Чантіко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чантіко
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Чантіко (Chantico) — богиня домашнього вогнища, череневих пожеж, серцевого вогню, вогню вулканів, дозрівання кукурудзяних качанів у ацтекській міфології. Її ім'я перекладається як «Та, що мешкає в оселі». Має інше ім'я Куаушолотль (Лісовий собака). Також часткового ототожнюється з богинею Койольшаукі. Є покровителем дня Кіауітль (дощ) та 18 трецени (1 Вітер — 13 Ягуар) священного календаря.

Опис[ред. | ред. код]

Зображувалася з червоно-чорним обличчям, на голові носить корону з отруйних шипів, а на спині — жменя променів. Її символами були червона змія та колючка кактуса. Часто з'являється в образі (її науатль) отруйної змії червоного кольору.

Міфи[ред. | ред. код]

Є дружиною бога Шіутекутлі. Коли вона порушила заборону вживання в їжу перцю паприки (за іншим варіантом чилі) в дні посту і з'їла смажену рибу з паприкою, верховний бог Тонакатекутлі перетворив її на собаку.

Водночас вона піклується про захист особистих та домашніх речей й суворо карає тих, хто їх бере без дозволу, зокрема крадіїв. Вважалося, що дає в оселі тепло і світло.

Культ[ред. | ред. код]

Їй поклонялися на вершині гори Тепейак, у перший день 4 трецени — 1 квітка, що відповідає 23 березня.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Пресвитер Хуан; Антонио Перес; фрай Педро де лос Риос (глоссы). Мексиканская рукопись 385 «Кодекс Теллериано-Ременсис» (с дополнениями из Кодекса Риос) / Ред. и пер. С. А. Куприенко, В. Н. Талах. — К.: Видавець Купрієнко С. А., 2013. — 317 с. — ISBN 978-617-7085-06-4.
  • Bodo Spranz (1975). Fondo de Cultura Económica México, ed. Los Dioses en los Códices Mexicanos del Grupo Borgia: Una Investigación Iconográfica. María Martínez Peñaloza (Traducción). México. ISBN 968-16-1029-