Четверта стіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Четверта стіна — уявна стіна між актором та глядачем. Дія актора, що звертається безпосередньо до глядача зі сцени або з екрана називається «зламати четверту стіну».

«Четверта стіна» у театрі та кіно[ред. | ред. код]

«Четверта стіна» — концепція, характерна для художніх творів: персонаж не знає про те, що він є вигаданим героєм чийогось художнього твору і не здогадується про існування аудиторії, яка за ним спостерігає.[1]

Четверта стіна — це екран телевізора або простір в театрі, що розділяє сцену і аудиторію. Цей прийом присутній буквально скрізь: поділ між персонажами і глядачами допомагає зберегти придушення недовіри (концепція, що виправдовує нереалістичність оповіді) — оскільки персонаж сприймає світ художнього твору як справжній, то і глядач намагається повірити, що для персонажа цей світ справжній.

Назва «четверта стіна» натякає на існування трьох стін, в яких відбувається дія більшої частини п'єс і ТВ-шоу.

Характерною рисою постмодернізму є дослідження і переосмислення «четвертої стіни», хоча прикладів руйнування «четвертої стіни» вистачало і без нього.

Три стіни[ред. | ред. код]

Велика частина серіалів і шоу знімаються в кімнатах з трьох стін. Четверту стіну забирають, щоб було, де поставити камери і світло. Іноді кімнату поділяють надвоє додатковою перегородкою, щоб можна було показувати переміщення персонажів з кімнати в кімнату. Особливо часто це помітно в ситкомах.

Кімнати з чотирьох стін досить рідкісні і зустрічаються тільки у високобюджетних серіалах, та й то далеко не у всіх. Цікавим прикладом варіювання кількості стін може бути місток корабля Ентерпрайз: їх там було всього чотири, але залежно від потрібного камері кута будь-яка одна знімалася.[2]

Руйнування «четвертої стіни»[ред. | ред. код]

Руйнування четвертої стіни — це пряме звернення героя художнього твору до автора або аудиторії. Характерним прикладом можуть служити п'єси Шекспіра, в яких персонажі часто зверталися до глядачів.

Як варіація цього прийому, існують сюжети, в яких кіногерої спілкуються з кіногрупою знімальників («Космічні яйця») або сценаристом, або де голос за кадром, звернений до глядачів, зненацька звертається до героїв («Стрілець»).

Зараз цей прийом використовується в комічних цілях, щоб натякнути, що автори твору пам'ятають про свою аудиторію.

Прийом руйнування четвертої стіни застосовується в серіалі «Картковий будинок» Кевіном Спейсі.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 липня 2014. Процитовано 17 червня 2014. 
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 червня 2014. Процитовано 17 червня 2014. 
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 липня 2014. Процитовано 17 червня 2014. 

Посилання[ред. | ред. код]