Цератозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цератозавр
Скелет цератозавра
Скелет цератозавра
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)

Цератозаври (Ceratosauria)

Родина: Цератозавриди (Ceratosauridae)
Рід: Цератозавр (Ceratosaurus)
Marsh, 1884
Види
  • C. nasicornis Marsh, 1884 (typus)
  • C. ingens Paul, 1988
  • C. magnicornis Madsen & Welles, 2000
  • C. dentisulcatus Madsen & Welles, 2000
  • C. roechlingi — nomen dubium
Посилання
Вікісховище: Ceratosaurus
Віківиди: Ceratosaurus
EOL: 4531431
Fossilworks: 38600

Цератозавр (лат. Ceratosaurus — від грец. κερας/κερατος — ріг + ящір) — рід хижих ящеротазових динозаврів із родини цератозавриди, які існували в юрському періоді на території Північної Америки, Європи та Африки. Включає в себе 4 види.

Біологія[ред. | ред. код]

Відрізняється наявністю плоского (у вигляді гребеня) носового рога, ще два гребені росли над очима. Вздовж спини — ряд кісткових пластинок, як у давніх предків динозаврів, остисті відростки спинних хребців високі. Хвіст гнучкий, очевидно, без твердих сухожилків, що оплітали хребці. Передні кінцівки дуже короткі, проте зберігають 4 пальці. Череп має легку будову, кінетичний (міг розширюватися за рахунок рухомих з'єднань між кістками) для проковтування великих шматків м'яса. Дуже великі верхні зуби, у деяких видів їх вершини при закритій пащі стирчали нижче нижнього краю нижньої щелепи. У цератозавра зуби змінювалися протягом всього життя. На місці того, що випав або зламаного зуба швидко виростав такий же новий[1].

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Реконструкція цератозавра, намальована Чарльзом Найтом

Описаний Отніїлом Маршем у 18841888 роках із пізньоюрських (кімеридж) западин Колорадо, у знаменитій формації Моррісон. Типовий вид — C. nasicornis, завдовжки до 6 метрів, вагою менше тонни. Нещодавно були описані ще два американські види: C. dentisulcatus, що відрізняється більш високим черепом і великими (до 8 метрів завдовжки) розмірами; C. magnicornis — вид з низьким черепом і великими верхніми зубами. Рештки цератозавра (C. dentisulcatus) були знайдені у пізньоюрських (титонських) западинах Португалії. Зуби цератозаврів описані з пізньої юри Швейцарії й Танзанії, причому африканський вид «Megalosaurus» ingens міг досягати завдовжки 9—12 метрів. Не виключають, що цей африканський вид — синонім C. dentisulcatus. Таким чином, цератозаври мали досить широке розповсюдження. Також є вид Ceratosaurus roechlingi помічений як nomen dubium, який не може бути чітко ідентифікований через недостачу скам'янілостей[2].

Екологія[ред. | ред. код]

Цератозавр був хижаком, що нападав переважно на незначну здобич (орнітопод, дитинчат завропод), на відміну від аллозаврів, що убивали навіть великих завропод. Невідомо, чи полювали цератозаври зграями.

Класифікація[ред. | ред. код]

Останні дослідження кісток цератозаврів не дають чіткого визначення, до якої групи належить даний рід. Деякі науковці, зокрема О. Матеус у 2006 році та М. Сото з Д. Переа у 2008 відносять його до родини цератозавридів, інші (наприклад, М. Каррано зі Скоттом Семпсоном у 2008 році та Мартіном Езкурра у 2010) — до групи цератозаврів[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ceratosaurus. www.dinopedia.ru. Архів оригіналу за 12 грудня 2018. Процитовано 12 грудня 2018.
  2. M. T. Carrano and S. D. Sampson. 2008. «The phylogeny of Ceratosauria (Dinosauria: Theropoda)». Journal of Systematic Palaeontology 6(2):183-236
  3. The Paleobiology Database. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 8 травня 2014.

Література[ред. | ред. код]

  • M. D. Ezcurra, F. L. Agnolin, and F. E. Novas. 2010. «An abelisauroid dinosaur with a non-atrophied manus from the Late Cretaceous Pari Aike Formation of southern Patagonia». Zootaxa 2450:1-25