірмени, і заявив, що «не втрачена жодна дюйма звільнених територій»[62]. Тим часом Міноборони Вірменії повідомило, що підрозділи Армії оборони Арцаха знищили групу азербайджанської бронетехніки[63].

О 10:15 Міністерство оборони Азербайджану опублікувало кадри знищення двох вірменських танків[64]. Через кілька хвилин Ованесян повідомив, що вранці був збитий азербайджанський БПЛА[65]. Близько 11:00 Міністерство оборони Вірменії повідомило, що збройні сили Азербайджану відкрили вогонь через державний кордон Вірменії по військовій частині Збройних сил Вірменії у Варденісі, а також застосовували авіацію[66]. Близько 11:00 Дарґахлі повідомив, що 3-й Мартунінський мотострілецький полк Збройних сил Вірменії, дислокований у Ходжавендському районі, був знищений азербайджанськими військами[67]. Але Міноборони Арцаху це заперечило[68]. Дарґахлі також додав, що був убитий начальник артилерії 18-ї мотострілецького полку вірменської армії в Джебраїльському районі[69], а азербайджанські війська знщили РСЗВ Ураган Збройних сил Вірменії у Ходжавендському районі[70]. Згодом Ованесян повідомив, що азербайджанські сили намагалися атакувати особливо на південному та північному напрямках, але їх відтіснили[71]. Одночасно Міноборони Азербайджану звинуватило Вірменію у фабрикації відео для підвищення моралі всередині країни[72].

Близько 12:00 Ованесян повідомив про збитий азербайджанський гелікоптер[73]. Але це заперечило Міністерство оборони Азербайджану, заявивши, що Азербайджан того дня не використовував вертольоти[74]. Він також повідомив, що вірменський танк був знищений на схилах поблизу села Гейарх колишнього Агдеринського району[75]. Близько 12:40 Ованесян повідомив, що підрозділи Армії оборони Арцаха «збили два вертольоти за допомогою ПЗРК Ігла на східному напрямку», а міністерство опублікувало кадри[76]. Потім Ованесян повідомив, що азербайджанські сили обстрілюють райони поблизу Варденіса[77]. Тоді Міноборони Азербайджану повідомило про знищення командно-спостережного пункту 3-го табору 1-го полку вірменської армії, дислокований в населеному пункті Гадрут Ходжавендського району[78], тоді як вірменське міністерство заявило, що вірменські військові розміщують системи важкого озброєння, і що вірменські сили відбивали наступ азербайджанців[79]. Одночасно Дарґахлі також повідомив, що азербайджанські підрозділи зупинили спроби вірменів здійснити штурм підконтрольних Азербайджану військових позицій з боку Ашаґі Вейсалі в Фюзулинському районі, і вірменські війська були змушені відступити із втратами[80]. Близько 13:20 вірменська сторона повідомила, що азербайджанці розпочали наступ, використовуючи артилерію, БПЛА, танки та іншу бронетехніку[81]. Близько 14:30 Міноборони Азербайджану повідомило, що вірменські сили в Мадахісі були деморалізовані[82]. Близько 15:30 Міноборони Азербайджану повідомив, що за даними азербайджанської розвідки ракетні комплекси С-300, що захищають повітряний простір Єревана, були зняті зі своїх позицій і рухаються в напрямку Нагірного Карабаху і повідомило, що їх знищать[83]. Незабаром після цього Армія оборони Арцаха опублікувала кадри, на яких видно, як вірменські сили збивають азербайджанський вертоліт[84], а Ованесян повідомив, що вірменські війська знищили азербайджанські танки з мінометів[85]. Близько 16:30 міністерство оборони Азербайджану опублікувало кадри, на яких видно, як азербайджанські артилерійські підрозділи завдають нищівних ударів по вірменським військам[86].

Близько 18:00 Міністерство оборони Арцаху повідомило, що азербайджанська сторона атакувала на північному та північно-східному напрямках із залученням танків, а вірмени завдали величезних втрат азербайджанським підрозділам[87]. Незабаром після цього міністерство оборони Вірменії повідомило, що турецький F-16, що вилетів з міжнародного аеропорту Гянджа, збив вірменський Су-25, внаслідок чого загинув пілот[88]. Це заперечували як азербайджанська[89], так і турецька влада[90]. Потім, близько 19:30, Міністерство оборони Вірменії опублікувало кадри, на яких показано знешкодження азербайджанського підрозділу[91]. Приблизно через годину міністерство оборони Азербайджану заявило, що азербайджанські збройні сили знищили позиції 1-го батальйону 5-го мотопіхотного полку Збройних сил Вірменії поблизу Айкаджура в Тертерському районі та 1-го батальйону 6-ї мотопіхотного полку на талишському напрямку з артилерійськими ударами[92].

30 вересня[ред. | ред. код]

За даними МО Вірменії протягом ночі тривали зіткнення низької інтенсивності[93]. Приблизно о 01:10 міноборони Азербайджану оприлюднило кадри знищення вірменських військової техніки, включаючи танки, в Джебраїльському району[94]. Приблизно о 08:30 міноборони Азербайджану заявило, що вірменські сили півтори години обстрілюють місто Тертер[95] Тоді ж МО Вірменії заявило, що вірменські сили збили азербайджанський безпілотник IAI Harop[96]. Приблизно о 10:20 МО Азербайджану заявило, що азербайджанські підрозділи оточили вірменські сили за допомогою артилерії, зіткнення тривають на напрямку фронту Агдере/Мартакерт–Тертер.[97] О 10:20 МО Азербайджану заявило, що вірменські військові почали обстріл Ашаги-Агджакенда в Горанбойському районі.[98] Приблизно об 11:10 МО Вірменії заявило, що ВПС Азербайджану атакують вірменські позиції на північному напрямку фронту[99]. Тоді МО Азербайджану оприлюднило записи, де азербайджанські військові завдають артилерійських ударів по вірменських позиціях[100]. Приблизно о 12:25 МО Азербайджану заявило, що вірменський 2-й батальйон 7-го гірсько-стрілецького полку 10-ї гірсько-стрілецької дивізії, дислокований у Тонашені, зазнав значних втрат і відступив[101], а азербайджанські сили обстрілювали командний пункт вірменського 41-го спеціального полку 18-ї моторизованої дивізії, що призвело до жертв[102]. Приблизно о 13:00 МО Азербайджану опублікувало кадри знищення вірменської військової техніки, включаючи БМП та ракетні установки[103], а також вірменської артилерії, яка обстрілювала азербайджанські позиції[104]. Вірменське МО заявило, що вірменські сили знищили велику кількість азербайджанської зброї та військової техніки, включаючи ТОС-1А[105]. Приблизно о 15:00 Міністерство оборони Азербайджану оприлюднило кадри, на яких видно, як азербайджанські війська знищують два вірменських танка[106]. Міністерство також заявило, що азербайджанські сили обстріляли 4-й вірменський батальйон, дислокований в Фюзулинському районі[107], і що його сили атакували штаб 5-го вірменського гірсько-стрілецького полку 10-ї гірсько-стрілецької дивізії, дислокованого в Агдере[108]. Міністерство оборони Вірменії заявило, що вірменські сили знищили азербайджанські застави та техніку[109]. МО Азербайджану оприлюднило три відео, які явно демонструють знищення вірменської техніки[110][111][112]. Одночасно МО Вірменії оприлюднило кадри, на яких явно видно, як вірменські сили наступають на азербайджанські позиції[113].

