Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Слов'ятин)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Слов'ятин)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Слов'ятин
Конфесія Православна церква України
Єпархія Тернопільська єпархія
Будівництво 1997

CMNS: Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Слов'ятині — парафія і храм Бережанського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Слов'ятин Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

З 1714 до 1989 рік богослужіння проводили в дерев'яному храмі Перенесення Мощей святителя Миколая Чудотворця.

Громада села Слов'ятин у 1989 році вирішила збудувати новий храм. Михайлу Василику доручено виготовити проєктну документацію майбутньої будівлі. У 1990 році архітектор Василь Зорик виготовив план будівництва. У червні того ж року освячено місце, і настоятель церкви священник Степан Більчук заклав перший камінь під будівництво.

Будівельні роботи розпочали в 1991 році. Участь у них брали 130 дворі; села. Майстром будівництва був Іван Сова. Роботами з виготовлення та встановлення куполів керували Богдан Костів та Іван Левицький. Штукатурні роботи проводили майстри Микола Гатлан та Микола Жарим. Покривали куполи бляхою Михайло Сова. Михайло Рісшій, Богдан Пальчак та Богдан Костів. Малярні роботи виконували майстри зі Скалата. Керівником був Косівський Володимир. Вони й виготовили іконостас і ківот.

Освячення храму відбулося 14 жовтня 1997 року. З нагоди свята з пастирським візитом громаду відвідав митрополит Тернопільський і Бучацький Василій. В освяченні брали участь священники Юрій Стеблина, Михайло Димила. Яреспав Панашій. Громади з процесіями сіл Шумляни, Троєтянець, Верхня Лишиш, Світанок та багато інших парафіян.

У 1998 році сільські умільці Микола Левицький та Ярослав Стоцюк виготовили фігуру Матері Божої, яку встановлено на подвір'ї церкви. У 2008 році над нею споруджено капличку. У 2002 році збудовано дзвіницю, яку освячено того ж року.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Степан Більчук,
  • о. Петро Миськів,
  • о. Петро Стеблина,
  • о. Володимир Пунька,
  • о. Володимир Довжинський.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]