Черкаський шовковий комбінат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черкаський шовковий комбінат
Тип підприємство
Форма власності публічне акціонерне товариство[d]
Спеціалізація виробництво тканин
Засновано 8 грудня 1967
Штаб-квартира  Україна
Адреса Черкаси, вулиця В’ячеслава Чорновола, № 170
Співробітники 552 осіб
Код ЄДРПОУ 00306851
silkck.com

Публічне акціонерне товариство «Черка́ський шовко́вий комбіна́т» — підприємство шовкової промисловості України, що спеціалізується на виробництві тканин, одне з найбільших підприємств даного профілю в країні. Розташоване у місті Черкасах, за адресою: вулиця В'ячеслава Чорновола, № 170. Займає площу — 30,65 га[1].

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво комбінату почалося в січні 1965 року. 8 грудня 1967 року було введено в експлуатацію ткацьке виробництво і комбінат випустив першу продукцію[1]: напівшовкову підкладкову тканину. У 1970 році було введено в дію перший пусковий комплекс фарбувально–обробного виробництва. Того ж року на комбінаті вироблено 2,117 мільйонів метрів готових і 40,1 мільйонів метрів сирових шовкових тканин. Станом на 1971 рік до складу комбінату входили виробництва: крутильне, ткацьке (із снувальним, набирально-присукувальним, чотирма ткацькими та іншими цехами), фарбувально-оздоблювальне (з фарбувальним, апреурним, вибійним та іншими цехами), а також допоміжні цехи. Підприєсмтво було оснащене найновішим устаткуванням, зокрема в крутильному виробництві було встановлено 112 крутильно-сукальних машин, в ткацькому — 3 070 верстатів вітчизняного виробництва, з них 326 безчовников двополотенних. Механізовано подавання навоїв на ткацькі верстати, транспортування сирових тканин тощо.

27 липня 1971 року на комбінаті були вироблені перші 100 мільйонів метрів тканини[1]. На той час на ньому працювало 60 колективів і понад 700 ударників комуністичної праці. Підприємство мало житловий фонд площею 9 600 м² та дитячий садок-ясла.

За 47 років підприємством було випущено 2020,1 мільйонів м² тканин. В 1990-х роках потужності підприємства становили 91 мільйон м² готової тканини в рік. На долю комбінату припадало 38 % шовкових тканин, виготовлених в Україні[2]. На комбінаті працювало більше 5 тисяч осіб. Підприємство працювало прибутково, було відоме в усьому світі.

16 березня 1994 року шляхом перетворення суб'єкта підприємницької діяльності орендного підприємств Черкаський шовковий комбінат згідно рішення загальних зборів було засноване акціонерне товариство закритого типу «Черкаський шовковий комбінат»[1]. 16 березня 2012 року було перейменовано на публічне акціонерне товариство «Черкаський шовковий комбінат».

Продукція[ред. | ред. код]

Спершу комбінат випускав шовкові тканини з віскозних, капронових, ацетатних, лавсанових волокон, а також напівшовкові тканини. У 1969 році на підприємстві освоїли технологію виробництва тканин для прапорів Української РСР у двоколірному виконанні.

Нині підприємство випускає готові тканини з хімічних волокон і ниток, змішаних (незмішаних) волокон, штучних і натуральних волокон, в основному або виключно з бавовняними волокнами, в залежності від замовлень споживачів. Це тканини плащові, для речового майна, для наметів, для вишивання, декоративні, жакардові, для столової білизни, підкладкові, меблево-декоративні, сорочкові, для одягу, для спецодягу, платтяні, для церковних обрядів та інші, різноманітних малюнків у відбіленому, гладкофарбованому та набивному (камуфльованому) вигляді, з різними видами оздоблень та просочувань, а саме водовідштовхуюче, маслобрудовідштовхуюче, антибактеріальне, вогнетривке просочування.

Вироби експортуються у Росію, Молдову, Білорусь, Прибалтику[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

Комбінат має престижні нагороди:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]