Жовтень[ред. | ред. код]

1 жовтня[ред. | ред. код]

За повідомленням МО АР, протягом ночі продовжувалися зіткнення, азербайджанські підрозділи завдавали «нищівних артилерійських ударів» по вірменським позиціях[114], в МО НКР повідомило, що протягом ночі зберігалася відносно спокійна напруженість[115]. Приблизно о 01:10 МО Азербайджану опублікував кадри знищення вірменської техніки[116][117]. Приблизно о 10:00 міністерство заявило, що вірменські сили обстрілювали місто Тертер протягом ранку[118]. Приблизно об 11:00 МО Азербайджану оприлюднило відео, яке демонструє знищення вірменських артилерійських позицій[119]. Одночасно МО Вірменії заявило, що вірменські сили збили азербайджанський БПЛА поблизу Аскерана[120], а МО Арцаха заявило, що вірменські сили відбили наступ Азербайджану[121]. Приблизно через півгодини воно заявило, що вірменські сили збили азербайджанський бойовий гелікоптер поблизу Лалатапи, уламки якого впали на іранську територію[122]; Азербайджан це заперечив[123]. Приблизно о 13:00 Міністерство оборони Азербайджану заявило, що територія Джебраїльського та Фюзулинського районів зазнали ракетного обстрілу з боку вірменського Ґорісу[124]. За півгодини міністерство заявило, що вірменські сили обстрілювали села Джоджуґ-Мерджанли, Горадіз та прифронтові села Геранбойського, Тертерського та Агдамського районів[125]. Приблизно о 14:40 МО Арцаху заявило, що вірменські сили збили два азербайджанські військові літаки та один вертоліт[126]; Азербайджан заперечив це, заявивши, що того дня не розгортав літаки[127]. Тоді МО Азербайджану заявило про знищення декількох вірменських об'єктів ППО та ракетних систем залпового вогню[128]. Приблизно о 19:00 Міністерство заявило, що з 17:50 вірменські сили обстрілювали Горадіз[129]. Приблизно о 23:00 МО Вірменії заявило, що азербайджанські війська обстрілювали Шатван і Мец Масрік у Вірменії[130]. Приблизно через півгодини міністерство заявило, що вірменські сили збили азербайджанський БПЛА в марзі Котайк у Вірменії[131].

2 жовтня[ред. | ред. код]

За даними МО Азербайджану вночі та вранці в різних районах фронту тривали зіткнення, азербайджанські війська захопили і взяли під контроль домінуючі висоти навколо Мадахісу в напрямку Агдере[132], тоді як МО Арцаха заявило, що ситуація залишалася відносно стабільною, не напруженою[133]. Приблизно о 09:30 Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Хиндиристан, Алибейлі, Ахмедагали і Сафарлі Агдамського району перебувають під сильним артилерійським обстрілом з боку вірмен[134]. Приблизно об 11:00 Міністерство оприлюднило кадри, які демонструють вірменські втрати та знищення техніки[135]. Приблизно о 12:40 міністерство заявило, що Кузанли Агдамського району зазнав ракетного обстрілу з боку Нагірного Карабаху, а Сабіркенд Шамкірського району зазнав ракетного обстрілу з боку Вірменії[136]. Потім воно заявило, що вірмени обстрілювали ракетами Імірлі Бардинського району, Агдам і Кузанли Товузького району[137]. Приблизно о 14:00 МО Вірменії заявило, що азербайджанські сили бомблять Степанакерт[138]. Приблизно через годину азербайджанське МО оприлюднило кадри знищення вірменської техніки[139][140]. Приблизно о 16:40 Міністерство оборони Азербайджану заявило, що місто Тертер і Шихарх, а також Соґанвердилар Бардинського району зазнали обстрілу вірменської артилерії[141]. Приблизно через годину міністерство заявило, що азербайджанські сили знищили вірменський польовий контрольно-пропускний пункт, і поділилося кадрами його знищення, а також знищення вірменської техніки[142][143].

МЗС Вірменії заявило про бажання початку мирних переговорів з Азербайджаном[144]. За даними Вірменії, азербайджанська система залпового вогню Смерч влучила у місто Гадрут в Карабаській області[145], а Артур Саргсян, заступник командувача «Армії оборони Карабаху» заявив про загибель 54 солдатів, після чого заявлена кількість загиблих вірменських військових сягнула 157[146].

3 жовтня[ред. | ред. код]

За повідомленнями МО Азербайджану, ситуація по всій лінії фронту залишалася напруженою[147], а МО Вірменії заявило, що на північному і південному напрямках фронту ведуться бої[148]. О 10:40 МО Азербайджану заявило, що міста Тертер, Сахлабад, Каз'ян, Капанли, Кайнах, Аскіпара і Ґусейнли Тертерського, Аяг Карвенд, Імамкулубейли, Карадагли і Тазакенд Агдамського, Муганли, Кіямаддинли і Ранджабарляр Агджабединського і Тапкаракоюнлу Геранбойського районів протягом ночі зазнавали інтенсивного обстрілу вірменською артилерією[149]. О 19:40 президент Азербайджану Ільхам Алієв оголосив, що азербайджанські сили звільнили Суґовушан[150][151]. Пізніше він повідомив, що звільнено також села Талиш Тертерського району, Мегділі, Чахирли, Ашаги Маральян, Шейбей і Ґуйджаґ Джебраїльського району, та Ашаги Абдуррахманли Фюзулинського району[152][153].

Нікол Пашинян заявив про готовність обговорення введення миротворців РФ до НКР, що було запропоновано обговорити з Азербайджаном в Мінську[154].

4 жовтня[ред. | ред. код]

За даними МО Вірменії нічна обстановка на фронті була відносно стабільною, але напруженою[155]. Приблизно о 09:00 Міноборони Азербайджану заявило, що вірменські сили ведуть ракетний обстріл міст Тертер і Горадіз[156]. Приблизно о 10:30 міністерство заявило, що вірменські сили атакували Фюзулинський район артилерійським вогнем, а також обстріляли ракетами Агдамський і Тертерський райони[157], в той час як МО Арцаха заявило, що азербайджанські сили обстрілюють Степанакерт[158].

Приблизно через півгодини місто Гянджа зазнало обстрілу[159][160]. Міністерство оборони Вірменії заперечувало, що обстріл вівся з його території, в той час як Арцах взяв на себе відповідальність, заявивши, що вірменські сили завдали удару і зруйнували військову авіабазу Гянджа[161]; Азербайджан заперечив це[162]. Пізніше кореспондент російського телеканалу «Дождь» Василь Полонський з місця подій повідомив, що аеропорт в Гянджі, про руйнуванні якого влада НКР заявили вранці, не постраждав від обстрілів. За словами журналіста, ні будівля аеропорту, ні злітно-посадкові смуги не постраждали. На місті є цивільні літаки, а сам аеропорт не працює з березня через епідемію коронавірусу. Директор аеропорту Байлер Наджафов повідомив, що знаходився в аеропорту з 7 ранку і чув вибухи в місті. Однак, за його словами, обстріл аеропорту не проводився[163].

Приблизно о 14:00 Азербайджан заявив, що азербайджанські сили важко поранили президента Арцаха Араїка Арутюняна, який вранці відвідав фронт, в його бункері[164][165]; Арцах це заперечив[166]. Приблизно через годину Міноборони Азербайджану опублікувало кадри знищення вірменських підрозділів вогневої підтримки, бронетехніки і тилу.[167] Приблизно о 16:00 Міноборони Азербайджану заявило, що вірменські сили вели артилерійський вогонь по Сариджали Агджабединського, Бахарли, Чирахли і Учоглан Агдамського, а також Шахвелер Бардинського районів[168]. Приблизно через 40 хвилин президент Азербайджану Ільхам Алієв оголосив, що азербайджанські сили звільнили Джебраїл і села Кархулу, Шюкюрбейлі, Юхари Маральян, Черекен, Дашґесен, Горовлу, Магмудлу і Джеферабад Джебраїльського району.[169].

Приблизно о 22:40 МО Азербайджану заявило, що вірменські сили обстріляли ракетами Тертер і Мінгечаур[170], в якому знаходиться водосховище[171], яке Вірменія вважає воєнною ціллю[172][173][174][175]; це заперечили і Вірменія, і Арцах[176]. Приблизно через годину Офіс президента Азербайджану заявив, що вірменські сили випустили дві ракети 300-т кілометрової дальности ураження по Хизинському і Апшеронському районах[177].

5 жовтня[ред. | ред. код]

За даними МО Вірменії, протягом ночі тривали зіткнення з різною інтенсивністю[178], а азербайджанські сили почали наступ з півдня[179]. Приблизно о 10:00 МО АР опублікувало радіолокаційні кадри ракетного обстрілу з Джермука, Капана і Берда, Вірменія[180]. МО Вірменії заявило, що Азербайджан обстріляв Степанакерт ракетами[181]. За годину МО АР заявило, що вірменські сили обстрілюють міста Бейлаґан, Барда та Тертер[182]. Опівдні МО АР заявило, що вірмени обстрілюють Горадіз і Тертер, а також села в Тертерському, Агджабединському, Геранбойському і Гейгельському районах[183]. Офіс президента Азербайджану повідомив, що вірменські сили атакували Гянджу, Барду, Бейлаґан і деякі інші міста Азербайджану із застосуванням ракет[184][185], а МО Азербайджану заявило, що Гянджа зазнала обстрілу з боку Берда[186]. Приблизно о 16:50 МО Азербайджану заявило, що вірменські сили обстріляли міста Агджабеді[187] і Бейлаґан[188]. Приблизно о 18:00 МО Азербайджану повідомило про втечу 3-го батальйону 1-го вірменського мотострілкового полку, дислокованого в Гадруті[189]. Приблизно о 20:20 МО Азербайджану заявив, що вірменські війська знову обстріляли Гянджу[190]. Президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що азербайджанські сили відновили контроль над селами Шихалиагали, Сариджали та Мезре Джебраїльського району[191][192]. Згодом вірменські сили оголосили про частковий «тактичний відступ»[193].

