Цитрус кабосу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кабосу
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Рутові (Rutaceae)
Рід: Цитрус (Citrus)
Вид:
Кабосу (C. sphaerocarpa)
Біноміальна назва
Citrus sphaerocarpa

Кабосу (カ ボ ス або 臭 橙; біноміальна назва: лат. Citrus sphaerocarpa) — цитрусовий плід вічнозеленого широколистяного дерева з родини рутових[2]. Популярний в Японії, де його сік використовується у багатьох стравах, особливо з рибою, сашімі та гарячими стравами.

Характеристика[ред. | ред. код]

Розрізані і цілі кабосу.
Зрілий кабосу.

Кабосу — соковитий цитрусовий фрукт, тісно пов’язаний з юдзу. Його сік подібний до лимона, і його використовують замість оцту в деяких японських стравах. Росте на квітучому дереві з гострими колючками. Плоди збирають, коли вони ще зелені, але якщо їм дати дозріти, вони жовтіють. Його часто плутають з подібними цитрусовими, наприклад з судачі, але його легко можна відрізнити за верхівкою плоду, звідки відділяється гінецей — на його місці залишається припідняття у формі тора.

Походження[ред. | ред. код]

Кабосу вважається гібридом ічанґа (лат. Citrus cavaleriei) та померанця (лат. Citrus aurantium), який був привезений до Японії, де він набув популярності, з Китаю в період Едо. Він виробляється в більшості районів префектури Оїта, особливо в Такеті та Усукі. В Усукі раніше росло 300-річне дерево кабосу; на сьогодні там існують 200-річні дерева кабосу[3].

Використання[ред. | ред. код]

Сік кабосу кислий і має унікальний аромат. Він використовується в сашімі, рибі, смаженню на грилі, соусі понзу та як альтернатива оцту для японських страв. У префектурі Оїта його також використовують для ароматизації супу місо, локшини та шьочю. Сік кабосу використовується в широкому асортименті продуктів, включаючи приправи, соки, безалкогольні напої, заморожені десерти, закуски, вагасі (японські солодощі), випічку та алкогольні напої.

Коли його додають в корм для риби, поліфеноли кабосу запобігають зміні кольору та запаху корму протягом тривалого часу. Жовтохвіст японський (бурі) та літня камбала[en] (хіраме), вирощені з використанням цього корму, продаються як кабосу бурі та кабосу хіраме в префектурі Оїта[4][5].

Виробництво[ред. | ред. код]

Національне японське виробництво в 2007 році становило 5185 тонн, зокрема 5019 тонн у префектурі Оїта, 144 тонни у префектурі Айті та 17 тонн у префектурі Міядзакі. Тобто обсяг виробництва префектури Оїта становив 97% національного виробництва[6].

У виробництві кабосу бувають ліпші та гірші роки; 2009 рік був вдалим, і обсяг виробництва у префектурі Оїта склав близько 6587 тонн[7], на відміну від 2010, коли він був лише 3623 тонн[8]. У 2011 році виробництво становило 5273 тонн[9][10]. Основними містами, що виробляють кабосу, є Усукі, Такета, Бунґо-Оно і Кунісакі; усі вони знаходяться в префектурі Оїта.

У популярній культурі[ред. | ред. код]

Персонаж на ім'я Каботан був створений за мотивами кабосу для Національної ярмарки озеленення, що відбулася в Оїті в 2003 році. Рада з просування кабосу в Оїті обрала цього персонажа талісманом для кабосу з Оїти після ярмарки[11]. У 2005 році використання Каботану було поширене у префектурі Оїта на весь регіональний розвиток загалом, тобто і на сфери поза межами виробництва кабосу[12].

Собаку шіба-іну, яка використовується в мемі doge[en], звати Кабосу, оскільки її власник вважав, що у неї обличчя кругле як кабосу[13].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цитрус кабосу: інформація на сайті GRIN
  2. Kabosu Citrus. www.specialtyproduce.com. Процитовано 10 січня 2017.
  3. The origin of Kabosu. Ōita Kabosu - Official site. The Ōita Kabosu promotion council. Архів оригіналу за 9 вересня 2016. Процитовано 16 серпня 2014.
  4. Kabosu mixed feed delays discoloration of Japanese amberjack meat - Ōita Press 30 December 2009
  5. Kabosu induced feed improves taste of Japanese amberjack and fluke - Ōita Press 12 June 2010
  6. 2007 annual specialty fruit production white paper. e-stat.go.jp. Ministry of Internal Affairs and Communications Statistics Bureau of Japan. Процитовано 15 серпня 2014.
  7. 2009 Kabosu production in Ōita. e-stat.go.jp. Ministry of Internal Affairs and Communications Statistics Bureau of Japan. Процитовано 15 серпня 2014.
  8. 2010 Kabosu production in Ōita. e-stat.go.jp. Ministry of Internal Affairs and Communications Statistics Bureau of Japan. Процитовано 15 серпня 2014.
  9. Statistics for Ōita Prefecture. stat.go.jp. Ministry of Internal Affairs and Communications Statistics Bureau of Japan. Процитовано 15 серпня 2014.
  10. 2011 Kabosu production in Ōita. e-stat.go.jp. Ministry of Internal Affairs and Communications Statistics Bureau of Japan. Процитовано 15 серпня 2014.
  11. Kabotan. Ōita Kabosu - Official Site. The Ōita Kabosu promotion council. Процитовано 15 серпня 2014.
  12. 2001 Kabosu memory. Ōita Kabosu. Ōita Kabosu - Official site. Архів оригіналу за 5 квітня 2016. Процитовано 15 серпня 2014.
  13. Chayka, Kyle (31 грудня 2013). Wow this is doge. The Verge. Процитовано 3 квітня 2015.