Церква на честь святого великомученика Димитрія (Луковиця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква на честь святого великомученика Димитрія
Церква в селі Луковиця
Церква в селі Луковиця
Церква в селі Луковиця
48°12′00″ пн. ш. 26°04′25″ сх. д. / 48.20000° пн. ш. 26.073639° сх. д. / 48.20000; 26.073639
Країна Україна Україна
Місто Чернівецька область
Тип церква
Тип будівлі церква
Стиль дерев'яна архітектура, буковинська хата
Перша згадка 1757 рік
Стан задовільний

Церква на честь святого великомученика Димитрія — дерев'яна церква, датована 1757 роком, що знаходиться в селі Луковиця Глибоцького району Чернівецької області.

Архітектура[ред. | ред. код]

Дерев'яна Дмитрівська церква тризрубна, з п'ятигранної в плані апсидою, квадратним нефом і рівним йому по ширині п'ятигранним бабинцем. Бабинець перекритий низьким зрізаним чотиригранним пірамідальним верхом, апсида — восьмигранним, неф — восьмигранним з заломом. Зовні перекриття заховані під високою, майже вдвічі вище зрубів, чотиригранним дахом вкритим гонтою. Винос даху підтримують ступінчасті кронштейни, утворені випусками колод верхніх вінців зрубів. Про те, що це церква, свідчать лише три хрести на конику покрівлі. Бабинець відкривається в неф фігурною аркою-вирізом.

Інтер'єр[ред. | ред. код]

Іконостас з різьбленими позолоченими царськими воротами, живопис ікон — в стилі бароко (XVIII ст.). Такі храми виникли на Буковині за часів турецького панування, в XVI-XVII ст., коли православним забороняли будувати церкви з високими верхами. Тому місцеві теслі ховали верхи під високою покрівлею. Зміна їх пропорцій призвело до того, що складові заломи стали вельми приосадкуватими, їх вертикальні частини робили все з 2-3 колод. Якщо зовнішній вигляд цього храму суворий, то інтер'єр надзвичайно ошатний завдяки іконостасу і стриманого декоративного живопису стін в стилі бароко. Цей пам'ятник стоїть в ряду справжніх шедеврів буковинської школи української дерев'яної архітектури.[1][2][3]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Логвин Г. Н. Украина и Молдавия. — М. : Искусство, 1982 г.]:
  2. Церква святого Дмитра - Церкви Чернівецької області - Дерев'яна архітектура - Храми - Луковиця. www.pslava.info (англ.). Архів оригіналу за 25 червня 2018. Процитовано 23 вересня 2018.
  3. [ПГА, т.4, с.349-350]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела інформації[ред. | ред. код]

  • Логвин Г. Н. Украина и Молдавия. — М. : Искусство, 1982 г.
  • ПГА, т.4, с.349-350.