Церква Святого Миколая (Воля)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Святого Миколая (Воля)


Тип церква
Країна  Україна
Розташування Воля
Конфесія УГКЦ
Будівництво 1995

CMNS: Церква Святого Миколая у Вікісховищі

Церква Святого Миколая у Волі — парафія і храм греко-католицької громади Микулинецького деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в селі Воля Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

До 1995 року храму в селі не було. Завдяки фундаторові голові колгоспу «Надзбруччя» В. Запорожцю та парафіянам збудовано храм і дзвіницю. Архітекторами церкви були: М. Ковальчук та Б. Федиш. Автор іконостасу — І. Оріховський.

Парафія до 1946 та з 1990 року — у приналежності до УГКЦ. Парафіяни в 1946—1990 роках відвідували богослужіння в храмі Пресвятої Трійці в смт Микулинці, який тоді належав РПЦ, а з 1990 року — УГКЦ.

16 жовтня 1995 року утворено парафію села, а 5 листопада храм Святого Миколая освятив єпископ Михаїл Сабрига. Церква завжди належала до УГКЦ.

28 травня 2006 року відбулася візитація парафії єпископа Михаїла Сабриги.

При парафії діють: братства Матері Божої Неустанної Помочі, «Апостольство Доброї Смерті», Марійська і Вівтарна дружини.

На території парафії є фігури: апостола Юди Тадея, Матері Божої з дитятком Ісусом (фундатор Дмитро Муринка), Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (фундатор Михайло Дмитрусь), апостола Петра (жертводавець Софія Дуда), апостола Павла (фундатор Богдан Палій), Ісус Христос біля джерела (фундатор Богдан Палій), капличка Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Михайло Дацьків (1995—2005),
  • о. Василь Прокопів (2005—2012),
  • о. Роман Зощук (з 9 березня 2012).

Джерела[ред. | ред. код]