Чернікова Любов Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Любов Чернікова
Народження: 23 вересня 1986(1986-09-23) (37 років)
  м.Івано-Франківськ
Громадянство: Україна Україна Україна
Кар'єра
CHERNIKOVA засновниця, власниця, дизайнерка
chernikova.ua

Чернікова Любов Олександрівна (нар. 23 вересня 1986, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область) — українська дизайнерка одягу, засновниця, власниця та дизайнерка однойменного бренду «CHERNIKOVA».

Любов Чернікова авторка понад 27 колекцій дизайнерського одягу з елементами етно. Колекції були презентовані на Lviv Fashion Week, Fashion Runway Ukraina (Toronto, Canada), Celebration Of Silk (Bangkok, Thailand), Summer Weekend by Odesa Fashion Day 2017, Euro Fashion Union (Угорщина), Ukrainian Fashion Evening, Mercedes-Benz Fashion Show, Ptak Warsaw Expo, виставки в Чикаго, Sacramento County Fair, інші.

Вбрання бренду CHERNIKOVA одягають жінки, чоловіки та діти в понад 30 країнах світу. Це блузки, сукні, сорочки та авторські пальта з вишивкою. Особливістю колекцій є двосторонні корсетки – це сучасна інтерпретація давнього традиційного елементу одягу.

Для творчості дизайнерка використовує домоткане конопляне полотно, льон, шовк, оксамит, батист. А для оздоби — орнаменти зі старовинних вишивок з одягу та предметів побуту в авторській інтерпретації, мереживо, елементи, виготовлені вручну на старовинному ткацькому верстаті, оригінальні техніки вибійки та петриківського розпису.

дизайнерка Любов Чернікова під час роботи

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 23 вересня 1986 року в Івано-Франківську. Навчалася у школі №3. Після школи вступила в Інститут мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, на художній факультет дизайну одягу.

2009 рік – презентує першу колекцію Гуцулка Ксеня.

2010 рік – відкриває власну швейну майстерню. Того ж року Люба презентує нову колекцію, яка складається з 17 моделей: вишиті сорочки, сукні, керсетки, пальта, чоловічі вишиванки, тощо. Показ відбувається в Культурно-мистецькому центрі «Є».

2012 рік – відкриття крамниці з авторським одягом бренду «CHERNIKOVA» у Фортечній галереї «Бастіон».

2013 рік – перша закордонна виставка у Чикаго.

Освіта та навчання

Навчалася у школі №3. Після школи вступила в Інститут мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, на художній факультет дизайну одягу.

Творчість, натхнення та колаборації[ред. | ред. код]

Любов Чернікова каже, що найбільше її натхнення – тканина, текстура. Адже з першим доторком до матерії дизайнерка уявляє, який виріб з нього буде створювати.

Для оздоблення вбрання дизайнерка використовує вишивку, мереживо, хустки тощо.[1]

В колекціях «CHERNIKOVA» є пальта, жакети, корсетки, сукні, сарафани, чоловічі вишиванки, жіночі вишиті сорочки, блузи, пончо, хустини тощо.

Для оздоби використовує здебільшого машинне вишиття. А самі орнаменти – це авторське бачення, інтерпретація стародавніх узорів з вишиванок[2], які Люба знаходить в експедиціях чи приватних колекціях. Щодо вишивки - це борщівська та низинка, котрі популярні в багатьох регіонах України.[3]

Також вбрання прикрашає елементами з хустин, мереживом, тканими елементами, які виготовляють вручну на старовинному ткацькому верстаті.

Дизайнерка уважна до силуетів, тканин, узорів та кольористики своїх робіт. Працює над грою контрастів, яскравими барвами. Завдяки цьому, Любов повніше розкриває стародавні орнаменти[4]. Адаптовує традицію, автентику з сучасністю та новітніми технологіями. Як результат – вироби українського бренду мають особливий образ для поціновувачів небанальних дизайнерських рішень.

Знаменитості, які одягали вбрання від Люби Чернікової[ред. | ред. код]

Колекція "Єднання", 2022

Колекції[ред. | ред. код]

Рік Назва Опис Покази/виставки
2009 Гуцулка Ксеня Колекція складається з 17 жіночих та чоловічих костюмів, виконаних із використанням етнічних мотивів та традиційних матеріалів — вовни, льону та хутра. Культурно-мистецький центр «Є» [13]
2010 Культ Сукні та туніки, оздоблені етнічними орнаментами з квітковим та геометричним  мотивами. Використані натуральні матеріали: домоткане полотно, льон, бавовна.
2011 Маланка В колекції оригінальні двосторонні корсетки та вовняні пальта. В середині оздоблені яскравими підкладками з хусток. Lviv Fashion Week [14][15]
2012 То все мОє У колекції максісукні з легкої,  повітряної бавовняної тканини, пальта і костюми з вовни. Чоловічі куртки з лаконічною оздобою в етнічному стилі. Оздоблення – вишиття з елементами полтавського рушника. персональна виставка у фортечній галереї «Бастіон» [16]

