Центральна Руська Народна Рада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центральна Руська Народна Рада
Абревіатура ЦРНР(укр.), ЦУНР(укр.)
Тип організація політична
Засновник Волошин Августин Іванович
Засновано 8 травня 1919
Будинок правління Ужанського комітату
Розпущено 1939
Штаб-квартира Ужгород
Місце діяльності Закарпаття
Голова Ради Авґустин Волошин

Центральна Руська1938 року — Українська) Народна Рада (ЦРНР, з 1938 року — ЦУНР) — політична організація закарпатських українців, що постала 1919 з об'єднання місцевих народних рад (Хустської, Ужгородської й Пряшівської).

Утворення[ред. | ред. код]

Заснована 8 травня 1919 року, з ініціативи Авґустина Волошина. Цього ж дня у приміщенні колишнього Будинку правління Ужанського комітату в Ужгороді, делегація ЦРНР ухвалила приєднання Закарпаття до Чехословаччини на автономному статусі й вислала делегацію до Праги. Першим головою ради обрали Авґустина Волошина.

Відокремлення москвофільського крила[ред. | ред. код]

9 жовтня 1919 року москвофільське крило, на чолі з А. Бескидом, А. Ґаґатком, А. Бродієм відокремилася від ЦРНР та створила Центральну Русску Народну Раду (Совєт)[1][2]. Очолив москвофільську Раду Антон Бескид, заступником голови став Андрій Ґаґатко.

Припинила своє існування 29 жовтня 1938 року, після заборони діяльності політичних партій.

Зміна назви[ред. | ред. код]

Після відокремлення москвофільського крила було змінено назву на Перша Центральна Руська Народна Рада[2].

ЦРНР існувала весь час під Чехословаччиною, як коаліція українських діячів і груп, за винятком комуністів.

8 жовтня 1938 року Перша Русько-Українська Центральна Народна Рада, очолювана А. Волошином, та Центральна Русска Народна Рада на чолі з Й. Камінським порозумілися між собою й вирішили «домагатися для Підкарпатської Русі тих самих прав, які одержала й одержить Словаччина...». На цьому засіданні двох Рад було сформовано уряд Підкарпатської Русі на чолі з прем'єр-міністром і міністром освіти А. Бродієм.

1938 року перетворилася на Центральну Українську Народну Раду (ЦУНР) та відіграла важливу роль у запровадженні державного автономного статусу Карпатської України. З січня 1939 функції ЦУНР перебрало Українське національне об'єднання (УНО).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бескид Антон Григорович [Архівовано 7 березня 2016 у Wayback Machine.] Вегеш М. М. // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — Київ : Наукова думка, 2003. — Т. 1 : А — В. — 688 с. : іл.
  2. а б Документи свідчать...З архіву Миколи Мушинки. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 1 листопада 2017.

Література[ред. | ред. код]