6 жовтня[ред. | ред. код]

За даними МО Азербайджану протягом ночі тривали зіткнення, при цьому азербайджанські сили мали «оперативну і військову перевагу» на всьому фронті, в тому числі на джебраїльському-фюзулинському напрямку[194], в той час як МО Вірменії заявило, що ситуація була стабільно напруженою[195]. Азербайджанське міністерство також заявило, що азербайджанські сили зруйнували склад вірменських боєприпасів в Баллиджа[196], і опублікувало кадри знищення вірменської техніки[197]. За азербайджанськими джерелами в Агдамському районі ракетами, випущеними з вірменської сторони, були вражені будівля школи і пожежна машина[198]. Приблизно о 16:30 Міноборони Вірменії заявило, що азербайджанські сили почали новий наступ на південному фронті[199]. Приблизно через півгодини міністерство заявило, що азербайджанські сили обстрілюють Степанакерт[200]. Приблизно о 19:00 Міноборони Азербайджану заявило, що вірменські сили обстріляли Євлахський, Геранбойський і Бейлаґанський райони[201].

В Азербайджані заявили, що готові створити гуманітарні коридори для виходу вірменського населення з Карабаху. Коридорами також зможуть вийти військові Вірменії, що добровільно здадуться[202].

7 жовтня Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що готовий до переговорів, коли закінчиться військове протистояння, натомість Вірменія готова до переговорів, якщо Туреччина припинить брати участь у конфлікті на боці Азербайджану[203].

8 жовтня МО обох сторін заявляє, що противник обстрілює їхню територію[204].

9 жовтня Азербайджан звільнив місто й формальний районний центр Гадрут та села Чайли, Юхари Ґюзлек, Ґоразилли, Ґишлаґ, Ґараджалли, Ефенділер, Сор і Сулейманли[205][206].

10 жовтня: перемир'я за посередництва Росії[ред. | ред. код]

Вірменія та Азербайджан за підсумками переговорів у Москві домовилися про припинення вогню з 12:00 10 жовтня[207]. Згодом представники Азербайджану заявили про припинення вогню[208], але того ж дня договір було зірвано і військові дії поновилися.

11 жовтня Вірменія заявила про понад 200 загиблих військових протягом доби, і також про майже 5 тис. вбитих солдатів Азербайджану[209].

12 жовтня Азербайджан звільнив ще кілька населених пунктів[210].

13 жовтня МО Вірменії заявило про повторну окупацію міста Гадрут, який був звільнений МО АР 9 жовтня[211].

14 жовтня[ред. | ред. код]

У МО АР заявили про знищення кількох вірменських комплексів балістичних ракет в прикордонній зоні з Кельбаджарський районом, що могли бути націленими на міста Гянджа, Мінгячевір та інші[212]. Вірменська армія відступила на двох напрямах: на півночі та півдні НКР[213], а Азербайджан звільнив 8 населених пунктів: Ґарадагли, Хатинбулаґ та Ґараколлу у Фюзулинському районі, а також села Булутан, Мелікджанли, Ґирмизиґая, Теке та Тагасер у Ходжавендському районі[214].

15 жовтня Алієв заявив про звільнення села Ариш у Фюзулінському районі, Дошулу у Джебраїльському районі, Едіше, Дюдюкчю, Еділлі та Чираґуз у Ходжавендському районі[215][216].

16 жовтня[ред. | ред. код]

Національна армія Азербайджану звільнила села Хирманджик, Агбулак і Ахуллу Ходжавендського району[217]. Вірменія завдала ракетного удару по Нахічевані в Ордубадському районі, а також по території Геранбойського, Тертерського, Агдамського, Агджабадинського і Фізулинського районів Азербайджану[218]. Вірменія заявила про спробу масштабного наступу азербайджанців у північному напрямку лінії фронту[219].

17 жовтня Азербайджаном було звільнено місто Фізулі, що з 1993 року перебувало під окупацією й перетворилось на місто-привид. Разом із ним було визволено села Кочагмедлі, Чімен, Мусабейлі, Пірагмедлі, Деделі, Ішикли та Джуварли[220]. Вночі Вірменія обстріляла місто Гянджа і Мингечевир[221][222].

18 жовтня: Перемир'я за посередництва Росії[ред. | ред. код]

Азерайбджан узяв під контроль Худаферинські мости, а 19 жовтня Ільхам Алієв повідомив про звільнення довколишніх сіл — Солтанли, Емірварли, Машанли, Гасанли, Аликейхали, Кумлак, Гаджили, Коєрчін Вейселлі, Ніязкулулар, Кечел Маммедлі, Шагвеллі, Хаджи Ісмаїлли, Ішакли.

20 жовтня[ред. | ред. код]

Ільхам Алієв повідомив про звільнення міста Занґелан та 24 сіл: Дьордчінар, Кюрдлер, Каргабазар, Ашаги Вейселлі, Юхари Айбасанли у Фюзулінському районі, Сафарша, Гесенкайди, Фуганли, Імамбаги, Даш Вейселлі, Агтепе, Ярагмадлі у Джебраїльському районі, Агджакенд, Мюлкюдере, Дашбаши, Гюнешлі, Чінарли у Ходжавендському районі, Гавали, Зернелі, Маммедбейлі, Гекері, Шеріфан і Бірінджі Муганли у Зангеланському районі[223]. Село Венг Ходжавендського району було перейменовано на Чінарли[224].

21 жовтня[ред. | ред. код]

Вночі посились сутички уздовж фронту, особливо в Зангеланському і Мартакертському районах, також поблизу Гадрута. Вірменія заявила про збиття літака МО АР, Азербайджан спростував цю інформацію. У МО АР заявили про захоплення позицій на оборонній лінії 5-го гірськострілецького полку ЗС Вірменії та захоплення великої кількості зброї та боєприпасів[225].

Ільхам Алієв повідомив про звільнення сіл Геджегозлу, Ашаги Сеїдагмедлі, Зергер Фюзулінського району[226], сіл Балянд, Папи, Тулус, Тінлі Джебраїльського району[227], міста Мінджіван та сіл Хурама, Хумарли, Сарил, Бабайли, Уючнджю Агали, Гаджалли, Кирак Мюшлан, Удгюн, Ічері Мюшлан, Меліклі, Джагангірбейлі, Турабад, Багарли у Зангеланському районі.[228]

22 жовтня[ред. | ред. код]

Ільхам Алієв повідомив про звільнення містечка Агбенд та сіл Коллукишлак, Малаткешін, Зангелан, Генлік, Велікулубейлі, Чопедере, Татар, Тірі, Емірханли, Каркулу, Бартаз, Деллеклі Зангеланського району. Таким чином Азербайджан повністю відновив контроль над державним кордоном з Іраном[229].

23 жовтня[ред. | ред. код]

Збройні сили Азербайджану звільнили села Зіланли, Кюрд Магризли, Муганли та Алакуршак Кубатлинського району[230], Доланлар і Бюнайдли Ходжавендського району, Даг Тумас, Нюсюс, Хелефлі, Мінбашили та Вейселлі Джебраїльського району, Венеді і Мірзагасанлі Зангеланського району[231].

24 жовтня[ред. | ред. код]

Вірменія звинуватила МО АР в обстрілі Степанакерта, Мартуні, а також ключових доріг та інфраструктури. Азербайджан, в свою чергу, звинуватив Вірменію в ракетному обстрілі Нафталанського, Тертерського, Лачинського і Кубатлинського районів. МО АР заявило про нанесення авіаударів по військовій інфраструктурі ЗС Вірменії на агдеринському і Агдамському напрямках фронту.

