Церква Успення Пресвятої Богородиці (Скала-Подільська)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Успення Пресвятої Богородиці (Скала-Подільська)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Скала-Подільська
Конфесія УГКЦ

Церква Успення Пресвятої Богородиці в Скалі-Подільській — парафія і храм греко-католицької громади Борщівського деканату Бучацької єпархії Української греко-католицької церкви в смт Скала-Подільська Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

У 1700—1730-х роках у Скалі утворилося три греко-католицькій парафії, кожна зі своєю церквою. На Старій Скалі — церква Рождества Пречистої Діви Марії (1717; парох — о. Іван Пашовський), а в самому містечку — храми Вознесіння Хрестового (1720; згоріла 1796; деканатна) і Святого Миколая (1725; — парох о. Григорій Свидницький). Усі церкви були дерев'яними.

Церква святого Миколая

Збудована 1725 року. У 1877—1882 роках, зважаючи на аварійний стан Миколаївської церкви, о. Костецький збудував велику кам'яну церкву, яка в користуванні ПЦУ, а його назва змінена — на Успіння Пресвятої Богородиці.

У 1946 році парафія і храм перейшли до московського православ'я. У 1990 році частина селищної громади повернулися в лоно УГКЦ.

З 1990—2003 року вірні греко-католицького обряду на холоді і морозі відправляли богослужіння перед маленькою капличкою. У 2003 році, на Різдвяні свята, греко-католицькі парафіяни, домовившись про почергову відправу з духовним керівництвом римо-католицького обряду, провели Службу Божу в костьолі Успіння Божої Матері.

Збільшення за останні роки кількості греко-католицьких вірних парафії спонукало до будівництва нового храму. 18 грудня 2011 року владика Димитрій Григорак освятив хрест на місці майбутнього храму, а згодом, 29 жовтня 2013 року, провів чин освячення наріжного каменя.

При парафії діють: християнське молодіжне товариство «Цвіт», спільнота «Матері в молитві», Марійська дружина і Вівтарна дружина.

Парохи[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]