Церква святителя Миколая Чудотворця (Олексинці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святителя Миколая Чудотворця (Олексинці)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Олексинці
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1890

CMNS: Церква святителя Миколая Чудотворця у Вікісховищі

Церква святителя Миколая Чудотворця в Олексинцях — парафія і храм Борщівського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Олексинці Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

У 1890 році за сприяння священника Петра Гіла на кошти Станіслава Громніцького та громади села споруджено храм святителя Миколая Чудотворця. Будівництво тривало 10 років.

Розташована церква в центрі села у вигляді хреста. У 1990 році місцеві жителі разом з настоятелем священником Михайлом Гоюком, а також навколишніми священниками та їхніми парафіянами урочисто святкували 100-річчя храму. Це свято назавжди залишиться в пам'яті людей. З того часу минуло багато років, за які зроблено чимало для відновлення та підтримати належного стану храму.

У радянські часи, коли церкву переслідували, жінка, яка народилася в Олексинцях, а проживала в Канаді, встановила на дзвіниці годинник, який зберігається і донині. За пожертви парафіян храм святителя Миколая Чудотворця в 1993 році заново розписано. Малярі: Ременда В.П., Маланчин В.Д., Валігродський П.В. Всередині храму є старовинні ікони, які є пам'яткою архітектури: ікона святої великомучениці Варвари, Святої Тройці, святителя Миколая Чудотворця (останню подарував священник Іван Грицюк, який служить у Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва на 120-річчя храму).

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Петро Гіл,
  • о. Михайло Гоюк (з 1990).

Джерела[ред. | ред. код]