Цві Розен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Цві Розен
Особисті дані
Народження 23 червня 1947(1947-06-23) (76 років)
  Кельн, Західна Німеччина
Зріст 181 см
Вага 71 кг[1]
Громадянство Ізраїль Ізраїль
Позиція захисник
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1965—1977 Ізраїль «Маккабі» (ТА) ? (?)
1977—1980 Ізраїль «Хапоель» (Є) ? (?)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
1968—1974 Ізраїль Ізраїль 58 (5)
Тренерська діяльність**
Сезони Команда Місце
198?—1982
1982—1984
Ізраїль «Хапоель» (Є)
Ізраїль «Хапоель» (ТА)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

** Тільки на посаді головного тренера.

Цві Розен (івр. צבי רוזן‎‎‎; нар. 23 червня 1947, Кельн, Західна Німеччина) — ізраїльський футболіст та тренер, виступав на позиції захисника.

Клубна кар'єра[ред. | ред. код]

Народився 23 червня 1947 року в Кельні, Західна Німеччина, в родині двох колишніх в'язнів Варшавського гетто. Коли Цві було 8 місяців, його родина емігрувала до Ізраїлю, де оселилася в передмісті Хайфи, Бет-Халім.

Розпочав професіональну кар'єру в клубі «Маккабі» (Тель-Авів). Виступав у клубі з 1965 по 1977 роки, за цей час тричі вигравав національний чемпіонат, чотири рази національний кубок та двічі Кубок азійських чемпіонів.

Напередодні завершення ігрової кар'єри, Розен вперше з початку виступів на професіональному рівні залишив рідний клуб і як граючий тренер перейшов до «Хапоеля» (Єгуд).

Кар'єра в збірній[ред. | ред. код]

У футболці національної збірної Ізраїлю дебютував 14 лютого 1968 року в товариському поєдинку проти Швейцарії. А через декілька місяців Цві вперше виграв ізраїльський чемпіонат. Був викликаний до табору національної збірної для участі в Кубку азійських націй 1968 року, але в складі Ізраїлю зіграв лише у двох поєдинках, був учасником Олімпійських ігор 1968 року, де зіграв у всіх матчах ізраїльської збірної.

Проте Еммануель Шеффер знову викликав Розена, цього разу для участі в Чемпіонаті світу 1970 року, де Цві був гравцем стартового складу. 21 травня 1973 року відзначився 2-ма голами в поєдинку кваліфікації Чемпіонату світу 1973 року проти Таїланду. У січні 1975 року, після поєдинку ізраїльської збірної проти олімпійської збірної США, який відбувся в Сполучених Штатах Америки, був відлучений від матчів національної збірної, оскільки був затриманий за контрабанду товарів.

Тренерська діяльність[ред. | ред. код]

По завершенні ігрової кар'єри розпочав тренерську діяльність. У 1982 році став головним тренером клубу «Хапоель» (Тель-Авів), з яким виграв Кубок Ізраїлю, перемігши в фіналі з рахунком 1:0 тель-авівський «Маккабі». Продовжував тренувати «Хапоель» й у наступному сезоні. Після двох років у «Хапоелі» його замінив Мордехай Шпіглер. У національному чемпіонаті найкращим досягненням Цві стало 3-тє місце в сезоні 1983/84 років. Згодом тренував «Хапоель Лод», «Хапоель» (Беер-Шева), «Маккабі» (Тель-Авів), «Хапоель» (Цафрірім-Холон). Окрім цього короткий період часу був головним тренером «Маккабі» (Тель-Авів).

17 травня 2005 року Розен був призначений головою Асоціації суддів замість Ар'є Зейфа, через декілька років очолив профспілковий комітет.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Під час військової служби Розен одружився зі своєю дівчиною Малкі, з якою він проживає в Тель-Авіві. У подружжя троє дітей.

Досягнення[ред. | ред. код]

Як гравця[ред. | ред. код]

«Маккабі» (Тель-Авів)
Ізраїль

Як тренера[ред. | ред. код]

«Хапоель» (Тель-Авів)

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]