25 жовтня[ред. | ред. код]

Міноборони Азербайджану заявило про знищення вірменської військової техніки і живої сили, розширенні взятих під контроль територій і взяття нових позицій в різних напрямках, а також звинуватило вірменські сили в обстрілі ряду районів. Вірменські військові також повідомляли про бої на всіх напрямках, а влади НКР, в свою чергу звинуватили Азербайджан про обстріл прифронтових населених пунктів і їх околиць. Увечері Алієв оголосив про визволення міста Кубатли поблизу кордону з Вірменією, а також кількох сіл Кубатлинського, Зангеланського і Джебраїльського районів.

26 жовтня: перемир'я за посередництва США[ред. | ред. код]

В 08:00 за місцевим часом вступила в силу третя за рахунком домовленість між главами МЗС Азербайджану і Вірменії, на цей раз за посередництва США, угода про гуманітарне перемир'я. Згодом сторони звинуватили одна одну в його порушенні[232]. Спочатку МО АР звинуватило вірменську сторону в обстрілі з напряму міста Лачін підрозділів азербайджанської армії в селі Сафьян Лачинського району, а також міста Тертер і сіл району. Міноборони Вірменії звинуватило Азербайджан в обстрілі бойових позицій на північному сході Карабаху. Президент Азербайджану заявив, що під контроль азербайджанських збройних сил перейшли села Бірінджі Алібейлі, Ікінджі Алібейлі, Ребенд, Єнікенд Зангеланського району; Ковшудлу, Софулу, Даг Машанли, Кюрдлер, Говуслу, Челебілер Джебраїльського району; Падар, Ефенділер, Юсіфбейлі, Чайтумас, Ханлик, Сариятак, Моллабюрган і місто Кубатли Кубатлинського району[233].

27 жовтня[ред. | ред. код]

У МО АР заявили про знищення передового пункту керування 18-ї мотострілецької дивізії Вірменії, де загинув начальник штабу дивізії полковник Сергій Шакарян. Бойові дії тривали на Ходжавендському, Фізулінському і Губадлинському напрямках фронту[234].

28 жовтня[ред. | ред. код]

Ільхам Алієв повідомив, що ЗС АР звільнили села Бірінджі Агали, Ікінджі Агали, Учюнджю Агали і Зернелі у Зангеланському районі, село Мандили Фюзулінського району, села Казанземі, Ханагабулак, Чюллю, Кушчулар, Караагадж Джебраїльського району, Кіясли, Ебілдже, Кіліджан Кубатлинського району.[235] у МО АР заявили про обстріл Тертерського району військами Вірменії[236].

30 жовтня[ред. | ред. код]

Збройні сили Азербайджану звільнили села Худаверділі, Курбантепе, Шагвеледлі, Хуб'ярли Джебраїльського району, села Аладін і Вежнелі Зангеланського району, села Кавдадик, Мемер і Моллали Кубатлинського району.[237]

31 жовтня[ред. | ред. код]

Азербайджан звільнив золоту копальню у Вежнелі, що знаходиться на території Занлеганського району.[238]

Листопад[ред. | ред. код]

2 листопада[ред. | ред. код]

Азербайджан звільнив села Дере Гілетаг, Боюк Гілетаг Зангеланського району, Чапранд, Гаджи Ісакли, Кошабулак Джебраїльського району, Ішикли, Мурадханли, Міланли Кубатлинського району[239].

4 листопада[ред. | ред. код]

Азербайджан звільнив села Мірак і Кавдар Джабраільського району, села Мешедіісмаїлли і Шефібейлі Зангеланського району, Башарат, Каракішілер і Караджалли Кубатлинського району[240].

Початок боїв за Шушу.[241]

7 листопада[ред. | ред. код]

Бої продовжилися в районі міста Шуші, другого за розміром населеного пункту Карабаху. Епіцентр знаходився на ділянці Шуші-Карін[242].

Карта-схема боїв за Шушу (станом на 8 листопада):
   НКР
   Азербайджан

МО АР звільнило 16 сел: Юхари Вейселлі, Юхарі Сеїдагмедлі, Каджар, Діваналилар, Коркан, Учюнджю Магмудлу Фюзулінського району, Юхари Мезре, Янаргадж Джебраїльського району, Атакут, Цакурі Ходжавендського району, Кушчубаба, Карабулак Ходжалинського району, Каз'ян, Баласолтанли, Мерданли Кубатлинського району, Бешделі Зангеланського району[243][244].

8 листопада[ред. | ред. код]

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що азербайджанські сили взяли під свій контроль місто Шушу; Вірменія заперечувала надану інформацію[245]. Вірменія це заперечила[246].

9 листопада[ред. | ред. код]

Докладніше: Битва за Шушу (2020)

Влада НКР підтвердила, що втратила контроль над Шушею[247].

МО АР заявило про звільнення 23 сіл: Кобу Ділагарда, Ял Пірагмадлі, Юхари Ягливенд, Ділагарда, Сеїд Магмудлу Алесгерлі Фюзулінського району, Дамірчілер, Чанакчи, Медеткенд, Сигнак Ходжалинського району, Сусанлик, Домі, Туг, Акаку, Азих, Ходжалинського району, Гусейналилар, Союдлю, Ашаги Сірік Джебраїльського району, Юхари Моллу, Ашаги Моллу, Ходжік Кубатлинського району, Кечіклі, Ордеклі Зангеланського району.[248][249] Також МО АР було взято стратегічні висоти в Зангеланському районі: «Бартаз» (2300 м), «Сигирт» (1370 м), «Шукюратаз» (2000 м) і п'яти безіменних[250]. Також в МО АР заявили про випадкове збиття російського вертольоту Мі-24 біля кордону з Вірменією[251].

Грудень[ред. | ред. код]

Результати[ред. | ред. код]

10 листопада президенти Азербайджану, Вірменії та Росії підписали спільну заяву про припинення військових дій у НКР, передачу Азербайджану частини окупованих територій та введення до регіону російських «миротворців»[252][253].

Повне припинення вогню почалося 10 листопада о 01:00 за часом Баку. Вірменія і Азербайджан повинні обмінятися військовополоненими й тілами загиблих. Обидві сторони зупиняються на зайнятих ними позиціях. Агдамський район і території, утримувані Вірменією в Газахському районі Азербайджану, повертаються Азербайджану до 20 листопада 2020 року.

Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається «миротворчий контингент» РФ з 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 БТР, 380 одиницями автомобільної та спецтехніки.[253]

Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджану Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року — Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор, який буде забезпечувати зв'язок НКР з Вірменією і при цьому не зачіпатиме місто Шушу. Протягом 2020—2023 років має бути визначено план будівництва нового маршруту руху по Лачинському коридору, що забезпечує зв'язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського «миротворчого контингенту» для охорони цього маршруту[254].

Розблокуються економічні і транспортні зв'язки в регіоні. Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджану і Нахічеванською Автономною Республікою з метою організації руху громадян, транспорту й вантажів. За погодженням сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'язують Нахічеванську Автономну Республіку із західними районами Азербайджану. Ніколи Пашинян назвав це рішення безальтернативною ситуацією[255].

Разом з тим, вже 12 грудня 2020 року, Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного у порушенні режиму припинення вогню. Так, у Міністерстві оборони Азербайджану заявили, що Вірменія вчинила «провокаційні дії на звільнених територіях Азербайджану», порушивши режим припинення вогню, і що Збройні сили Азербайджану вжили заходів у відповідь. Водночас у Міноборони Вірменії, заявили, що Азербайджан відновив «активні наступальні дії» у районі населених пунктів Хін Тахлар і Хцаберд у Нагірному Карабасі, а вірменські сили вжили «відповідні дії» у відповідь[256].

