Церква Собор Борщівської ікони Божої Матері (Борщів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Собор Борщівської ікони Божої Матері (Борщів)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Борщів
Конфесія ПЦУ
Будівництво 2006

Церква Собор Борщівської ікони Божої Матері в Борщеві — парафія і храм Борщівського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в місті Борщів Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Наприкінці XVII століття в Борщеві являлася Божа Матір, тому тут збудували капличку, викопали криницю. У середині XVIII століття тут збудували дерев'яний храм Різдва Христового.

У довоєнні роки багато людей бачили явління Божої Матері над криницею і на тому місці, де нині збудовано собор. За радянської влади живоносне джерело Божої Матері закидали сміттям.

За незалежності України на місці, де колись стояла капличка з фігурою Богоматері, збудовано храм на честь Борщівської ікони Божої Матері. 31 липня 1994 р. архієпископ Тернопільський і Бучацький Василій освятив перший камінь під будівництво собору.

У той час над хоругвою явилася Божа Матір і благословила початок будови собору і зцілила поранену руку інженера-будівельника Ігоря Ротка.

Пізніше вона явилась біля операційного стола Ользі Хомі і оздоровила її, відкрила очі сліпій художниці, оздоровила паралізованого чоловіка, який чотири роки був прикований до ліжка. Дуже багато зцілень відбувається на цьому місці і тепер. У вересні 1994 року Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет благословив щороку 31 липня святкувати день явління Божої Матері.

14 січня 1995 року рішенням парафіяльних зборів храм назвали собором Борщівської ікони Божої Матері.

4 грудня 2006 року єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор освятив собор Борщівської ікони Божої Матері. На початку Святої Літургії над вівтарем зійшла Божа Мати і благословила присутніх.

11 жовтня 2009 року Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет та єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор у співслужінні з архієпископами Тернопільським і Кременецьким Іовом, Хмельницьким і Кам'янець-Подільським Антонієм, з єпископами Ужгородським і Закарпатським Кирилом, Чернігівським і Ніженським Іларіоном, Тернопільським і Теребовлянським Павлом і всім собором духовенства освятили іконостас, розпис собору, копію гробу Господнього, статую Божої Матері з ангелами і капличку Божої Матері.

4 грудня 2009 року єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор освятив криницю — живоносне джерело Божої Матері біля собору. Розписав собор художник Олександр Бойко. Кошти на розпис собору виділив жертводавець Богдан Федорчук та його дружина Олександра. Престол — пожертвування спиртозаводу.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Іван Яворський.

Джерела[ред. | ред. код]