Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Лози)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Лози)


Тип церква
Країна  Україна
Розташування Лози
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1887

CMNS: Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Лозах — парафія і храм Вишнівецького благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Лози Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Відкриття храму відбулося в 1887 році на свято Покрови Пресвятої Богородиці. Будівля — дерев'яна, на кам'яному фундаменті, нероздільна із дзвіницею. Має восьмиконечну форму, увінчаний шістьма куполами. На церковній землі за кошти парафіян збудовано будинки для настоятеля і псаломщика. У 1950 році тодішнього священника Василя Зілітнікевича влада виселила із церковного будинку, а будівлю використовували під дитячий садок, контору колгоспу, сільську раду, медпункт.

У 1962 році храм закрили. Вивезли все церковне начиння і спалили. Настінні розписи зафарбовано. Храм намагалися перетворити в музей. У 1989 році його заново зареєстрували та відкрили. За кошти церковної громади провели капітальний ремонт, купили новий іконостас, розписали ззовні і всередині. У 1990 році в Неділю Самарянки освячено престіл, відтоді храм розпочав свою діяльність.

У селі є капличка, до якої щороку на свято святих мучеників Маковеїв йде Хресний хід із церковними співами, де відправляють водосвятний молебень.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Василь Зілітнікевич,
  • о. Мирослав Стечишин (з 2002).

Джерела[ред. | ред. код]