13 грудня 2020 року, Міністерство оборони і Служба державної безпеки (СДБ) Азербайджану заявили про проведення у Нагірному Карабаху антитерористичної операції у відповідь на "провокації" з боку вірменських військових, внаслідок яких з 26 листопада було вбито четверо азербайджанських військових[257].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. url=vedomosti.ru/politics/articles/2013/06/18/v_baku_idet_smerch
  2. Ravid, Barak (30 вересня 2020). Азербайджан використовує ізраїльські безпілотники "камікадзе" в боях в Нагірному Карабасі. Axios. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  3. Азербайджанці офіційно заявили, що військові використовують безпілотники ізраїльського виробництва у війні з Вірменією. i24 News. 30 вересня 2020. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  4. Дані Вірмені про втрати Азербайджану. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  5. Дані Азербайджану про втрати вірменів станом на 30 вересня. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  6. Armenia-Azerbaijan conflict: Death toll rises in Nagorno-Karabakh. Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  7. Ermənilərin yaşayış məntəqəsini atəşə tutması nəticəsində Ağdam sakini həlak olub. report.az (азерб.). Report Information Agency. 28 вересня 2020. Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  8. Over 30 civilians injured in Artsakh — preliminary information. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  9. United Nations Treaty Collection. treaties.un.org (EN) . Архів оригіналу за 18 червня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  10. اصابت راکت به یکی از روستاهای آذربایجان شرقی. ایسنا (перс.). 27 вересня 2020. Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  11. Presstv. Iran tells Armenia, Azerbaijan region cannot afford another war. PressTV (En) . Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  12. Rocket attack on northwest of Iran border – IWN (амер.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  13. Geopolitics.news (30 вересня 2020). Iran shoots down suspected Azerbaijani drone. Geopolitics News (амер.). Архів оригіналу за 10 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  14. "Мы предупреждали Алиева!": Иран сбил азербайджанский военный самолёт. avia.pro. Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  15. Desk, News (29 вересня 2020). Iran confirms its air defenses shot down foreign drone in East Azerbaijan. AMN - Al-Masdar News | المصدر نيوز (амер.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  16. Азербайджан бомбит Степанакерт, власти призывают население прятаться в убежищах. PanARMENIAN.Net. Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  17. President of European Council appeals for military action to stop within Nagorno Karabakh conflict. Trend News Agency. 27 вересня 2020. Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  18. Fighting erupts between Armenia, Azerbaijan in disputed area. Stars and Stripes. Процитовано 27 вересня 2020.
  19. Tensions flare between Armenia and Azerbaijan over new clashes. Gulf-Times (араб.). 27 вересня 2020. Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  20. Azerbaijan and Armenia clash over disputed Nagorno-Karabakh region. BBC News (en-GB) . 27 вересня 2020. Архів оригіналу за 22 листопада 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  21. Bütün cəbhə boyu qoşunlarımız əks-hücum əməliyyatına başlayıb (Azerbaijani) . Ministry of Defense of Azerbaijan. 27 вересня 2020. Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  22. Staff, Reuters (27 вересня 2020). Nagorno-Karabakh announces martial law and total mobilization. Reuters (англ.). Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  23. President Ilham Aliyev: Azerbaijani Army is currently firing on and dealing blows to the enemy's military positions. azertag.az (англ.). Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  24. а б Fighting Erupts Between Azeris and Armenians Over Disputed Land. Bloomberg. 27 вересня 2020. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  25. Առավոտյան նաև եղել են Վարդենիսի ուղղությամբ հարվածներ Հայաստանի տարածքին. Հովհաննիսյան. «Ազատ Եվրոպա/Ազատություն» ռադիոկայան (вірм.). Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  26. Azərbaycan Ordusu 6 kəndi erməni işğalından azad edib. Report İnformasiya Agentliyi (азерб.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  27. Azərbaycan Ordusu daha bir kəndi erməni işğalından azad edib. Ordu (азерб.). Процитовано 27 вересня 2020.
  28. LLC, Academy Of Development. Հաղորդագրություն | ԼՂՀ պաշտպանության նախարարության պաշտոնական կայք. nkrmil.am (вірм.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  29. Ermənistan hərbi birləşməsinin komandanlığına təslim olmaq barədə təklif edilib. mod.gov.az (азерб.). 27 вересня 2020. Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  30. Murov dağı silsiləsindəki əhəmiyyətli yüksəklik azad olunub (Azerbaijani) . Ministry of Defense of Azerbaijan. 27 вересня 2020. Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  31. MN: Murov dağı silsiləsindəki Murov zirvəsi işğaldan azad olunub. Report İnformasiya Agentliyi (азерб.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  32. Shushan Stepanyan. www.facebook.com (укр.). Архів оригіналу за 10 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  33. Azerbaijan`s Defense Ministry: Armenian army ammunition depot was destroyed. azertag.az (англ.). Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 27 вересня 2020.
  34. APA.az (28 вересня 2020). Düşmənin daha bir neçə hərbi texnikası məhv edilib - VİDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  35. APA.az (28 вересня 2020). MN: Düşmənin 3 silah-sursat anbarı, onlarla texnikası məhv edilib, 550-dən artıq canlı qüvvə itkisi var. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  36. APA.az (28 вересня 2020). Azerbaijani army continue to destroy enemy equipment. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  37. Defense Ministry: The enemy is warned for the last time. azertag.az (англ.). Архів оригіналу за 8 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  38. APA.az (28 вересня 2020). MFA: Azerbaijan's Tartar city intensively fired by the Armenian side. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  39. APA.az (28 вересня 2020). Two more enemy tanks were destroyed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 4 листопада 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  40. Президент Арцаха: Армия обороны осуществила несколько блестящих военных действий. Архів оригіналу за 4 жовтня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  41. Azerbaijani MoD: Advantageous high grounds around Talysh village cleared of enemy. azvision.az (англ.). AzVision. 28 вересня 2020. Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  42. APA.az (28 вересня 2020). Vagif Dargahli: "There are mercenaries of Armenian origin from Syria and different countries of the Middle East among the losses of the enemy". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  43. APA.az (28 вересня 2020). Düşmənin daha iki tankı məhv edilib - VİDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  44. На территории Вардениса армянская сторона сбила азербайджанский БПЛА. armenpress.am (рос.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  45. Армия обороны НКР наносит сокрушительные контрудары азербайджанским войскам. armenpress.am (рос.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  46. APA.az (28 вересня 2020). Vagif Dargahli: "The Armenian Army is facing a shortage of food and medicines". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  47. APA.az (28 вересня 2020). MoD: Enemy artillery units in the Aghdara direction were hit - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  48. APA.az (28 вересня 2020). Azerbaijani MoD: Several more enemy military vehicles were destroyed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  49. APA.az (28 вересня 2020). Vagif Dargahli: "The enemy fired at the territory of the Goranboy region". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  50. "Azərkosmos": Vardenis-Ağdərə yolu da daxil olmaqla hər bir qarış torpağımızda monitorinqlər aparılır. Report İnformasiya Agentliyi (азерб.). Архів оригіналу за 19 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  51. Армянская сторона улучшила свои позиции на некоторых участках: АО Арцаха. armenpress.am (рос.). Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  52. АО Арцаха уже пресекла атаку врага и способна продвинуться на ее территорию: Товмасян. armenpress.am (рос.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  53. Azerbaijan suffers serious manpower losses – 370 servicemen killed within few hours. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  54. Artsakh downs hostile airplane. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  55. APA.az (29 вересня 2020). MoD: "Information spread about shooting down of aircraft of Azerbaijani Air Force is false" (азерб.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  56. MoD: Information spread by the Armenian side on firing F-16 fighters of Azerbaijan Air Forces is false, Azerbaijan does not have F-16. APA.az (англ.). 28 вересня 2020. Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 28 вересня 2020.
  57. Intense fighting continued during the all night - VIDEO. mod.gov.az (англ.). Azerbaijani Ministry of Defence. 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 4 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  58. Territory of Dashkesan region is shelling from the territory of Armenia. APA.az (англ.). 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 6 листопада 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  59. Foreign Ministry denies Azerbaijani accusations against Armenia. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  60. APA.az (29 вересня 2020). Hikmat Hajiyev: “Armenia's aggression against Azerbaijan is also conducted from its own territory”. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 24 березня 2022. Процитовано 30 вересня 2020.
