Цифрова картографія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цифровий картографічний сервіс OpenStreetMap

Цифрова́ картогра́фія — комп'ютерна картографія, що займається комп'ютерною обробкою картографічних даних. Цифрова картографія є не стільки самостійним розділом картографії, скільки її інструментом, обумовленим сучасним рівнем розвитку технології. Наприклад, не скасовуючи способів перерахунку координат при відображенні поверхні Землі на площині (вивчається таким фундаментальним розділом, як Математична картографія), цифрова картографія змінила способи візуалізації картографічних творів.
Так, якщо раніше авторський оригінал карти креслили тушшю, то на сьогоднішній момент він викреслюється на екрані монітора комп'ютера. Для цього використовують Автоматизовані картографічні системи (АКС), створені на базі спеціального класу програмного забезпечення (ПЗ). Наприклад, QGIS, gvSIG, ArcGIS, GeoMedia, Intergraph, Mapinfo та ін

При цьому не слід плутати АКС і Географічні інформаційні системи (ГІС), бо їх завдання різні. Однак, на практиці один і той же набір ПЗ є інтегрованим пакетом, який застосовують для побудови і АКС, та ГІС (яскраві приклади - ArcGIS, GeoMedia і MGE).

Створення[ред. | ред. код]

Цифрові карти створюються такими способами або їх комбінацією (фактично способи збору просторової інформації):

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]