Чарівний (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Секретних матеріалів»
«Чарівний»
англ. Irresistible
Сезон № 2
Серія № 13 (2X13)
Перший показ 13 січня 1995
Сценарій Кріс Картер
Режисер(и) Девід Наттер
Код виробника 2X13
Хронологія
Попередня Наступна
Обрі Длань Караюча

Чарівний (англ. Irresistible) — тринадцята частина другого сезону серіалу «Цілком таємно» («Секретні матеріали»).

Зміст[ред. | ред. код]

У Міннеаполісі (штат Міннесота) йде підготовка до похорону молодої дівчини Дженніфер. За церемонією спостерігає Донні Фастер, похмурий помічник керуючого похоронного бюро. Тіло померлої на ніч має лишитися в похоронному бюро. Пізніше тієї ж ночі, коли тіло дівчини підготовлено до завтрашнього поховання, начальник Фастера застигає Донні за відрізанням волосся у трупа. Донні негайно виганяють з роботи.

Дещо згодом Малдер і Скаллі викликані в Міннеаполіс польовим агентом ФБР Мо Боксом, який займається розслідуванням у справі про ексгумацію та осквернення тіла на місцевому кладовищі. Малдер скептично ставиться до версії Бокса, який вважає, що злочин скоєно прибульцями з метою дослідів над людьми. Малдер вважає, що шукати злочинця варто серед людей. Скаллі приходить в сум'яття від виду понівеченого трупа. В Твін-Сіті знайдено ще два ексгумованих тіла, у обидвох відрізано волосся і вирвані нігті. Малдер розробляє психологічний портрет злочинця, де прогнозує, що заради задоволення своєї зростаючої потреби в нових трофеях фетишист незабаром може піти на вбивство. Скаллі, яка страждає від посттравматичного розладу після її викрадення Дуейном Беррі, насилу намагається приховати свій дискомфорт від роботи. Малдер з розумінням ставиться до її проблем і пропонує їй не працювати над цією справою, але Скаллі відмовляється.

Фестер приводить в свою квартиру повію, в його кімнатах холодно; до Фастера дзвонять. Повія виявляє в його спальні «похоронну колекцію», він вбиває жінку та відрізає у неї пальці і волоосся на голові. Фастер влаштовується постачати продукти по домівках. Згодом Скаллі досліджує труп жінки — вона померла від удущення, після смерті її занурили у холодну воду.

Фастер відвідує вечірні курси в коледжі, і одного разу робить невдалу спробу напасти на одногрупницю. Тій вдається відбитися, і Фестер потрапляє в тюремну камеру, опинившись навпроти камери підозрюваного у вбивстві повії, яку він вбив. Побачивши Скаллі в тюрмі, коли та допитує підозрюваного, Фастер дізнається її ім'я. Його в той же вечір звільняють, так як його одногрупниця відмовилася подавати заяву.

Скаллі відчуває зі справою Фастера великі проблеми: у неї з'являються на цей рахунок тривожні галюцинації. У Вашингтоні вона проходить обстеження у соціального працівника, під час якого ділиться своєю стурбованістю з приводу розслідування. Після обстеження Скаллі дізнається, що з Міннесоти її хтось розшукував. Коли вона зв'язується з Малдером, виявляється, що ні він, ні Бокс не дзвонили їй.

ФБР знаходить частковий відбиток пальця на тілі повії, який збігається з даними Фастера, доступними в базі даних після його арешту. Малдер і Бокс з групою захоплення вриваються до Фастера в квартиру, де в холодильнику виявляють волосся жертв і відрізаний палець повії, але його самого немає вдома. Скаллі прилітає в Міннеаполіс, але по дорозі з аеропорту Фастер на безлюдній дорозі зіштовхує її машину в кювет і відвозить агента в покинутий будинок своєї померлої матері, де, зв'язавши, кидає в шафу з кляпом у роті.

За слідами фарби на виявленій машині Скаллі Малдер і Бокс з'ясовують адресу будинку матері Фастера. Скаллі утікає від Фастера, поки він готує для неї ванну, але той кидається в погоню. В результаті нетривалої боротьби вони скочуються по сходах до вхідних дверей, через які в цей момент вривається Малдер з групою захоплення, заарештовуючи Фастера. Скаллі спочатку стверджує, що з нею все в порядку, але потім схиляє голову на плече Малдера і плаче.

У закадровому описі Малдер припускає, що коріння патології Фастера (Пфастера) криються в його дитинстві: Донні виріс в родині з чотирма старшими сестрами.

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Девід Духовни Курець
Джилліан Андерсон Дейна Скаллі
Брюс Вейтц агент ФБР Мо Бокс
Нік Чінланд Донні Фестер
Крістін Віллес психолог Карен Коссеф
Деанна Мілліган хвойда Сатін
Тім Прогош Фіблінг
Меггі Блу О'Хара молода жінка
Меган Гілті померла дівчина

Джерела[ред. | ред. код]