  61. APA.az (29 вересня 2020). Azerbaijan Army’s offensive operation to liberate Fizuli city continues. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  62. APA.az (29 вересня 2020). Vagif Dargahli: "Not an inch of the liberated territories has been lost". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  63. Artsakh destroys group of attacking Azerbaijani armored equipment. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  64. APA.az (29 вересня 2020). Azerbaijani MoD: Another two more enemy tanks were destroyed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  65. Artsakh shoots down another Azeri attacking drone. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 5 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  66. Azerbaijan shells Armenia military base across state border amid ongoing attack on Karabakh. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  67. APA.az (29 вересня 2020). Azerbaijani MoD: Azerbaijani armed forces destroy Armenia’s regiment. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  68. Artsakh denies Azeri report on losing base in Martuni. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  69. Vagif DargahIi: "Colonel of Armenian Army destroyed". APA.az (англ.). 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  70. Azerbaijan’s MoD: Enemy’s Uragan multiple rocket launcher destroyed. APA.az (англ.). 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  71. Azerbaijan suffered nearly 60 manpower losses overnight during aggression against Artsakh. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  72. APA.az (29 вересня 2020). Azerbaijani MoD: "Armenian side presents old videos to the population as new". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  73. Artsakh shoots down at least one more Azerbaijani attacking gunship as battles continue. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  74. APA.az (29 вересня 2020). Vagif Dargahli: "Helicopters not involved in today’s battles". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  75. APA.az (29 вересня 2020). MoD: Enemy's tank destroyed in the direction of Aghdere. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 27 березня 2022. Процитовано 29 вересня 2020.
  76. Artsakh releases footage of downing two Azeri gunships. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  77. Azerbaijan bombards Armenian villages across state border. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  78. APA.az (29 вересня 2020). Azerbaijan’s MoD: Azerbaijani army destroys Armenia’s command and observation post. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  79. Armenian troops forced to deploy heavy weapon systems as Azerbaijan fires TOS-1A, Smerch launchers. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  80. APA.az (29 вересня 2020). Azerbaijan’s MoD: Enemy’s counterattack attempt repulsed, corpses of Armenian soldiers left on battle ground. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 29 грудня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  81. Azerbaijani attacking forces continue suffering heavy losses – 5 tanks, 11 UAVs destroyed by Artsakh. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  82. Vagif Dargahli: "The regiment of the Armenian army in Madagiz completely demoralized". APA.az (англ.). 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  83. Vagif Dargahli: The S-300 ADMS put forward from Armenia for use in battles will be destroyed as soon as they enter our occupied territories. APA.az (азерб.). 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 29 грудня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  84. WATCH: Artsakh troops shoot down Azeri gunship. armenpress.am (англ.). Armenpress. 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  85. Artsakh gunners destroy Azeri tanks with MORTARS. armenpress.am (англ.). Armenpress. 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 6 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  86. Azerbaijani MoD: Artillery units inflict crushing blow on the enemy - VIDEO. APA.az (англ.). 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  87. Azerbaijani attacking forces suffer more losses – 12 more tanks destroyed by Artsakh. armenpress.am (англ.). Armenpress. 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  88. URGENT: Turkish F-16 shoots down Armenia jet in Armenian airspace. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  89. CANLI Cəbhə bölgəsində döyüşlər - "Füzulinun azad edilməsi uğrunda hücumlar davam edir" - Müdafiə Nazirliyi. BBC Azerbaijani (англ.). BBC. 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 24 березня 2022. Процитовано 29 вересня 2020.
  90. Altun: Türkiye Ermenistan uçağını vurmadı. bloomberght.com (тур.). Bloomberg HT. 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  91. Armenian Defense Ministry releases footage showing destruction of entire Azerbaijani unit. armenpress.am (англ.). Armenpress. 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 6 жовтня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.
  92. Müdafiə Nazirliyi: “Ermənistan ordusunun mövqeləri darmadağın edilib”. Report İnformasiya Agentliyi (азерб.). Архів оригіналу за 6 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  93. Battles resumed overnight at lesser intensity than yesterday – spox. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  94. APA.az (30 вересня 2020). The enemy's military equipment was destroyed in the direction of Jabrayil region - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  95. The enemy subjected to artillery fire the city of Terter. mod.gov.az (англ.). Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  96. Artsakh downs Azeri Harop loitering munitions above Stepanakert. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  97. APA.az (30 вересня 2020). Ministry of Defense: "Enemy group is surrounded". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  98. APA.az (30 вересня 2020). The enemy is shelling the Goranboy region. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  99. Azerbaijani Air Force bombs Artsakh positions. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 5 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  100. Azerbaijan Army Units deliver artillery strikes on the enemy’s positions - VIDEO. mod.gov.az (англ.). Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  101. APA.az (30 вересня 2020). MoD: "Military personnel of the Armenian battalion in Tonashen is fled, leaving defensive positions". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  102. APA.az (30 вересня 2020). MoD: Fire attack was inflicted on the command post of the regiment. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  103. APA.az (30 вересня 2020). Video recording of enemy military equipment destroyed in the morning - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  104. APA.az (30 вересня 2020). MoD: Enemy guns shelling the positions of Azerbaijani units were destroyed by a precise fire - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  105. Azerbaijan suffers heavy losses, including TOS-1A launcher. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  106. APA.az (30 вересня 2020). The two tanks of the enemy were destroyed in Tonashen - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  107. APA.az (30 вересня 2020). Ministry of Defense of Azerbaijan: The 4th battalion of the enemy stationed in the Fuzuli direction was shelled. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  108. APA.az (30 вересня 2020). MoD: The enemy's headquarters in Aghdara was hit. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  109. WATCH: Artsakh's countermeasures destroy Azeri combat equipment, outposts. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  110. APA.az (30 вересня 2020). Enemy’s eight "Grad" multiple launch rocket systems were destroyed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  111. APA.az (30 вересня 2020). Eight more units of enemy military equipment were destroyed in the last hours - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  112. Enemy’s military equipment destroyed before 17:30 today - VIDEO. mod.gov.az (англ.). Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  113. MoD releases footage of Artsakh forces occupying Azerbaijani military position. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 30 вересня 2020.
  114. APA.az (1 жовтня 2020). Azerbaijani MoD: During the night battles, artillery strikes were inflicted on the enemy - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 30 грудня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  115. “Relative stable tension” in all directions of frontline remains, says Artsakhi military. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  116. APA.az (1 жовтня 2020). The enemy military columns were destroyed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  117. Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi (30 вересня 2020). Düşmənin hərbi kolonları məhv edilib. YouTube. Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  118. Defense Ministry: Armenians again shelling Tartar city. Report News Agency (англ.). Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  119. APA.az (1 жовтня 2020). Enemy artillery pieces have been destructed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  120. Azerbaijani combat drone shot down above civilian settlement in Artsakh. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  121. Artsakh Defense Army suppresses movements of Azerbaijani troops in Line of Contact. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  122. Defense Army shoots down Azeri gunship in Artsakh LoC, wreckage falls into Iranian territory. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  123. APA.az (1 жовтня 2020). Azerbaijan's Defense Ministry refutes reports on shooting down plane and helicopter Azerbaijani Air Force. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  124. APA.az (1 жовтня 2020). Territory of Azerbaijan was subjected to rocket fire from the Gorus region of Armenia. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  125. APA.az (1 жовтня 2020). Enemy is again shelling our human settlements. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  126. DEVELOPING: Artsakh reports downing 2 Azeri warplanes and 1 helicopter in recent hour. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  127. APA.az (1 жовтня 2020). Vagif Dargahli: "No combat aircraft and helicopter applied at today's battles". