Церква Воздвиження Чесного Хреста Господнього (Новий Олексинець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Воздвиження Чесного Хреста Господнього (Новий Олексинець)


Тип церква
Країна  Україна
Розташування Новий Олексинець
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1846

CMNS: Церква Воздвиження Чесного Хреста Господнього у Вікісховищі

Церква Воздвиження Чесного Хреста Господнього в Новому Олексинці — парафія і храм 2-го Кременецького благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Новий Олексинець Кременецький району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Храм Воздвиження Чесного Хреста Господнього розташований на центральній вулиці села. Першу згадку про нього знайдено в книзі Н. Теодоровича «Историко-статистическое описання церков и приходов Вольїнской епархии», виданій в 1893 році.

Дерев'яний храм збудовано в 1846 році за кошти графа Гавриїла Ржищевського на кам'яному фундаменті, покрито бляхою. Копії метричних книг збереглися з 1762 року, а сповідні відомості — з 1806 року. Опис церковного майна складено в 1806 році. У 2009 році храм передано громаді УПЦ КП.

25 червня 2017 парафію з архієрейським візитом відвідав архієпископ Тернопільський і Кременецький Високопреосвященнійший Нестор, який звершив чин освячення нового престолу та Божественну літургію[1].

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Вадим Криворучка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Касіян, В. Архієрейське богослужіння в Новому Олексинці на Кременеччині / Віра Касіян // Тернопільська єпархія УПЦ КП. — 2017. — 26 червня.

Джерела[ред. | ред. код]