Церква Преображення Господнього (Решнівка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Преображення Господнього (Решнівка)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Решнівка
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1759

Церква Преображення Господнього в Решнівці — парафія і храм Збаразького благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Решнівка Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Храм Преображення Господнього споруджено на горі в 1759 році за кошти польського королевича Якова-Людника як дерев'яний. У 1887—1888 роках його капітально перебудували. Зі східної сторони гори виразно видно її кам'янисту структуру та вхід до печери-церкви, в якій в давнину відбувалися богослужіння. До дерев'яної церкви приєднали дві кам'яні добудови з північної та південної сторін. Північну добудову назвали на честь Покрови Пресвятої Богородиці. У ній був престіл і тут тимчасово здійснювали богослужіння. Будівництво мурованого храму пов'язане з чудотворним образом Божої Матері «Всіх сумуючих радість» — однієї з копій ікони Іверської Богородиці.

Храм Преображення Господнього — витвір волинської архітектурної інколи, розмальований в іконописному мистецькому волинському стилі, має багату внутрішню окрасу: три іконостаси мистецького різьблення із позолотою, багато давніх ікон та інших церковних речей. Чудотворний образ Божої Матері має карбовану срібно-визолочену ризу зі словами: «Радуйся, всіх засмучених Радосте, 1651 рік». Біля образу Божої Матері у 80-х роках XIX століття були 122 металічні привіски, на яких були зображені різні тілесні органи. Збереглися лише зображення: (людські руки та ноги зі зазначеними датами зцілення — 1684 і 1687 роки). У храмі є ряд давніх Євангелій, богослужбових книг. Всі чудесні зцілення упродовж віків записано до книги, яка зберігалася в церкві.

Парохи[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]