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  128. APA.az (1 жовтня 2020). Military Units of the Azerbaijan Army destroyed several more enemy combat equipment - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  129. APA.az (1 жовтня 2020). Horadiz city subjected fire from Armenia. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  130. Azerbaijani drone strikes village in Armenia, killing a civilian. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  131. Hostile UAV downed by air defense near Yerevan. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  132. Operational information of the Ministry of Defense. mod.gov.az (англ.). Ministry of Defence of Republic of Azerbaijan. 2 жовтня 2020. Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  133. Military operations resume in all directions of frontline in Artsakh. armenpress.am (англ.). Armenpress. 2 жовтня 2020. Архів оригіналу за 4 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  134. APA.az (2 жовтня 2020). MoD: Aghdam's villages subjected to fire from Armenian armed units, some killed and injured. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  135. APA.az (2 жовтня 2020). Enemy forces and equipment destroyed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  136. APA.az (2 жовтня 2020). MoD: Sabirkend village of Azerbaijan's Shamkir subjected to rockets shelling from Armenian territory. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  137. APA.az (2 жовтня 2020). Armenians are shelling Barda's Amirli, Tovuz's Aghdam and Guzanli residential settlements using rockets. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  138. BREAKING: Azerbaijan bombs capital city of Artsakh - DEVELOPING. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 5 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  139. APA.az (2 жовтня 2020). Enemy’s forces and combat equipment were destroyed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  140. Düşmənin qüvvə və vasitələrinin məhv edilməsinin növbəti videogörüntüləri. Архів оригіналу за 2 жовтня 2020.
  141. APA.az (2 жовтня 2020). MoD: Tartar city, Shikharkh settlement and Sogan-Verdiler village of Barda subjected to intensive artillery fire from Armenia. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  142. APA.az (2 жовтня 2020). MoD: Enemy's field control point blown up - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  143. Düşmənin səhra idarəetmə məntəqəsi və tanklarının məhv edilməsinin videogörüntüləri – VİDEO. Архів оригіналу за 2 жовтня 2020.
  144. Вірменія заявила про готовність розпочати мирні переговори з Азербайджаном. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  145. Вірменія заявила про удар азербайджанським "Смерчем" по місту в Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  146. Карабах заявив про загибель ще 54 своїх солдатів. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 11 жовтня 2020. Процитовано 2 жовтня 2020.
  147. APA.az (3 жовтня 2020). Azerbaijani MoD: Fierce battles continue along the entire front - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  148. Karabakh President leaving to fight in the frontline. PanARMENIAN.Net. Архів оригіналу за 8 жовтня 2020. Процитовано 3 жовтня 2020.
  149. APA.az (3 жовтня 2020). Azerbaijani MoD: Armenians shelled Tartar, Aghdam, Aghcabadi and Goranboy regions of Azerbaijan. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 3 жовтня 2020.
  150. APA.az (3 жовтня 2020). Azerbaijani President: Azerbaijani Army raised Azerbaijani flag in Madagiz. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 28 листопада 2020. Процитовано 3 жовтня 2020.
  151. Нагірний Карабах: Азербайджан заявляє про контроль Мадахісу. Український мілітарний портал. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 3 жовтня 2020.
  152. APA.az (3 жовтня 2020). President Ilham Aliyev: "Azerbaijani army liberates a number of villages today". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  153. Баку відновило контроль над сімома селами в Нагірному Карабасі, - Алієв. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 3 жовтня 2020.
  154. Вірменія готова обговорити введення миротворців РФ в Нагірний Карабах. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 3 жовтня 2020.
  155. "Azerbaijani forces prepare new offensive, says Artsakh". Архів оригіналу за 7 жовтня 2020.
  156. APA.az (4 жовтня 2020). MoD: Currently, the enemy is subjecting to fire our villages. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  157. APA.az (4 жовтня 2020). MoD: Fuzuli region is subjected to rocket fire, while Aghdam and Terter to artillery fire by enemy. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  158. "Stepanakert City again under bombardment". Архів оригіналу за 7 жовтня 2020.
  159. APA.az (4 жовтня 2020). Azerbaijani MoD: Ganja subjected to fire from enemy's territory. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  160. Nagorno-Karabakh conflict: Major cities hit as heavy fighting continues. BBC News (en-GB) . 4 жовтня 2020. Архів оригіналу за 24 грудня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  161. "Ganja military airbase is 'no more' - Artsakh says". Архів оригіналу за 4 жовтня 2020.
  162. APA.az (4 жовтня 2020). Azerbaijan’s MOD: Information spread by Armenians about alleged shelling of military facilities in Ganja city is false. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 11 січня 2021. Процитовано 4 жовтня 2020.
  163. Война в Карабахе. Обстрел Степанакерта и удар по Гяндже - Новости на русском языке. BBC News Русская служба (ru-RU) . Архів оригіналу за 6 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  164. APA.az (4 жовтня 2020). Presidential aide: “As a result of our army’s accurate strike, Araik Arutunyan was severely wounded”. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  165. "President of Artsakh returns from frontline, praises "inspiration, feats and heroism" of troops". Архів оригіналу за 6 жовтня 2020.
  166. "Artsakh denies Azeri reports claiming president is wounded". Архів оригіналу за 7 жовтня 2020.
  167. APA.az (4 жовтня 2020). MoD: Fire support, armored and logistic units of enemy were destroyed - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  168. APA.az (4 жовтня 2020). Azerbaijani MoD: Residential settlements of Aghjabadi, Aghdam, and Barda subjected to intensive artillery fire, there are injured ones. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  169. APA.az (4 жовтня 2020). President Ilham Aliyev: “Azerbaijani Army liberates Jabrayil city and several villages of the region”. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  170. APA.az (4 жовтня 2020). Armenia fired on Azerbaijan's Mingachevir and Tartar. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  171. APA.az (4 жовтня 2020). Assistant to Azerbaijani President: Armenia launched a missile attack against Mingachevir city. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  172. «Մի համազարկ` եւ կենտրոնական Ադրբեջանը ծով կդառնա». Hetq.am (вірм.). Архів оригіналу за 8 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  173. Тельман Зейналов: «Если армяне взорвут Мингечаур, то Карабах останется под водой». haqqin.az. Архів оригіналу за 8 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  174. "Մեր հարվածային ուժերը կարող են ոչնչացնել Ադրբեջանում բոլոր թիրախները, այդ երկրի 2/3 կմնա ջրի տակ․ Վաղարշակ Հարությունյան". Архів оригіналу за 13 липня 2020.
  175. Armenia Threatens To Strike Azerbaijan's Largest Dam, Paving Way For Catastrophic Disasters. caspiannews.com (англ.). Архів оригіналу за 8 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  176. Artsakh and Armenia deny Azerbaijani false information of striking Mingachevir. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  177. APA.az (4 жовтня 2020). Hikmet Hajiyev: Armenians launched two 300 km mid range missile in Khizi and Absheron regions - UPDATED. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  178. Battles continue in NK conflict zone at various intensity – Armenia defense ministry. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  179. Azerbaijani forces launched intense attack from early morning – updates. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 8 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  180. APA.az (5 жовтня 2020). The territory of Azerbaijan came under rocket fire from Armenia - VIDEO. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 23 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  181. Stepanakert under Azerbaijan's intensive rocket fire. PanARMENIAN.Net. Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  182. APA.az (5 жовтня 2020). Azerbaijan's Beylagan, Barda and Tartar came under fire from Armenia. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  183. APA.az (5 жовтня 2020). MoD: Azerbaijan's human settlements are under fire. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  184. APA.az (5 жовтня 2020). Hikmat Hajiyev: "Armenian armed forces attacks densely populated civilian areas in Ganja, Barda, Beylagan of Azerbaijan with missiles and rockets". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  185. Вірменія другий раз за тиждень обстріляла Гянджі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  186. APA.az (5 жовтня 2020). Ganja city comes under fire from the territory of Armenia. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  187. APA.az (5 жовтня 2020). MoD: Enemy is shelling Aghjabadi city, there are injured people. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 5 жовтня 2020.
  188. APA.az (5 жовтня 2020). Azerbaijan's Beylagan is also came under Armenian fire. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 1 січня 2021. Процитовано 6 жовтня 2020.
  189. "Azerbaijan's Ministry of Defense: Armenia cannot supply its troops at the front". Архів оригіналу за 6 жовтня 2020.
  190. APA.az (5 жовтня 2020). MD: The Ganja city once again comes under fire. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  191. APA.az (5 жовтня 2020). President: "Several villages of Jabrayil were liberated from occupation". apa.az (азерб.). Процитовано 6 жовтня 2020.
  192. Азербайджан узяв під контроль три села і ряд висот в Карабасі. РБК-Україна. 5 жовтня 2020. Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 9 червня 2021.
