Церква Пресвятої Трійці (Байківці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Пресвятої Трійці (Байківці)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Байківці
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2006

Церква Пресвятої Трійці в Байківцях — парафія і храм греко-католицької громади Великобірківського деканату Бучацької єпархії Української греко-католицької церкви в селі Байківці Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

В історичних джерелах перша письмова згадка про цей населений пункт датована 1653 роком. Також є згадка про те, що Гаї Ходорівські колись мали назву Гаї Щурові. Усі жителі села тих років були парафіянами церкви Успіння Пресвятої Богородиці так званої Монастирської церкви в Тернополі. 16 квітня 2000 року відбулося освячення хреста, яке здійснив о. митрат Василій Семенюк. 1 липня 2000 року о. Роман Гриджук освятив наріжний камінь під майбутній храм — гранітну плиту із написом «2000 р.». Одночасно із будовою церкви було засновано цвинтар.

24 серпня 2001 року відбулося освячення хреста на куполі церкви. 30 вересня 2001 року, о. Роман Гриджук благословив братство парафії Пресвятої Трійці.

11 листопада 2004 року, вперше в храмі відбулася архиєрейська Свята Літургія, яку очолив владика Василій Семенюк.

З плином часу в храмі вже був готовий престол, тетрапод, проскомидійник, кивот, іконостас — виготовлений в майстерні художника Євгена Гірняка. Церковне братство і о. Роман Гриджук визначили дату освячення храму — 11 червня 2006 року, у день Зіслання Святого Духа, чин освячення здійснив владика-ординарій Тернопільсько-Зборівської єпархії Василій Семенюк.

У 2006 році було утворено і освячено Вівтарне братство, до якого ввійшли: Василь Телеп, Володимир Соловський, Василь Борденюк, Тарас Шевців.

У грудні 2009 р. на парафію декретом владики Василія Семенюка адміністратором призначено о. Петра Порохонька і того ж дня було освячено дзвіницю.

У 2010 році громада відсвяткувала свою десяту річницю від дня заснування. У наступні роки за пожертви парафіян було оновлено церковне подвір'я, браму, пліт та внутрішнє убранство храму. У 2011 році на храмовий празник було освячено ще два церковні дзвони.

За сприяння пожертв родини Мирона Листюка збудовано каплицю на честь Матері Божої, яку 23 червня 2013 року в день Зіслання Святого Духа освятив о. митрат Іван-Андрій Говера.

Водночас слід відзначити, що до будівництва і благоустрою храму докладаються всі парафіяни. Парафія активно взаємодіє зі світською владою в благоустрої населеного пункту, організації релігійних і державних святкувань.

При парафії діють: братство «Апостольство молитви», Вівтарна дружина, спільнота «Матері в молитві».

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Петро Порохонько (з 2009).

Джерела[ред. | ред. код]