Червенське князівство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Червень у складі Київської Русі.
Червенські городи. Сучасна мапа.

Червенське князівство — удільне князівство у складі Галицько-Волинської держави на початку ХІІІ ст. Столиця князівства — місто Червень, поблизу сучасного села Чермно у Польщі.

Історія[ред. | ред. код]

У середині Х ст. місто Червень було центром формування державності у північно-західних племен майбутньої України — дулібів, бужан, волинян, і черв'ян. Навколо цього міста створювався цілий конгломерат племінних центрів, так звані «Червенські городи», і серед них місто Волинь, від якого пішла назва українського краю Волині. За Червенські городи точилася уперта боротьба між Руссю, Польщею і Чехією. У 992-му році ці землі приєднав до Русі Володимир Великий, а 1031-го року остаточно з’єднав з Києвом Ярослав Мудрий. З початком періоду феодальної роздрібності на Русі Червенські міста відійшли до складу Волинського князівства, а після об’єднання останнього з Галичем, до Галицько-Волинської держави.

На початку ХІІІ ст., у зв’язку з тимчасовим занепадом Галицько-Волинського князівства, у Червені створився окремий уділ, який проіснував лише кілька років. Знищений був Червень під час монгольського нашестя, від якого так і не відродився.

За твердженнями українських науковців, територія колишнього Червенського князівства відноситься до українського етнокультурного регіону Холмщина, що знаходиться зараз у складі Польщі.

Князь[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Войтович, 2000

Література[ред. | ред. код]