Пагр червоний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Червоний морський карась)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пагр червоний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Окуневидні (Percoidei)
Родина: Спарові (Sparidae)
Рід: Пагр (Pagrus)
Вид: Пагр червоний
Pagrus major
(Temminck & Schlegel, 1843)
Посилання
Вікісховище: Pagrus major
Віківиди: Pagrus major
ITIS: 647892
МСОП: 170167
NCBI: 143350

Пагр червоний (лат. Pagrus major[1] , яп. 真鯛, мадай, англ. Genuine porgy, Snapper sea bream) — риба родини спарових (Sparidae). Також відома як червоний морський карась або великий червоний тай. Крім цього вона знана як червоний морський лящ, але ця назва використовується і для інших видів риб.

Червоний пагр мешкає біля островів Малайського архіпелагу та узбережжя Південно-Східної і Східної Азії — у Японському, Жовтому, Східно-Китайському і Південно-Китайському морях.

Короткий опис[ред. | ред. код]

Сасімі з червоного пагра.

Тіло червоного пагра високе, округлої форми, сплюснуте з боків. Забарвлення спини рожево-брунатне, а боків— червоно-бронзове. У верхній частині тіла знаходяться невеликі блакитні плями. Живіт має сріблястий колір. Хвостове стебло відносно високе, а спина дугоподібно вигнута. Рот низький, губи тонкі. В передній частині обох щелеп знаходяться міцні ікла. Червоний пагр досягає в довжину до 120 см.

Зазвичай мешкає на глибинах від 10 до 50 м, переважно в районах з кам'янистим дном, але трапляється і в районах з м'яким дном та на рифах. Дорослі риби мігрують у неглибокі райони для нересту наприкінці весни — на початку літа, мальки народжуються саме в неглибоких районах. Харчується придонними безхребетними, зокрема черв'яками, молюсками і ракоподібніми, інколи іншими рибами.

Це популярна промислова риба всюди, де вона мешкає. Червоний пагр цінується в японській кухні як святкова страва. Риба продається живою, свіжою і мороженою. Використовується в їжу смаженою, запеченою, вареною і приготованою на пару. Також використовується в китайській народній медицині.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Синонімічні латинські назви — Chrysophrys major (Temminck et Schlegel, 1843), Pagrus macrocephalus (Basilewsky, 1852), Sparus major (Bleeker, 1879), Pagrus arthuruis (Jordan a. Starks, 1906).

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]