Хіна-мацурі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святкові ляльки

Хі́на-мацу́рі (яп. 雛祭り, ひなまつり, МФА[çinamat͡suɾʲi], «свято ляльок») — щорічне свято дівчат в Японії. Відмічається 3 березня. Походить від стародавнього придворного обряду відлякування злих духів навесні, в час цвітіння персика. Стало загальнонародним святом в 17 столітті. Полягає у побажанні щастя і здоров'я дівчатам, майбутнім дружинам. На свято в оселях родин, що мають доньок, виставляють святкові ляльки, прикраси, солодкі тістечка, біле саке та квіти персика. Хоча свято не має статусу національного, його святкують в усіх куточках країни. В іноземних мовах часто перекладається як Свя́то дівча́т.

Назви[ред. | ред. код]

Еротичні ляльки для Свята дівчат (Томо, Хіросіма)

Дата[ред. | ред. код]

Свято дівчат традиційно відмічалося щороку 3 числа 3 місяця за японським сонячно-місячним календарем. За китайським гороскопом цей день називався «днем змія першої декади» місяця. В григоріанському календарі він припадав на початок квітня. 1873 року, в часи реставрації Мейдзі, японський уряд офіційно замінив японський календар григоріанським, а свято 3 числа 3 місяця закріпив за 3 березня. Центральні регіони країни прийняли нову дату святкування. Проте у сільській місцевості й північних краях Свято дівчат продовжують відмічати за старим календарем — 4 квітня.

Ляльки[ред. | ред. код]

Святкові ляльки у компактному комплекті на триярусній підставці

Стиль[ред. | ред. код]

Усталений комплект ляльок оформився на початку 19 століття. Усі вони одягнені в костюми придворної аристократії 9 — 12 століття. Ляльок виставляють на святкову підставку, прикрашену червоним кольором. У 17 столітті підставка була одноярусною, проте з кінця 18 століття стала багатоярусною. Зазвичай використовують три-, п'яти-, семи- або девятиярусні підставки. Окрім ляльок на підставці розміщують ширму, квіти, солодощі та інвентар ляльок — карети, скрині, хатнє начиння. Вся композиція символізує Імператорський палац, уособлення ідеальної заможної родини. На відміну від звичайних ляльок, святковими ляльками не граються, а лише милуються.

На підставці розміщують такі ляльки:

  • Імператор (男雛, «чоловіча лялька») і Імператриця (女雛, «жіноча лялька»). У Східній Японії ляльку Імператора ставлять ліворуч, у Західній Японії — праворуч. Обидві фігури сидять на найвищому ярусі підставки, на квадратних кольорових матах, на тлі позолоченої ширми. Ляльки символізують чоловіка та дружину — ідеальну сім'ю.
  • Три придворні дами (三人官女) — фрейліни Імператорського палацу. Одна з дам має вищипані брови і пофарбовані чорною фарбою зуби. Ляльки знаходяться на другому ярусі.
  • П'ять музик (五人囃子) — музиканти Імператорського палацу. Двоє тримають великі барабани, один — малий барабан, один — флейту. Останній музика — співає. Ці ляльки уособлюють радість життя.
  • Почет (随身) — ляльки двох міністрів та гвардійців Імператорського двору.
  • Прислужники (仕丁) — челядь Імператорського палацу. Зазвичай виставляються групами по 3 особи.

Центри виготовлення[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Хіна-мацурі // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]