Церква Святих Бориса і Гліба (Шепетівка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Святих Бориса і Гліба (Шепетівка)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Шепетівка
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2009

Церква Святих Бориса і Гліба в Шепетівці — парафія і храм греко-католицької громади Хмельницького деканату Кам'янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви в місті Шепетівка Хмельницької области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Відновлення Української Греко-Католицької Церкви в місті розпочалося в 2007 році. На початку молитовні зібрання проводилися в приватних домівках вірних, а з оформленням необхідної документації, над якою розпочав працю о. Євген Зарудний, та за сприяння міської влади було виділено земельну ділянку під будівництво храму. На цьому місці 26 квітня 2008 року було освячено невелику кашицю, де відслужили першу Святу Літургію. У листопаді того ж року було освячено наріжний камінь під будівництво храму на честь святих Бориса і Гліба.

Головним фундатором будівництва храму став владика Василій та вірні Тернопільсько-Зборівської єпархії. Будівництво храму від фундаменту до купола здійснили будівельники із Шепетівки. Покрівельні роботи разом з восьмигранним куполом та надкупольником виконали бляхарі із Бучача. Значний вклад у будівництво святині зробили і семінаристи з Тернопільської вищої духовної семінарії ім. патріарха Йосифа Сліпого. Вони утеплили стелю та купол, поклали плитку на підлогу, пошпаклювали стіни та пофарбували. Свою працю та щире бажання допомогти воздвигнути Божу святиню вніс Богдан Боднар, який допоміг встановити іконостас, хори та обрамити ікони. 11 жовтня 2009 року владика Василій Семенюк освятив храм.

При парафії діє дитяча недільна школа та спільнота «Матері в молитві».

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Василь Боднар (з жовтня 2007).

Джерела[ред. | ред. код]