Часослов Фарнезе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Часослов Фарнезе
італ. Libro d'ore Farnese, фр. The Farnese Hours
Творець: Джуліо Кловіо
Час створення: 1546
Розміри: 110 × 173 мм
Висота: 173 міліметр
Ширина: 103 міліметр
Матеріал: велень[1]
Жанр: Часослов[1]
Зберігається: Нью-Йорк
Музей: Морганівська бібліотека і музей
CMNS: Часослов Фарнезе у Вікісховищі

«Часослов Фарнезе» — ілюмінований манускрипт, створений в Римі ренесансним художником Джуліо Кловіо для кардинала Алессандро Фарнезе. На його створення, за свідченням Вазарі, у художника пішло 9 років. Часослов перебував у неаполітанському музеї, в 1903 році придбаний Дж. П. Морганом[2].

Манускрипт є одним з останніх зразків мистецтва книжкової мініатюри і, мабуть, найвідомішим твором подібного роду в епоху Ренесансу[3]. Він унікальний тим, що відноситься вже до маньєристичної доби, а не до середньовічної, і є, по суті, анахронізмом, створеним після настання епохи книгодрукування.

Історія[ред. | ред. код]

Джуліо Кловіо, автор манускрипту, перебував на службі у кардинала з кінця 1530-х рр. і працював майже виключно на нього протягом наступних 40 років. Алессандро Фарнезе був в середині XVI століття найбільшим приватним колекціонером мистецтва і меценатом.

Часослов став одним з двох творів мистецтва, окремо згаданих у заповіті кардинала Фарнезе: він побажав, щоб манускрипт вічно зберігався в сім'ї його спадкоємців і ніколи не залишав палацу Фарнезе. Книга належала його родині до припинення роду в 1731 р., після чого її успадкували нові володарі Неаполя — іспанські (сицилійські) Бурбони, нащадки Фарнезе по жіночій лінії.

Сторінка часослова з портретом кардинала Фарнезе

Після кардинала Алессандро Фарнезе, Часослов належав його онуку, кардиналу Одоардо Фарнезе; потім герцогу Пармському, який також носив ім'я Одоардо Фарнезе. Після смерті в XVIII столітті Франческо Фарнезе, 7-го герцога Парми, що порушив першу з умов заповіту (перевіз його в Парму, до кабінету герцогської галереї), часослов перейшов у власність Ізабеллі Фарнезе, що стала дружиною Філіпа V, короля Іспанії; у матері манускрипт успадкував король Карлос III, який віддав його своєму третьому синові, Фердинанду I, королю Обох Сицилій. Потім книга належала його сину сицилійському королю Франциску I, слідом — останньому королю Сицилії Франциску II, що був вигнаний і втратив корону.

Його спадкоємець і єдинокровний брат Альфонс де Бурбон продав книгу у Відні, де потім у франкфуртської фірми J. & S.Goldschmidt її придбав знаменитий американський мільйонер Дж. П. Морган у 1903 р. за суму £ 22,500[4]. Часослов був перевезений у Нью-Йорк і в даний момент зберігається в музеї, заснованому Морганом.

Опис[ред. | ред. код]

«Портрет Джуліо Кловіо» пензля Ель Греко. В руках Кловіо — «Часослов Фарнезе», зображений у первісному червоному оправленні, без срібла, яке було додане у XVII сторіччі. Книга відкрита на розвороті Fols. 59v-60r: «Сотворення світу» і «Святе сімейство»

Манускрипт містить 114 сторінок, текст написаний латиною. 37 сторінок прикрашені невеликими ілюстраціями і 26 — мініатюрами на повну сторінку. Каліграфічний текст манускрипту був написаний Франческо Монтерчі (Francesco Monterchi), секретарем П'єр Луїджі Фарнезе, батька кардинала[4], шрифт — курсив, cancelleresca formata.

26 мініатюр на повну сторінку, що знаходяться на розворотах, демонструють унікальну досконалість ренесансних і маньєристичних елементів. Художником використана тонка позолота і яскраві фарби. Всі мініатюри написані за однаковою типологією — сцена зі Старого Заповіту знаходиться навпроти епізоду з Нового Заповіту. Вони обрамлені багатими архітектурними бордюрами, заповненими оголеною натурою, квітами і масками.

Інший елемент часослова — 37 текстових сторінок, що прикрашені орнаментами, зображеннями ландшафтів, натюрмортами і портретами, а також гротесками.

На відміну від середньовічного способу компонування аркуша, в часослові Фарнезе текст і ілюстрації не є цілком взаємопов'язаними один з одним. Навпаки, мініатюри часом трактуються як окремі «картини» у власних рамах. Швидше за все, за зразок для наслідування Кловіо слугували Мікеланджело і Рафаеля, зокрема потужні людські фігури Кловіо нагадують оголених Сикстинської капели. Сам стиль Кловіо близький до манери Парміджаніно, а також зазнав впливу Джуліо Романо.

Збереглося кілька підготовчих графічних аркушів, створених Кловіо при роботі над Часословом[5].

«Поклоніння волхвів» і «Соломон і цариця Савська»

Художня цінність[ред. | ред. код]

Часослов вважається шедевром Кловіо. У своїх мініатюрах він зміг досягти таких вершин майстерності, що заслужив від сучасників епітетів «нового Мікеланджело» і «Рафаеля мініатюр».

Одразу після створення часослов був високо оцінений сучасниками. Вазарі пише про нього, як про один із шедеврів Риму і розповідає, що Кловіо в старості отримував величезне задоволення, показуючи манускрипт відвідувачам, охочим його побачити. Крім того, Вазарі характеризує його швидше як твір божественний, ніж людський (che ella pare cosa divina e non umana).

У наступні роки слава манускрипту, так само як і репутація Кловіо як художника, перестали бути такими яскравими, оскільки головний твір майстра зберігався у приватній колекції і був недоступним для перегляду поціновувачами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д https://www.themorgan.org/manuscript/77250?id=111
  2. The Pierpont Morgan Library & Museum. Архів оригіналу за 1 травня 2012. Процитовано 14 вересня 2012.
  3. Facsimile of the Farnese Hours Acquired. Архів оригіналу за 20 липня 2011. Процитовано 14 вересня 2012.
  4. а б Giornale Nuovo. Clovio, and the Farnese Hours. Архів оригіналу за 20 серпня 2012. Процитовано 15 вересня 2012.
  5. THE PROPHET ISAIAH AND KING AHAZ. Архів оригіналу за 15 жовтня 2008. Процитовано 15 вересня 2012.

Література[ред. | ред. код]

  • Webster Smith. The Farnese Hours. 1976. ISBN 0807613908
  • William M. Voelkle, Ivan Golub. The Farnese Hours with commentary

Посилання[ред. | ред. код]