Червене вино (фестиваль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Червене вино» — щорічний винний фестиваль, який з 1996-го року проходить у місті Мукачеві (Закарпатська область) напередодні Старого Нового року та дня святого Василя.

Історія[ред. | ред. код]

Фестиваль «Червене вино» в Мукачеві було започатковано у 1996 році.

Широке висвітлення у загальнодержавних та міжнародних ЗМІ фестиваль отримав у 2008 році, коли гостями стали чинні на той час президент України Віктор Ющенко та президент Угорщини Ласло Шойом[1][2].

У 2010 році фестиваль вийшов на рівень відвідуваності у 50 тисяч гостей, що вивело його до числа наймасовіших винних фестивалів України[3]. Того ж року на відкритті фестивалю відбулася презентація пісню «Вінко червеноє» закарпатського рок-гурту Rock-H, яка стала неофіційним гімном фестивалю[4].

У 2016 році фестиваль відбувся 13-17 січня у міському парку «Перемога».

Концепція[ред. | ред. код]

У мукачівському фестивалі «Червене вино» беруть участь як приватні винороби, так і знані фірми, що презентують вина під власними торговельними марками.

На заході пропонується вино біле, червоне, рожеве; гаряче та холодне; з корицею та медом; з пляшки, бочечки, діжки, термоса.

Найкращих серед виноробів-аматорів визначає журі, яке складається з висококваліфікованих фахівців виноробства. Найкращі вина визначаються у номінаціях — найкраще червоне, біле та десертне.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Президенти України та Угорщини скуштували «сонячного трунку» Закарпаття на фестивалі «Червене вино» в Мукачеві. Архів оригіналу за 5 квітня 2015. Процитовано 11 березня 2020.
  2. «Червене вино». Згадати все. Архів оригіналу за 16 вересня 2019. Процитовано 11 березня 2020.
  3. Понад 50 тисяч гостей відвідали 15-й фестиваль вина у Мукачеві [Архівовано 17 січня 2010 у Wayback Machine.] // інф. за 15 січня 2010 року на zik.com.ua (ЗІК: Західна інформаційна корпорація) [Архівовано 13 травня 2008 у Wayback Machine.]
  4. Rock H / Рокаш – Вінко червеноє (official video)

Посилання[ред. | ред. код]