Черепаха зубчата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Черепаха зубчаста)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черепаха зубчата
Черепаха зубчаста
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Схованошиї черепахи (Cryptodira)
Родина: Суходільні черепахи (Testudinidae)
Рід: Американські сухопутні черепахи (Chelonoidis)
Вид: Черепаха зубчаста
Chelonoidis denticulata
(Linnaeus, 1766)
Синоніми
Testudo denticulata
Посилання
Вікісховище: Chelonoidis denticulatus
Віківиди: Chelonoidis denticulata
EOL: 52231905
ITIS: 551776
МСОП: 9008
NCBI: 101697
Fossilworks: 358470

Черепаха зубчата (Chelonoidis denticulata) — вид черепах з роду Американські сухопутні черепахи родини Суходільні черепахи. Інші назви «жовтонога черепаха», «лісова черепаха» та «шабуті».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина коливається від 40 до 70 см. Є відомості про 94 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців. Голова масивна. На потилиці розташовано великий щиток, що майже насувається на ніс. Морда закруглена. Очі великі, барабанні перетинки знаходяться позаду очей. Верхня щелепа має 3 зуби. Шия доволі довга й товста. Панцир зверху сплощений, він має довгасто-яйцеподібну форму, з розширенням ззаду. Карапакс овальної форми, куполоподібний. На спинному щиті 5 широких щитків посередині, по 4 з кожного боку, і 23 менших утворюють зовнішній пояс, потиличної пластинки немає. Хребетні пластинки мають піднесену серединну площину, яка різко відокремлюється своїм жовтим або помаранчевим забарвленням. Черевний щит дуже великий, спереду мовби обрубаний, ззаду вирізаний під тупим кутом і складається з 12 пластинок. Горлові щитки добре розвинені, але не витягнуті уперед. Лапи невеликі, проте потужні. На передніх розташовано 5 кігтів, а на задніх — 4. Пластрон товстий по краях, не виступає за карапакс. Хвіст у самців більш довгий ніж у самиць.

Голова та шия чорного кольору. Чорнувато-коричневе забарвлення карапаксу доповнена розпливчастими жовтими плямами на кожному щитку. На лапах розташовано лусочки жовтого кольору. Звідси одна з назв цієї черепахи. Пластрон має жовто-коричневий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє тропічні, вологі ліси, зустрічається у луках та саванах. Вона харчується всілякими плодами, зеленю, падлом, грибами, екскрементами, равликами, хробаками. У неволі шабуті охоче їсть фрукти і сире м'ясо.

Парування триває з липня по серпень. В цей період тримається біля води. Кладку з 4—12 яєць самиця закопує в опалі листи. Інкубаційний період триває від 120 до 160 діб.

М'ясо цієї черепахи вживається в їжу місцевими жителями.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Венесуелі, Гаяні, Гвіані, Суринамі, Бразилії, Еквадорі, Колумбії, Перу, Болівії, на островах Тринідад, Гваделупа.

Джерела[ред. | ред. код]

  • McCord, W.P. & Joseph-Ouni, M. 2004. Chelonian Illustrations #14: North and South American Tortoises. Reptilia (GB) (34): 47-50
  • Powell, R. & Henderson, R.W. 2003. A second set of addenda to the checklist of West Indian Amphibians ad Reptiles. Herpetological Review 34 (4): 341–345