Хушело-шад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хушело-шад
 
Народження: 7 століття
Смерть: 704
Чан'ань
Батько: Ашина Бучжень[1]
Діти: Ashina Huaidaod

Хушело-шад (д/н—704) — каган Західнотюркського каганату в 693704 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Ашина. Син цзіванджуе-кагана Бучженя. При народженні звавсяКушрак, потім додав — ім'я Бері (Бйорі) й титул шад.

667 року спадкував батьківські володіння (племена нушібі) і титул. Втім не користувався значним авторитетом, влада його поступово зменшувалася. 676 року повалений внаслідок повстання Дучжі-хана.

Повернувся до влади 680 року. Втім був скоріше китайським намісником й полководцем, аніж каганом. Влада належала танським губернаторам. Воював проти Другого східнотюркського каганату й Тибетської імперії, за що отримав від імператриці У Цзетянь титул чжечжун січжу-каган (каган, що надав вірність своєму імператору).

693 року після страти китайцями сінсіван-кагана Юанькіна номінально об'єднав землі західних тюрок. Але проти нього повстав син Юанькіна — Туйцзи, який зрештою втік до Тибету, звідки почав здійснювати напади.

699 року очолив похід проти тюргеського кагана Ушліка, але зазнав поразки. 700 року з 70 тис. підданих відкочував до власне китайських земель. Помер 704 року в Чан'ані. З цього часу титул каганів тюрків остаточно став номінальним, оскільки їх володіння зайняв Тюргеський каганат.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гумилёв Л. Н. Древние тюрки. — СПб.: СЗКЭО, Издательский Дом «Кристалл», 2002. — С. 576. — ISBN 5-9503-0031-9.
  1. China Biographical Database