Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Ромни)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Церква Покрови Пресвятої Богородиці — пам'ятка народної дерев'яної архітектури. Церкву було збудовано в Ромнах 1764—70 коштом П.Калнишевського та Давида Чорного.

При вступі в храм відкривалися висотою аж до парусів усі бані, об'єднані арками-вирізами. Суворість внутрішнього простору різко контрастувала з пишним чотириярусним золоченим іконостасом. Як відзначають мистецтвознавці, це був один із найцікавіших іконостасів доби рококо. Його Царські врата були прикрашені унікальною плоскорізьбою на тему Благовіщення, облямованою архітектурними мотивами. Вся композиція Райських врат була увінчана рельєфом української п'ятиверхої церкви. На різьблених консолях іконостаса вище намісних ікон були розміщені дерев'яні поліхромні скульптури євангелістів, виконані в народному стилі з виразними елементами бароко.

1827—30 було здійснено капітальну поправу церкви, під час якої дубові стендари були замінені цегляним підмурком.

Пам'ятку досліджували М.Макаренко (1902, 1907), Л.Падалка (1905), С.Таранушенко (1920-ті рр.). Її замалював О.Сластіон. На початку 20 ст. біля дерев'яної Свято-Покровської церкви було споруджено однойменну муровану, тож відповідно до тогочасної традиції стара церква підлягала знесенню. Завдяки публікаціям М.Макаренка в петербурзьких журналах Свято-Покровська церква як видатна пам'ятка архітектури стала широко відомою. Імператорська археологічна комісія винесла ухвалу про необхідність її збереження, цю справу підтримали Полтавський церковно-археологічний комітет, єпархіальний церковний музей та полтавський архієпископ Іоанн. Завдяки його сприянню церкву було вирішено перенести до Полтави.

1907 зруб церкви розібрали на окремі бруси, їх перевезли до Полтави й храм склали в первісному вигляді на території архієрейської резиденції, де він став діючою церквою. Це був перший в Україні приклад наукової музеєфікації пам'ятки народної дерев'яної архітектури.

1943 після відступу німецької армії з Полтави Свято-Покровську церкву було спалено.

«Програма відтворення видатних пам'яток історії та культури України», схвалена КМ України 23 квітня 1999, передбачає відновлення Свято-Покровської церкви в Ромнах.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]