Церква Архистратига Михаїла (Стара Жадова)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Архистратига Михаїла

Церква в селі Стара Жадова
Тип споруди православний храм і дерев'яна церкваd
Розташування  Україна і  Австро-УгорщинаСтара Жадова
Початок будівництва 1804 і 1806
Будівельна система деревина
Стиль дерев'яна архітектура, буковинська хата
Єпархія Чернівецька єпархія ПЦУ
Стан пам'ятка архітектури національного значення України
Юрисдикція Православна церква України
Епонім Архангел Михаїл
CMNS: Церква Архистратига Михаїла у Вікісховищі

Церква Архистратига Михаїла — дерев'яна церква збудована в 1804 (або 1806) році в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області.

Архітектура[ред. | ред. код]

Церква дерев'яна на кам'яному фундаменті, тризрубна. У плані має характерні для архаїчних будівель прямокутні бабинець і трохи ширший неф і грановану апсиду, завершена над Навою одним верхом (перехідний тип від хатнього типу до одноверхих дерев'яних церков). Вівтар гранчастий в плані, з півдня має прибудовану муровану ризницю. До бабинця з півдня прилягає великий дерев'яний присінок, зовнішні стіни оббиті тесом. Вікна в стінах церкви малих розмірів (крім у ризниці). Дзвіниця також дерев'яна, двоярусна з прибудовою, розташована з південного заходу від церкви. Примітно, що церква була постійно чинною. Ця Михайлівська церква — єдина пам'ятка Сторожинецького району, яка потрапила до переліку архітектурних пам'яток України загальнодержавного значення. [1]  [2]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. святого Архистратига Михаїла - Церкви Чернівецької області - Дерев'яна архітектура - Храми. www.andy-travel.com.ua// (англ.). Архів оригіналу за 28 грудня 2018. Процитовано 9 січня 2019. 
  2. Архистратига Михаїла - Церкви Чернівецької області - Дерев'яна архітектура - Храми. www.derev.org.ua (англ.). Архів оригіналу за 26 грудня 2018. Процитовано 9 січня 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела інформації[ред. | ред. код]