2013

Літня Яскраві сукні та костюми з натуральних тканин, оздоблені вишивкою та мереживом. Особливістю колекції стали вироби з тканим полотном, створеного вручну на верстаті. персональна виставка у фортечній галереї «Бастіон» [17]
2013 Зимна У колекції сукні, пальта й керсетки, створені  винятково з натуральних матеріалів, ткацтва, машинної та ручної вишивки. Особливість колекції – двосторонні корсетки, декорованих хутром і хустками. персональна виставка у фортечній галереї «Бастіон» [18]

виставка у Чикаго [19][20]

2015 Жнива Жіночі сукні, костюми, блузка та чоловічі сорочки з конопляного домотканого полотна. У складі тканини: бавовна, конопля, льон. Оздоба - контрастна вишивка, мереживо. Lviv Fashion Week [21]
2015 Висновок Колекція складається з 16 моделей: 4 – чоловічих та 12 жіночих нарядів. Основна частина моделей – це верхній одяг для сезону осінь-зима 2015-2016.

Колекція пошита з вовни, натурального хутра, каракуля. Прикрашена кольоровою вишивкою у дещо нетрадиційній кольоровій гамі та елементи крайки.

Усі крайки виготовлені у власній майстерні на старовинному ткацькому верстаті.

персональна виставка у фортечній галереї «Бастіон» [22]
2015 В.ІРА У колекції жакети та сукні з домотканого полотна,  оздоблені вишивкою ручної роботи у старовинній техніці лічильної гладі.

Цю вишивку відрізняють специфічні кольорові рішення та оригінально побудована композиція.

Lviv Fashion Week

Euro Fashion Union (Угорщина)

2015 Бо.Любов. 12 образів, з ретельним поєднанням композиції та колірної гами. Вбрання зроблено з легких натуральних тканин: вовни, оксамиту, велюру і віскози. Оздоблені вовняним та лляним мереживом, льоном, металом, деревом та хутром. Lviv Fashion Week [23][24]

Euro Fashion Union (Угорщина)

2016 Сьогодні Основні образи — верхній одяг, сукні та костюми, прикрашені борщівською вишивкою. Всього — 20 одиниць.[25] Lviv Fashion Week [26][27]

SUMMER WEEKEND BY ODESSA FASHION DAY [28][29]

2016 Джерело У колекції «Джерело» дизайнер доповнила повітряні силуети максісуконь образами троянди й кропу. Палітра колекції стримана – переважають відтінки бежевого, молочного, димчастого і чорного. Використана натуральна тканина – батист. Усі фасони легкі та летючі. SUMMER WEEKEND BY ODESSA FASHION DAY [28][30]
2017 Шлях додому Максісукні та верхній одяг, які оздоблені вишитими малюнками з геометричними мотивами. Стиль вишивки — низинка традиційного одягу Полісся.

Палітра кольорів: беж, коричневий, морська хвиля, голубий.

Колекція про підсвідомий вибір орнаментів і символів, які повертають людську душу до рідної домівки.

Колекція вперше була представлена на виставці в Одесі, квітень 2017 [31]
2017 Небесна Колекція з легкими сукнями з батисту, вишиті штани-кльош і шорти з костюмної тканини та невагомі котонові блузи.

Оздоблені вироби ніжним темно-синім оксамитом та вишитими візерунками (старовинні мотиви та техніки переосмислені у сучасності) — гербери, папороть, різноманітні геометричні орнаменти. Тонке синє полотно — то небесна гладь, білі цятки фарби — зорі, а скупчення орнаментів — цілий Чумацький Шлях.

SUMMER WEEKEND BY ODESSA FASHION DAY 2017
2018 Я Бачу 25 неординарних образів — жіночих та чоловічих, які балансують на межі стриманості та вишуканості, ніжності й неприборканості. Lviv Fashion Week [32][33][34]

Fashion Runway Ukraina (Toronto, Canada);

2018 Expectance Колекція з натуральним шовком, делікатним мереживом, камінням Swarowski. Lviv Fashion Week [35][36]
2018 2018 У колекції жіночі куртки, пальта та корсетки. Палітра колекції стримана – переважають відтінки сірого, коричневого, бордового. Основна тканина – натуральна вовна. Оздоблені авторською вишивкою з квітковими мотивами.
2019 2019 Основою колекції стало Світове Дерево або Дерево Роду полтавських рушників. Колекція стримана, чорно-біла з невеликим вкрапленням вишневих та червоних. Свято Шовку Celebration Of Silk (Bangkok, Thailand) [37]
2021 Кров з молоком Колекція створена за мотивами вишивки Східного Поділля з натуральних бавовняних та конопляних полотен.

