Ч'єу Ай Вионг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ч'єу Ай Вионг
в'єт. Triệu Ai Vương
спр. китайська: 趙哀王
Народився 2 століття до н. е.
Помер 112 до н. е.
Країна Намв'єт
Діяльність монарх
Посада король
Батько Ч'єу Мінь Вионг
Мати Jiud
Брати, сестри Ч'єу Тхуатзионг Вионг

Ч'єу Ай Вионг (д/н — 112 до н. е.) — 4-й володар Наньюе в 113—112 роках до н. е. Посилився китайський вплив у державі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Ч'єу (китайською — Чжао). Син імператора Ч'єу Мінь Вионга від китайської аристократки Цзю. Ймовірно, народився в ханьській столиці Чан'ань. При народженні отримав ім'я Хинг (китайською — Сін). Після смерті батька 113 року до н. е. став новим імператором під ім'ям Ай Вионг. Втім фактична влада перебувала в його матері, яка отримала титул тхайхау (володарка-мати).

Невдовзі китайський імператор Лю Че відправив посланця Аньго Шаоцзі, з яким тхайхау начебто мала любовний зв'язок. Також Лю Че вимагав, щоби Ай Вионг та його мати прибули до Китаю.

Посилення китайського впливу та відправлення Ай Вионгом клопотання щодо включення Наньюе до імперії Хань на правах внутрішньої території викликало невдоволення лакв'єтської знаті на чолі з Ли Зя, який 112 року до н. е. повалив імператора, стративши його, тхайхау та їхніх наближених. Новим імператором став зведений брат загиблого К'єн Дик.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Taylor, Jay (1983), The Birth of the Vietnamese, University of California Press
  • Watson, Burton (1993), Records of the Grand Historian by Sima Qian: Han Dynasty II (Revised Edition, Columbia University Press