Церква святого Василія Великого (Козова)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Церква святого Василія Великого (Козова)


Тип церква
Країна  Україна
Розташування Козова
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2001

CMNS: Церква святого Василія Великого у Вікісховищі

Церква святого Василія Великого в Козові — парафія і храм греко-католицької громади Козівського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в смт Козова Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

На початку 90-х років XX століття в Козові діяли дві громади: православна та греко-католицька. Богослужіння в храмі Успіння Пресвятої Богородиці відбувалися почергово, доки православна громада не збудувала власний храм на честь святих Володимира та Ольги. У парафіян, які проживали в мікрорайоні цукровиків, визріла думка збудувати церкву.

22 лютого 1998 року місце під забудову церкви, наріжний камінь та хрест освятив владика Зборівської єпархії Михаїл Колтун.

Перша відправа в ще не закінченій церкві відбулася 29 жовтня 2000 року. Тоді ж о. декан Дмитро Долішняк з благословення владики Тернопільсько-Зборівської єпархії Михаїла Сабриги освятив церкву, яка була збудована і в наступні роки оздоблена за щедрі пожертви парафіян. Основним спонсором будівництва був Козівський цукровий завод (директор — Богдан Вороблевський).

Наприкінці 2000 — на початку 2001 років створено молитовні спільноти: Апостольства молитви, Вівтарну дружину. 14 січня 2001 року церкву і престол освятив владика Михаїл Сабрига. При парафії створено молитовну спільноту «Матері в молитві».

У травні 2000 року з ініціативи П. Стефаніва та під керівництвом Ірини Зерук при церкві організували церковний хор. У 2001 році — ще й дитячий церковний хор.

Були створені молодіжні спільноти — Українська молодь — Христові, Марійська дружина. За їхньої ініціативи почалося видання парафіяльного часопису «Вершина».

У 2002 році викуплено будинок під проборство, розпочався збір коштів на іконостас, який виготовив майстер з Тернополя Іван Харів. Іконостас з благословення владики Михаїла Сабриги було освячено у 2003 році в неділю Христа-Царя.

Проєкт дзвіниці зробив архітектор Михайло Нетриб'як з Тернополя. Відповідальний за її будівництво Іван Берчук. Придбано і освячено 2 дзвони, названі Василієм та Романом.

У 2005—2006 роках церкву розписано. На настінні ікони люди складали щирі пожертви.

У жовтні 2010 року, під час святкування 10-ліття храму владика Тернопільсько-Зборівської єпархії Василій Семенюк освятив розписаний храм та новий престол.

У 2011 році створено недільну школу «Введення в храм Пресвятої Богородиці».

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Роман Рокецький (з 2000).

Джерела[ред. | ред. код]