Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Чемерівці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Чемерівці)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Чемерівці
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2004

Церква Успіння Пресвятої Богородиці в Чемерівцях — парафія і храм греко-католицької громади Кам'янець-Подільського деканату Кам'янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви в смт Чемерівці Хмельницької области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

У 2003 році в смт Чемерівці засновано греко-католицьку парафію, яка на той час налічувала 26 віруючих.

28 серпня 2003 року освячено перше пристосоване приміщення в житловому будинку під капличку для тимчасових богослужінь та наріжний камінь під будівництво храму. Чин освячення здійснили правлячий архиєрей Тернопільсько-Зборівської єпархії Михаїл Сабрига та протосинкел о. митрат Василій Семенюк. На підставі архівних документів новоутворена парафія відновила своє історичне храмове свято Успіння Пресвятої Богородиці.

У 2004 році на свято Воскресіння Господнього відбулося освячення новозбудованого храму із карпатських хвойних дерев. Чин свячення здійснив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської єпархії владика Василій Семенюк та багато священників УГКЦ.

Великі старання до будівництва храму доклав теперішній митрополит Тернопільсько-Зборівської митрополії архиєпископ Василій Семенюк, який особисто збирав кошти на новозбудовані святині в Україні та в діаспорі. Значну матеріальну допомогу надали німецькі організації «Церква в потребі», «Реновабіс» та Ольга Ганкевич. Колишній протопресвітер Зарваницького протопресвітеріату о. Дмитро Квич подарував мелодійний дзвін.

При парафії діє: спільнота «Матері в молитві», Марійська і Вівтарна дружини, Українська молодь — Христові, Чемеровицький благодійний фонд «Карітас-Чемерівці» УГКЦ.

3 2010 року при парафії діє Чемеровецький благодійний фонд «Карітас-Чемерівці», завдяки якому парафія отримує гуманітарні вантажі з Німеччини, Нідерландів та Польщі і передає їх навчальним та медичним закладам, дитячим будинкам, інтернатам, людям похилого віку. Перший дзвін безкоштовно надали священнослужителі з Марійського духовного центру в Зарваниці. У 2013 році на парафії пройшли «Веселі канікули з Богом», які проводили семінаристи Тернопільської вищої духовної семінарії ім. патріарха Йосифа Сліпого і на яких побувало багато дітей району інших конфесій.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Василь Демчишин (з 2013).

Джерела[ред. | ред. код]