Церква Святого Юрія (Берегомет)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Святого Юрія
Церква Святого великомученика Юрія
Церква святого великомученика Георгія у селі Берегомет до пожежі 2010 року
Тип споруди церква
Розташування Україна УкраїнаБерегомет
Кінець будівництва 1894
Зруйновано 2010

Церква Святого Юрія — втрачена дерев'яна церква в селі Берегомет, Вижницького району, Чернівецької області[1].

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво церкви було закінчено 1894 року. Ініціатором побудови церкви був Юрій Гавалешко, який займав посаду двірника у той час (рівнозначно посаді сілького голови). За власні кошти Юрій Гавалешко придбав ділянку землі для побудови церкви та сільського цвинтаря. Цим зацікавився місцевий граф Василько, що мав маєток у Берегометі та володів місцевими лісами та землями. Він пожертував на будівництво церкви численні будівельні матеріали, що знаходились у сідньому селі Вовчинець. Силами місцевих жителів, а саме сімей Бужорів, Марчуків, Гавалешків та Бучорів будівельні матеріали були доправлені до місця побудування церкви[2].

1960 року церкву було закрито окупаційною владою СРСР та переобладнано у краєзнавчий музей. Місецвими жителями вдалося зберегти та закопати церковні дзвони у місці, яке трималось у таємниці до відкриття церкви 1992 року.

Пожежа 2010 року[ред. | ред. код]

18 червня 2010 року приблизно о 04:00 ранку до Народної служби порятунку МНС «101» надійшло повідомлення про пожежу у Свято-Юріївській церкві в селищі Берегомет Вижницького району Чернівецької області. На місце пожежі одразу прибули пожежники підрозділів смт. Берегомет та м. Вижниця, а також працівників місцевих пожежних команд сіл Лукавці та Іспас. Оскільки повідомлення про пожежу до рятувальної служби дійшло із запізненням, то на момент прибуття пожежно-рятувальної команди церква була повністю охоплена вогнем. Дерев'яна церква була знищена вогнем повністю[3].

Від церкви вціліла лише окремо розташована дзвіниця.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Чернівецькій області згоріла стара дерев’яна церква. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 11 серпня 2020.
  2. Духовність Берегомет в. Історико-краєзнавчий портрет Чернівецької області (укр.). Архів оригіналу за 13 серпня 2020. Процитовано 22 квітня 2020.
  3. На Буковині згоріла дерев’яна церква. risu.org.ua. Процитовано 22 квітня 2020.