  193. Desk, News (5 жовтня 2020). Armenian forces announce withdrawal from some areas. AMN - Al-Masdar News | المصدر نيوز (амер.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  194. APA.az (6 жовтня 2020). Vagif Dargahli: "The operational and military superiority along the entire front is on the side of Azerbaijani army". apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  195. Situation remains “stable-tense”, says Artsakh. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  196. APA.az (6 жовтня 2020). Ministry of Defense: The weapons and ammunition depot in Ballija was destroyed. apa.az (азерб.). Процитовано 6 жовтня 2020.
  197. APA.az (6 жовтня 2020). Ministry of Defense: 2 MLRS "Grad" and enemy guns were disabled. apa.az (азерб.). Процитовано 6 жовтня 2020.
  198. APA.az (6 жовтня 2020). Ermənilərin atdığı mərmi nəticəsində FHN əməkdaşı xəsarət alıb. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  199. Azerbaijani forces launch new massive attack on Artsakh from southern direction. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  200. Stepanakert City again under Azeri missile strikes. armenpress.am (англ.). Архів оригіналу за 8 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  201. APA.az (6 жовтня 2020). Azerbaijani MoD: Enemy fired on our regions. apa.az (азерб.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  202. Азербайджан готовий надати гуманітарні коридори для вірмен. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 15 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  203. Вірменія назвала умову для перемир'я в Нагірному Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  204. Загострення в Карабасі: обстріли тривають, сторони почали висувати умови. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  205. Azerbaijani Army liberates Hadrut settlement and eight villages from occupation [Архівовано 10 жовтня 2020 у Wayback Machine.] — на сайті інформаційної агенції APA
  206. Азербайджан зайняв ще 9 населених пунктів у Карабасі, - Алієв. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 10 жовтня 2020.
  207. Вірменія та Азербайджан домовились про припинення вогню [Архівовано 25 жовтня 2020 у Wayback Machine.] — Українська Фото Група
  208. У Баку заявили про припинення вогню в Нагірному Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 18 жовтня 2020. Процитовано 10 жовтня 2020.
  209. Вірменія заявила про 200 загиблих військових Азербайджану за добу в Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2020. Процитовано 12 жовтня 2020.
  210. Азербайджан узяв під контроль ще низку населених пунктів в Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 19 жовтня 2020. Процитовано 12 жовтня 2020.
  211. Вірменія заявила про повернення контролю над містом Гадрут в Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 13 жовтня 2020.
  212. В Азербайджані заявили про знищення ракетних комплексів Вірменії. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 17 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  213. Вірменська армія відступила на двох напрямах у Нагірному Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  214. Азербайджан заявив про звільнення ще ряду поселень в Карабаху. РБК-Україна. Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  215. Prezident İlham Əliyev: Azərbaycan Ordusu Füzuli, Cəbrayıl və Xocavənd rayonlarının bir neçə kəndini işğaldan azad edib. https://mod.gov.az (азерб.). Міністерство оборони Азербайджану. Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 16 жовтня 2020.
  216. Азербайджан узяв під контроль ще ряд сіл в Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.
  217. President Ilham Aliyev: 3 more villages liberated from occupation. https://apa.az/en/ (англ.). Архів оригіналу за 6 листопада 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.
  218. Азербайджан заявив про ракетний удар Вірменії поз Нахічевані. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.
  219. Масштабний наступ і обстріли: що зараз відбувається в Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.
  220. President Ilham Aliyev: Today, Fuzuli city and several villages of district liberated from occupiers. Trend.Az (англ.). 17 жовтня 2020. Архів оригіналу за 19 жовтня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.
  221. Азербайджан заявив про загиблих і поранених під час ракетного обстрілу Гянджі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.
  222. Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного в ракетних обстрілах. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.
  223. Bu kəndlər də azad edildi - Prezident elan etdi. https://qafqazinfo.az (азерб.). Qavqaz Info. 20 жовтня 2020. Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  224. Азербайджан узяв під контроль місто біля кордону з Вірменією, - Алієв. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 23 жовтня 2020. Процитовано 20 жовтня 2020.
  225. Азербайджан спростував повідомлення про збитий в Карабасі літак. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 21 жовтня 2020.
  226. Füzulinin bu kəndləri də işğaldan azad edildi!. qafqazinfo.az (азерб.). 21 жовтня 2020. Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 21 oktyabr 2020.
  227. Cəbrayılın daha 5 kəndi işğaldan azad edildi. qafqazinfo.az (азерб.). 21 oktyabr 2020. Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 21 oktyabr 2020.
  228. Prezident Mincivanın işğaldan azad olunduğunu açıqladı. qafqazinfo.az (азерб.). 21 oktyabr 2020. Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 21 oktyabr 2020.
  229. Zəngilanın daha 13 kəndi işğaldan azad edildi. qafqazinfo.az (азерб.). 22 жовтня 2020. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 22 жовтня 2020.
  230. Prezident İlham Əliyev: Qubadlı rayonunun 4 kəndi işğaldan azad olunub. https://mod.gov.az/ (азерб.). Міністерство оборони Азербайджану. 23 жовтня 2020. Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 23 жовтня 2020.
  231. Prezident İlham Əliyev: Azərbaycan Ordusu Xocavəndin 2, Cəbrayılın 5, Zəngilanın 2 kəndini işğaldan azad edib. https://mod.gov.az/ (азерб.). Міністерство оборони Азербайджану. 23 жовтня 2020. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 23 жовтня 2020.
  232. Ситуація в Карабасі загострюється, Вірменія заявила про важкі бої. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 26 жовтня 2020.
  233. Prezident Zəngilan, Cəbrayıl və Qubadlı rayonlarının işğaldan azad edilmiş kəndlərinin adlarını açıqladı. ordu.az (az-AZ) . 26 oktyabr 2020. Архів оригіналу за 29 жовтня 2020. Процитовано 26 oktyabr 2020.
  234. Ситуація в Карабасі: Азербайджан заявив про знищення дивізії Вірменії. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  235. Bu kəndlər də işğaldan azad edildi - Prezident elan etdi. qafqazinfo.az (азерб.). 28 oktyabr 2020. Архів оригіналу за 29 жовтня 2020. Процитовано 28 oktyabr 2020.
  236. Ракетні обстріли і збитий безпілотник: що зараз відбувається в Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2020. Процитовано 28 жовтня 2020.
  237. Bu kəndlər də işğaldan azad edildi!. qafqazinfo.az (азерб.). 30 oktyabr 2020. Архів оригіналу за 7 листопада 2020. Процитовано 30 oktyabr 2020.
  238. Азербайджан взяв під контроль золоту копальню у Вейналі. https://mil.in.ua/. Український мілітарний портал. 31 жовтня 2020. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.
  239. Azərbaycan Ordusu Cəbrayıl, Zəngilan və Qubadlı rayonlarının daha bir neçə kəndini işğaldan azad edib. mod.gov.az (азерб.). 2 noktyabr 2020. Архів оригіналу за 7 травня 2021. Процитовано 2 noyabr 2020.
  240. Азербайджан зайняв нові позиції в Нагірному Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 19 листопада 2020. Процитовано 4 листопада 2020.
  241. Azerbaijan says it seized Nagorno-Karabakh’s 2nd-largest city. www.aljazeera.com (англ.). Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 13 листопада 2020.
  242. Вірменія і Азербайджан ведуть бої в районі Шуші. РБК-Украина (рос.). Процитовано 7 листопада 2020.
  243. Азербайджан зайняв 16 сіл в Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 25 січня 2022. Процитовано 8 листопада 2020.
  244. Azerbaijan liberates 16 more villages from Armenia's occupation. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 8 листопада 2020.
  245. Сили Азербайджану штурмують Шушу. Український мілітарний портал. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 9 листопада 2020.
  246. Конфлікт у Нагірному Карабасі: Алієв заявив про захоплення міста Шуша, Вірменія це заперечує. Радіо Свобода. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 8 листопада 2020.
  247. Վահրամ Պողոսյան/Vahram Poghosyan. www.facebook.com. Архів оригіналу за 16 листопада 2020. Процитовано 9 листопада 2020.
  248. Daha 23 kənd işğaldan azad edildi. report.az (азерб.). 9 noktyabr 2020. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 9 noyabr 2020.
  249. President Ilham Aliyev: Victorious Azerbaijani Army liberated 23 more villages from occupation. trend.az (англ.). 9 листопада 2020. Архів оригіналу за 10 листопада 2020. Процитовано 9 листопада 2020.
  250. Азербайджан зайняв ще кілька висот і сіл в Нагірному Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 9 листопада 2020.
  251. Азербайджан заявив, що випадково збив російський вертоліт біля кордону з Вірменією. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 9 листопада 2020.
  252. Війну в Карабаху припинено за посередництва Путіна: Вірменія повертає частину територій Азербайджану, в регіон входять миротворці РФ. Новинарня (укр.). 10 листопада 2020. Архів оригіналу за 10 листопада 2020. Процитовано 10 листопада 2020.
  253. а б До Нагірного Карабаху зайдуть миротворці Росії | УМП. Український мілітарний портал. Архів оригіналу за 10 листопада 2020. Процитовано 10 листопада 2020.
  254. Примус до миру. Чим закінчилася війна у Нагірному Карабасі. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 10 листопада 2020.
  255. Пашинян про Карабах: ми опинилися в безальтернативній ситуації. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 11 листопада 2020. Процитовано 10 листопада 2020.
  256. Карабах: Азербайджан і Вірменія обмінялися звинуваченнями у порушенні «тиші». 12.12.2020, 20:45. Архів оригіналу за 13 грудня 2020. Процитовано 13 грудня 2020.
  257. Азербайджан повідомив про загибель чотирьох військових у Карабаху. 13.12.2020. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 13 грудня 2020.