Чайний сад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чайний сад у Дарджилінгу

Можливо, вам потрібна стаття «Японський сад».

Чайний сад (англ. Tea Garden), або чайна плантація (англ. Tea Estate) — господарство, яке вирощує чай. Термін «чайний сад» вживається, здебільшого, в Індії, Непалі, Шрі-Ланці, Китаї, Японії. Форма власності може бути приватною, державною та кооперативною.

Матеріально найуспішніші з чайних садів часто мають свою мікроекономіку: інфраструктуру, освітні та соціальні програми, спортивні та культурні заходи[1][2]. Багато успішних садів у Східній Індії та Непалі переходять на органічне землеробство, що підтверджується сертифікатами міжнародних сертифікаційних організацій[3].

Якщо чай є контрольованим за походженням (моноплантаційним), тобто не є змішаним з урожаїв кількох плантацій, назва ґатунку такого чаю зазвичай містить назву плантації. Наприклад, чай Дарджилінг Путабонг FTGFOP First Flush є зібраним у найстарішому в Дарджилінгу чайному саді — Путабонзі (Тукварі).

Офіційно зареєстрованих чайних садів тільки у індійському Дарджилінгу є 87[4], а по всій Індії — 1655[5]. Кожен чайний сад виготовляє свою номенклатуру чаїв, але, як правило, у рамках прийнятих у регіоні класифікації та технологій.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Список чайних садів Дарджилінгу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 березня 2010. Процитовано 19 листопада 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 13 березня 2006. Процитовано 13 березня 2006.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 листопада 2010. Процитовано 23 листопада 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 листопада 2010. Процитовано 22 листопада 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 11 липня 2009. Процитовано 11 липня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)