В цих моделях одягу візерунки одноколірні та стримані з метою носити сукні та блузки щодня. Мотиви геометричні та анімалістичні, які частіше закінчують форму, залишаючи центральне місце композиції особистості, яка обирає такий одяг.

2022 Єднання В час, коли ворог прагне розділити нашу країну, народилася колекція вишитого та етнічного одягу, що з'єднала елементи традиційних візерунків з різних міст України.

На сукнях, пальтах, жакетах та сорочках орнамент художниці Олесі Вакуленко з Харкова і Марини Маряренко, яка працює в техніці петриківський розпис, та елементи візерунка з полтавського рушника Дерево Роду.

Особливе місце в колекції посідає тканина ручної роботи Анни Ясінської.

2022 Літня капсульна колекція «Flower pixel» Літня капсульна колекція поєднала зрозумілі фасони, вільні силуети та акцентний принт у вигляді піксельної вишивки за мотивами домотканих килимів Буковини. Тлом для яскравого принту обрали базові чорний та білий кольори

В капсулі представлені сарафани вільного фасону в підлогу, широкі брюки з лампасами, укорочені топи. Фокус — на яскравому піксельному принті з червоними квітами, а також стрічках, якими оздоблені шовкові штани і топи.

Літня капсульна колекція "Flower pixel"

Участь у модних показах та виставках[ред. | ред. код]

2011, 2014, 2015, 2016, 2018 – Lviv Fashion Week [38][39]

2013 – Ukrainian Fashion Nihgt [40] в Chicago

2015 – Euro Fashion Union в Угорщині

2016 – Mercedes-Benz Fashion Show

2016 – Ukrainian Fair: Together for Freedom, Sacramento County Fair [41][42]

2016 – NW Ukrainian Festival, присвячений 25-річчю Незалежності України, на території Кроссроадс-Парк м.Белв’ю [43]

2016, 2017 – SUMMER WEEKEND BY ODESSA FASHION DAY

2017 – Ukrainian Embassy Astana, Kazakhstan

2018 – фестиваль етно моди «Крайка»[44]

2018 – Fashion Runway Ukraina (Toronto, Canada)

2018 – виставки в Австрії: Ukrainian Fashion Evening, яку організував VIC Ukrainian Club [45] спільно із Постійним представництвом України при міжнародних організаціях у Відні Тиждень України в ООН [46] в рамках Українського тижня в ООН

2018 – Ptak Warsaw Expo [47]

2019 – Свято Шовку Celebration Of Silk (Bangkok, Thailand)

Приватні покази.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Любов Чернікова захоплюється альпінізмом, даун-хілом, скелелазінням.

Крім походів українськими Карпатами, ходила Кавказькими горами.

Відвідала 27 країн, в тому числі Південну Америку, де подорожувала у пошуках нових ідей та дослідження традиційного вбрання інків – корінних жителів Перу.

