Сорані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сорані, سۆرانی
Kurdmancî Xwarû, Kurdî
Поширена в Ірак Ірак, Іран Іран
Регіон Іракський, частково Іранський Курдистан
Носії 5 млн осіб (оцінка)
Писемність арабський алфавіт
Класифікація Індоєвропейська сім'я: Іранська гілка:: Західноіранська група і т.д.
Офіційний статус
Офіційна державна мова Іраку, офіційна мова Курдистанського федерального регіону (Ірак)
Коди мови
ISO 639-3 ckb

Сорані або «центральнокурдська мова» курд. سۆرانی — одна з мов курдів, поширена в Іраку (південно-східна частина Іракського Курдистану) і Ірані (від озера Урмія до міста Керманшах).

Поширення курдських діалектів
   Змішані

Сорані — перське найменування даної мови; самі носії називають себе курманджі або курди (курд. Kurdmancî Xwarû, Kurdî), однак дані назви лінгвістами та географами не використовуються у зв'язку з їх багатозначністю (терміном курманджі прийнято позначати північнокурдську мову).

На відміну від курманджі, сорані втратила категорії роду і відмінка. Писемність — на основі арабського алфавіту. У свою чергу, сорані підрозділяється на безліч діалектів. Літературна мова на основі діалекту Сулеймані, поширеного в районі міста Сулейманія.

У Курдистанському федеральному регіоні Іраку сорані є офіційною мовою; нею говорять на більшій частині його території, включаючи два найбільших міста — Сулейманію і столицю ЕрбільДахуці, де поширений курманджі, діловодство ведеться також на сорані).

Сулейманія є історичним центром і неофіційною «столицею» сораномовної культури. Сорані під ім'ям «курдської мови» є за новою конституцією Іраку другою державною мовою країни.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікіпедія
Вікіпедія

Вікіпедія має розділ
мовою сорані
دەستپێک