Церква святого великомученика Димитрія Мироточця (Дуліби)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святого великомученика Димитрія Мироточця (Дуліби)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Дуліби
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2004

Церква святого великомученика Димитрія Мироточця в Дулібах — парафія і храм греко-католицької громади Бучацького деканату Бучацької єпархії Української греко-католицької церкви в селі Дуліби Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

До 1945 року село Дуліби населяли поляки, які збудували римсько-католицький костьол (нині — це храм ПЦУ). У селі також була греко-католицька церква, яка згоріла в 1944—1946 роках під час депортації польського населення з України і українського з Польщі.

З приходом радянської влади костьол використовували як спортзал, пізніше — як їдальню, згодом — як склад. Зародження підпільної греко-католицької громади в селі очолив о. Павло Василик. Вірні таємно збиралися на богослужіння в лісах біля Стрипи. Згодом у такому служінні о. Павлу допомагали о. Микола і о. Григорій Сімкайли, пізніше священники проводили підпільні богослужіння в домівках парафіян, у так званих домашніх церквах.

Із виходом УГКЦ з підпілля греко-католицька громада на чолі з о. Іваном Іванцівим використовувала для богослужінь так званий дім спеціаліста, який згодом передали під богослужбову капличку. З 1993 року на цьому місці починають будівництво храму, для фундаменту якого використовують будівельний матеріал зі знищеного радянським режимом римсько-католицького костьолу в с. Берем'яни.

Церкву святого великомученика Димитрія Миротворця 8 листопада 2004 року освятив владика Бучацької єпархії Іриней Білик.

При парафії діють: спільнота «Матері в молитві», братство Матері Божої Параманної, а також братство «Апостольство молитви».

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Павло Василик,
  • о. Микола і о. Григорій Сімкайли,
  • о. Іваном Іванців (1992—2002),
  • о. Михайло Гевак (з грудня 2012).

Джерела[ред. | ред. код]