Спікер на конференції TEDx[48]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chernikova - як створювався відомий бренд. Wanna (укр.). 12 лютого 2019. Процитовано 13 червня 2022.
  2. УКРАЇНА МОДНА. Модельєри креативно рятують історію від забуття. uamodna.com. Процитовано 13 червня 2022.
  3. Уродженці міста, які стали знамениті на весь світ - frankivski.info (укр.). 22 грудня 2022. Процитовано 22 грудня 2022.
  4. Любця Чернікова: 'Люблю працювати під Pink Floyd'. UaPost - Ukrainian American Media. Процитовано 13 червня 2022.
  5. Вхід • Instagram. www.instagram.com. Процитовано 13 червня 2022.
  6. Вхід • Instagram. www.instagram.com. Процитовано 13 червня 2022.
  7. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 13 червня 2022.
  8. Франківська етнодизайнерка Чернікова створила вбрання для фольк-гурту (ФОТО). "Репортер" (укр.). 8 жовтня 2016. Процитовано 13 червня 2022.
  9. Chernikova (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  10. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 13 червня 2022.
  11. irina.galay. Facebook (укр.). Процитовано 13 червня 2022.
  12. Chernikova (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  13. Молода модельєрка презентує колекцію авторського одягу - Наше Місто Івано-Франківськ. nashemisto.if.ua. Процитовано 13 червня 2022.
  14. Chernikova (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  15. Chernikova AW 2012 | Lviv Fashion Week. lvivfashionweek.com. Процитовано 13 червня 2022.
  16. Chernikova (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  17. Chernikova (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  18. Chernikova (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  19. Гаряча зима Любці Чернікової. Галицький Кореспондент (укр.). 30 січня 2014. Процитовано 13 червня 2022.
  20. Chernikova (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  21. Chernikova SS 2015 | Lviv Fashion Week. lvivfashionweek.com. Процитовано 13 червня 2022.
  22. У Франківську презентували колекцію одягу Любові Чернікової (ФОТО). "Репортер" (укр.). 2 квітня 2015. Процитовано 13 червня 2022.
  23. «БоЛюбов» показала франківська дизайнеркка Любця Чернікова на Lviv Fashion Week (ФОТО). "Репортер" (укр.). 31 жовтня 2015. Процитовано 13 червня 2022.
  24. Chernikova SS 2016 | Lviv Fashion Week. lvivfashionweek.com. Процитовано 13 червня 2022.
  25. Франківська етнодизайнерка Любця Чернікова розповіла про нову колекцію одягу «Сьогодні» (ФОТО). "Репортер" (укр.). 31 березня 2016. Процитовано 13 червня 2022.
  26. Chernikova AW 2016 | Lviv Fashion Week. lvivfashionweek.com. Процитовано 13 червня 2022.
  27. Франківчанка Чернікова презентувала нову етноколекцію на Lviv Fashion Week (ФОТО). "Репортер" (укр.). 26 березня 2016. Процитовано 13 червня 2022.
  28. а б ODESSA FASHION DAY - Новости о модных событиях и дизайнерах. ODESSA FASHION DAY (ua) . Процитовано 13 червня 2022.
  29. ПРОГРАММА MERCEDES-BENZ ODESSA FASHION DAYS 2016 / АвтоДім Одеса. www.mercedes-benz.od.ua. Процитовано 13 червня 2022.
  30. Франківська етнодизайнерка Любця Чернікова презентувала нову колекцію "Джерело" на модному показі Odessa Fashion Days (ФОТО). "Репортер" (укр.). 20 червня 2016. Процитовано 13 червня 2022.
  31. Любця Чернікова представила в Одесі "Шлях додому" (ФОТО). "Репортер" (укр.). 12 квітня 2017. Процитовано 13 червня 2022.
  32. CHERNIKOVA покаже колекцію на Lviv Fashion Week (укр.). Процитовано 13 червня 2022.
  33. Франківська етно дизайнерка Любця Чернікова представила нову колекцію на Львівському тижні моди (ФОТО). "Репортер" (укр.). 31 жовтня 2017. Процитовано 13 червня 2022.
  34. Chernikova SS 2018 | Lviv Fashion Week. lvivfashionweek.com. Процитовано 13 червня 2022.
  35. БЛОГ ІСТОРИКА МОДИ МИРОСЛАВА МЕЛЬНИКА Історія костюма і моди, теорія моди. "Репортер" (укр.). 18 жовтня 2018. Процитовано 13 червня 2022.
  36. Франківські дизайнерки Найда і Чернікова представлять свої колекції одягу на Lviv Fashion Week. "Репортер" (укр.). 18 жовтня 2018. Процитовано 13 червня 2022.
  37. Celebration of Silk, Thai Silk Road To The World. celebrationofsilk.com. Процитовано 13 червня 2022.
  38. Lviv Fashion Week | Львівський Тиждень Моди. lvivfashionweek.com. Процитовано 13 червня 2022.
  39. Барани і Мода – очима рівнянки у Львові (20 фото). Радіо ТРЕК (укр.). Процитовано 13 червня 2022.
  40. Любця Чернікова та Вікторія Хоменець запрошуюють вас на Ukrainian Fashion Night!. uamodna.com. Процитовано 13 червня 2022.
  41. У Сакраменто відбувся показ франківської етнодизайнерки Любці Чернікової (ФОТО). "Репортер" (укр.). 29 серпня 2016. Процитовано 13 червня 2022.
  42. Вишиванки Любці Чернікової на українському фестивалі в Сакраменто. Ukrainian people (укр.). 2 вересня 2016. Процитовано 13 червня 2022.
  43. Сіетл познайомився з українською модою. uamodna.com. Процитовано 13 червня 2022.
  44. lorna_l (1 листопада 2018). Сім модних колекцій: «Край.Ка» єднає у любові до етнічного одягу. Новини культурного життя Вінниці. Процитовано 13 червня 2022.
  45. VIC Ukrainian Club. www.facebook.com (укр.). Процитовано 13 червня 2022.
  46. Permanent Mission of Ukraine to the International Organizations in Vienna. www.facebook.com (укр.). Процитовано 13 червня 2022.
  47. Processing request... diplomat.media. Процитовано 13 червня 2022.
  48. 12 успішних жінок виступатимуть у Франківську на конференції TEDx. Галицький Кореспондент (укр.). 27 вересня 2016. Процитовано 13 червня 2022.