Церетрій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церетрій
Народився невідомо
Помер 277 до н. е.
Лісімахія
·загибель у битві
Національність кельт
Титул цар Тиліса
Термін 280—277 роки до н. е.
Попередник засновано
Наступник Комонторій

Церетрій або Керетрій (нар. ? —277 до н. е.) — кельтський цар у Фракії у 280—277 роках до н. е. Ім'я перекладається як «Славетний».

Життєпис[ред. | ред. код]

Був вождем одного з кельтських племен (якого достеменно, невідомо), що вдерлися до Балканського півострова під загальною орудою Бренна. У 281 році до н. е. за домовленістю з останнім Церетрій очолив кельтів (загалом 20 тис. вояків), що рушили до Фракії. Тут він здобув перемоги з різними племенами фракійців та трибаллів.

У 280 році до н. е. завдав поразки Одриському царству, захопивши й сплюндрувавши його столицю Севтополь. Незабаром був остаточно переможений одриський цар Котіс II, який загинув.

У 279 році до н. е. на основній частині переможеного царства Церетрій заснував власну державу. У цей час до його війська долучилися загони Леонорія та Лутарія, які згодом переправилися до Малої Азії, а також певна частина основних сил кельтського війська, які зазнали поразки у битві під Дельфами. Останніх очолював Комонторій. У своїх походах Церетрій доходив до Візантії, підкоривши землі південної Фракії, Геллеспонту, півострова Халкідіки. Візантій погодився на сплату щорічної данини у 80 талантів золота (2120 кг). У 278 році до н. е. засновує резиденцію в Тилісі (за різними версіями на місці сучасних сіл Тулово або Комунари в Болгарії).

Проте Церетрій не встиг надати своїй «державі» стійкості, оскільки проти нього виступив Антигон II Гонат. У 277 році до н. е. відбулася вирішальна битва біля Лісімахії (біля сучасного міста Геліболу, Туреччина) між військами Церетрія та Антигона II, у якій перший зазнав поразки в результаті засідки й загинув. Утім його спадкоємець Комонторій зумів зберегти царство кельтів у Фракії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • The Oxford Illustrated History of Prehistoric Europe (Oxford Illustrated Histories) by Barry Cunliffe,2001,page 380
  • Bouzek J. Celtic campaigns in Southern Thrace and the Tylis kingdom: the Duchcov fibula in Bulgaria and the destruction of Pistiros in 279/8 BC // Ibid. — P. 94–97
  • Anastasov J. The Celtic presence in Thrace during the 3rd century BC in light of new archaeological data // The Eastern Celts. The Commmunities between the Alps and the Black Sea / Ed. M. Guštin. Koper-Beograd, 2011. — P. 229—230
  • The invasion of the Gauls