Художня галерея Марибора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художня галерея Марибора
Тип художня галерея
Країна  Словенія
Засновано 1954
Сайт ugm.si

CMNS: Художня галерея Марибора у Вікісховищі

Художня галерея в Марибо́рі (словен. Umetnostna galerija Maribor, UGM; англ. Maribor Art Gallery) — художній музей у словенському місті Марибор, створений в 1954 році; є одним з ключових у країні інститутів сучасного мистецтва — постійна колекція складається з більш ніж 3000 робіт, створених словенськими митцями з кінця XIX століття по цей час; включає в себе фотоколекцію, збори відеоарту та інсталяцій; музей також управляє галереєю «UGM Studio».

Історія і опис[ред. | ред. код]

Художню галерею (UGM) відкрили в Мариборі 1954 року. Ставши центральним художнім закладом міста, вона від часу відкриття розташовується в будівлі на вулиці Штроссмайера (Strossmayer), в будинку номер 6. Центральний виставковий корпус розташований у колишньому палаці, побудованому в першій половині XIX століття, і в колишній церкві при монастирі, яка зведена у другій половині XVIII століття на перетині з вулицею Орожнова (Orožnova). У 1980-х роках галерею об'єднали з виставковим залом «Rotovž» — у ній відкрили відділ сучасного мистецтва і з'явилися додаткові приміщення для презентації колекції в історичному центрі міста (галерея «UGM Studio»). Загальна виставкова площа музею перевищує 800 м².

Постійна колекція галереї в 2013 році нараховувала 2300 картин і скульптур; за даними на 2019 рік у музеї було вже понад 7000 творів мистецтва, серед яких три роботи Ріхарда Якопича і збірка Зорана Музича, який жив у Мариборі перед Другою світовою війною. Галерея UGM була музеєм сучасного образотворчого мистецтва на території муніципалітету Марібор; вона спеціалізувалася на роботах з регіону — північно-східної Словенії.

У 1970-х роках багато молодих регіональних художників виставлялися в Мариборі; їхні твори, близькі до поп-арту і концептуалізму, є частиною музейного зібрання. За підтримки спонсорів і меценатів Художня галерея Марібора й далі набуває роботи сучасних авторів: колекція включає в себе фотобірку, збори відеоарту та інсталяцій. Крім демонстрації власної колекції, музейна програма включає в себе близько 12 тимчасових виставок на рік — від ретроспективних оглядів словенських авторів до міжнародних фестивалів сучасного мистецтва. Крім того, галерея проводить і виставки в галузі архітектури і дизайну.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Kibla
  • Музей сучасного мистецтва (Любляна)
  • Художня галерея Нова-Горіци

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Vidmar, Polona. Umetnostna galerija Maribor v palači Goedel-Lannoy. — 1. izd., 1. natis. — Ljubljana: Založba ZRC, 2015. — 91 с. — ISBN 9789612548568. — ISBN 9612548560.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Maribor Art Gallery: Public Institution. artfacts.net (англ.). Artfacts. Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 26 серпня 2019.
  • Maribor Art Gallery. culture.si (англ.). Ministry of Culture / Ljudmila Art and Science Laboratory. 23 вересня 2019. Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.